Υπόθεση Λίστας Πέτσα: Η απρόσμενη απόφαση της ΕΑΔ μετά τη δικαστική δικαίωση του Vouliwatch

Υπόθεση Λίστας Πέτσα: Η απρόσμενη απόφαση της ΕΑΔ μετά τη δικαστική δικαίωση του Vouliwatch
Τηλεοπτικές κάμερες. Eurokinissi

Η ΕΑΔ δεν αναγνωρίζει το έννομο συμφέρον του Vouliwatch σε αντίθεση με το Διοικητικό Εφετείο και επικαλείται εμπορικό απόρρητο, αναφορικά με την υπόθεση της λίστας Πέτσα.

Έκπληξη προκάλεσε η απόφαση της ΕΑΔ, η οποία -σε αντίθεση με όσα έχει ήδη κρίνει το αρμόδιο Δικαστήριο- δεν αναγνωρίζει το έννομο συμφέρον του Vouliwatch και, με αργοπορία 1 έτους και χωρίς να προκύπτει ότι διαθέτει τα αιτούμενα έγγραφα, επικαλείται εμπορικό απόρρητο της Initiative Media.

Υπενθυμίζεται ότι και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αγνοούσαν επιδεικτικά και είχαν απορρίψει σιωπηρά δύο φορές τις αιτήσεις και την προσφυγή του Vouliwatch για τα ποσά που έλαβαν τα ΜΜΕ και τα αναλυτικά κριτήρια με βάση τα οποία οργανώθηκε η διανομή του δημοσίου χρήματος για την καμπάνια #Μένουμε_Σπίτι.

Στις 10 Μαρτίου του 2021 το Vouliwatch προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας Αίτηση Ακύρωσης κατά της σιωπηρής απόρριψης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Στις 20 Ιανουαρίου 2022 δημοσιεύθηκε η υπ’αριθμόν 56/2022 απόφαση η οποία έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης του Vouliwatch, σηματοδοτώντας μια ιστορικής σημασίας απόφαση και μια σπουδαία νίκη για το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία.

Κι ενώ αναμενόταν μια τυπική απόφαση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η οποία θα αναγνωρίζει το διατακτικό του Δικαστηρίου και θα επιστρέψει την υπόθεση στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, αιτούμενη να πράξει η Διοίκηση με τη σειρά της τα δέοντα και να απαντήσει αιτιολογημένα, στις 7 Ιουνίου 2022, κοινοποιήθηκε η υπ’ αριθμ. 16647/2022 απόφαση της ΕΑΔ της οποίας το περιεχόμενο εξέπληξε.

Ειδικότερα, η εν λόγω απόφαση – σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, δεν αναγνωρίζει έννομο συμφέρον στο Vouliwatch να αιτηθεί τα δημόσια δεδομένα σχετικά με την υπόθεση της Λίστας Πέτσα.

Το απόσπασμα της δικαστικής απόφασης

Επιπλέον, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, μετά από 1 χρόνο, υπεισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης και, χωρίς να προκύπτει ότι έχει καν στη διάθεσή της αυτά τα έγγραφα, επικαλείται αόριστα το εμπορικό απόρρητο της Initiative Media.

Το Vouliwatch θεωρεί ότι και πάλι χωρίς νόμιμη βάση δεν ικανοποιείται το δικαίωμά του και θα προσφύγει εκ νέου στη Δικαιοσύνη.

Ολόκληρη η απόφαση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που κοινοποιήθηκε στην πρωτοβουλία Vouliwatch:

https://www.news247.gr/download/8027//615000/apofasi ead.pdf

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα