Υπόθεση Ανδρουλάκη: Επίκειται παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων

Υπόθεση Ανδρουλάκη: Επίκειται παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων
Νίκος Ανδρουλάκης eurokinissi

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θα εξετάσει τον τρόπο που θα παρέμβει στην υπόθεση Ανδρουλάκη.

Το τεράστιο θέμα που προέκυψε από τη μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου από αγνώστους μέσω του κακόβουλου λογισμικού της Pretador αναμένεται να έχει πολλά επεισόδια.

Ενα από αυτά, αν όχι και περισσότερα, αναμένεται να το “γράψει” η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η οποία προσώρας παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση η οποία έτσι και αλλιώς άπτεται του στενού πυρήνα των αρμοδιοτήτων της.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι άνθρωποι που έκαναν τις συγκεκριμένες παρακολουθήσεις έχουν σχηματίσει αρχείο των δραστηριοτήτων τους (εν προκειμένω των τηλεφωνικών συνομιλιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από το συγκεκριμένο νούμερο), γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την παρέμβαση της Αρχής.

Αυτό, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές δεν αποκλείεται να συμβεί μέχρι την Παρασκευή (ή το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας) αφού γίνουν και οι απαραίτητες ενέργειες από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου (διαβίβαση της μηνυτήριας αναφοράς του κ. Ανδρουλάκη).

Ακόμα όμως και αυτό αν δεν γίνει, η Αρχή έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να ζητήσει από την Εισαγγελία την μηνυτήρια ανοφορά και να την εξετάσει ως προς το σκέλος που την αφορά, δηλαδή την τήρηση ή όχι του κανονισμού περί προσωπικών δεδομένων (που φυσικά ισχύει πανευρωπαϊκά).

Είναι χρήσιμο να τονίσουμε εδώ ότι η πρόσφατα η Αρχή επέβαλλε το μεγαλύτερο πρόστιμο της ιστορίας της (20.000.000 ευρώ) στην εταιρία Clearview που εμπορεύεται υπηρεσίες αναγνώρισης προσώπων αφού ερεύνησε τη σχετική καταγγελία της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας “Ηοmo Digitalis”.

Eίναι δηλαδή σαφές ότι εφόσον συντρέχουν οι λόγοι, η Αρχή μπορεί και πρέπει να ερευνήσει κάτω από ποιες συνθήκες παραβιάστηκαν (αν φυσικά παραβιάστηκαν) διατάξεις του Κανονισμού περί προσωπικών δεδομένων στην περίπτωση συνεχόμενης παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα