Υπόθεση Λοβέρδου: Μια άβολη κατάσταση για το ΠΑΣΟΚ

Υπόθεση Λοβέρδου: Μια άβολη κατάσταση για το ΠΑΣΟΚ
Διχως αναφορά στον Ανδρέα Λοβέρδο η δήλωση του εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ Δ.Μάντζου για την ...υπόθεση Λοβέρδου Eurokinissi

Αποστάσεις και ισορροπίες από την υπόθεση Λοβέρδου, προσπαθεί να "κρατήσει" η Χαριλάου Τρικούπη ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί πιέσεις

Μία άβολη κατάσταση συνιστούν για το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, οι εξελίξεις που δρομολόγησε η καταγγελία για απάλειψη του ονόματος του Ανδρέα Λοβέρδου από έγγραφα του FBI σχετικά με το σκάνδαλο Novartis. Ζήτημα για το οποίο έχει ήδη επιληφθεί η δικαιοσύνη και αναμένεται το πόρισμα εισαγγελικής έρευνας. Η Χαριλάου Τρικούπη μοιάζει να προσπαθεί να τηρήσει αποστάσεις από την υπόθεση, ενώ ταυτόχρονα δέχεται ισχυρές πολιτικές πιέσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εurokinissi

Αμηχανία

Τα πραγματικά γεγονότα πιστοποιούν την αμηχανία στην οποία βρέθηκε και ίσως συνεχίζει να βρίσκεται η Χαριλάου Τρικούπη.

Αρχικά την Πέμπτη, την ημέρα δηλαδή που δημοσιοποιήθηκαν τα σχετικά στοιχεία, το ΠΑΣΟΚ δεν είχε καμία απολύτως αντίδραση. Ούτε καν άτυπο σχολιασμό της εξέλιξης. Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέλαβε μόνος του να δώσει τις απαντήσεις που επέλεξε τόσο στην δήλωση του συνηγόρου της Ελένης Τουλουπάκη όσο και στην πολιτική καταγγελία της υπόθεσης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ ήρθε χθες Παρασκευή και αφού είχε διαταχθεί εισαγγελική έρευνα για το ζήτημα της απάλειψης των ονομάτων από τα ντοκουμέντα του FBI σχετικά με την υπόθεση Novartis. Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Δημήτρης Μάντζος εξέφρασε με δήλωσή του την εμπιστοσύνη του στην δικαιοσύνη και ζήτησε να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση όπως και συνολικά την υπόθεση Novartis.

Επισήμανε πως πρέπει να υπάρξουν και ξεκάθαρες απαντήσεις από το ΥΠΕΞ για το ζήτημα της μετάφρασης ενώ σε κατηγορηματικό τόνο δήλωσε πως «ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν δεχόμαστε καμία σκιά». Εύλογα όμως πολιτικοί παρατηρητές από όλους τους ενδιαφερόμενους πολιτικούς χώρους εντόπισαν την απουσία στην δήλωση του Δημήτρη Μάντζου οποιασδήποτε αναφορά στο όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου καθώς και κάποια ευθεία δήλωση στήριξης.

Η όλη εικόνα των αντιδράσεων της Χαριλάου Τρικούπη συμπληρώνεται από το γεγονός ότι το όλο ζήτημα αφέθηκε στα επικοινωνιακά στελέχη δίχως καμία ανάμειξη του Νίκου Ανδρουλάκη. Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το επίμαχο διάστημα πραγματοποίησε δημόσιες εμφανίσεις στις οποίες είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο θέμα εάν το επιθυμούσε.

Συνολικά λοιπόν δίνεται η αίσθηση ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην υπόθεση. Επίσης την εντύπωση ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει το που θα καταλήξει όλη αυτή η ιστορία με αρνητικό πρωταγωνιστή ένα στέλεχος που υπήρξε συνυποψήφιος του Νίκου Ανδρουλάκη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Σεπτέμβρη και σήμερα έχει τον ρόλο του αρμόδιου για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Eurokinissi

Οι πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Στην άβολη κατάσταση που βρέθηκε το ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο παρά … «βοηθά» ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως η αξιωματική αντιπολίτευση τα δύο τελευταία 24ωρα σε δύο ανακοινώσεις της άσκησε πιέσεις προς την Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να πάρει θέση για το ζήτημα. Πριν o εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κάνει την προαναφερθείσα δήλωση. Μάλιστα οι πιέσεις δεν είχαν ως αποδέκτη γενικά και αόριστα το ΠΑΣΟΚ αλλά τον πρόεδρο του, Νίκο Ανδρουλάκη. Όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: «Θα πάρει επιτέλους θέση ο κ. Ανδρουλάκης ή θα συνεχίσει να τηρεί σιγή ιχθύος καλύπτοντας πλήρως τον κ. Λοβέρδο;»

Το ζήτημα αυτό μάλιστα επανέφεραν με τον τρόπο τους και δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και έχουν δεχθεί επιθέσεις από την Χαριλάου Τρικούπη. Ο Γιάννης Ρακγκούσης έθεσε το ερώτημα: «Μήπως ο κ.Ανδρουλάκης νιώθει ότι έχει ηθική και πολιτική υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να πάρει δημοσίως θέση για τις συγκλονιστικές καταγγελίες για την παραποίηση επίσημου εγγράφου του FBI σχετικά με το σκάνδαλο Νοβάρτις;». Επίσης η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σε μία πιο γενικευμένη πολιτική τοποθέτηση εγκάλεσε την Χ.Τρικούπη για προσπάθεια «αναβίωσης του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου πέρα και έξω από την αγωνία και τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου, τα κοινωνικά αδιέξοδα και την προσδοκία της κοινωνικής πλειοψηφίας για πολιτική αλλαγή και μία ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση».

Αυτή η τελευταία αναφορά της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου πάντως έχει ευρύτερη σημασία. Δείχνει πως παρότι η υπόθεση της Novartis αποτέλεσε ένα «αγκάθι» στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στην διαλεύκανση του σκανδάλου και στο πολιτικό σκέλος του, δίχως παράλληλα να αποποιείται της πολιτικής της πρότασης για προγραμματική σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων με στόχο την διακυβέρνηση της χώρας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα