Υψηλοί τόνοι στην Εξεταστική για το “Ερρίκος Ντυνάν” και την κρύπτη του ΚΕΕΛΠΝΟ

Υψηλοί τόνοι στην Εξεταστική για το “Ερρίκος Ντυνάν” και την κρύπτη του ΚΕΕΛΠΝΟ
Συζήτηση σχετικά με το κεφάλαιο του πορίσματος της Επιτροπής που αφορά στο Ερρίκος Ντυνάν, στην συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997 - 2014, την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Αντιπαράθεση και για τις δηλώσεις του Άδ. Γεωργιάδη και του Αν. Λοβέρδου κατά μελών της επιτροπής - «Πανικό» καταλογίζει η πλειοψηφία στην αντιπολίτευση, για προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας λόγω έλλειψης στοιχείων μιλούν ΝΔ-ΔΗΣΥ.

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα σκάνδαλα στην Υγεία που συζητά το πόρισμα για την υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν». Η πλειοψηφία της Επιτροπής καταλογίζει στην αντιπολίτευση «πανικό» λόγω των στοιχείων που προκύπτουν και για την υπόθεση της πώλησης του νοσοκομείου, όσο και για τις άλλες υποθέσεις που ερευνά η Εξεταστική, όπως η υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αντίθετα, ΝΔ και ΔΗΣΥ επισημαίνουν ότι η πλειοψηφία δεν μπόρεσε βρει στοιχεία για ποινικές ευθύνες υπουργών των κυβερνήσεών τους και γι’ αυτό επιχειρεί να στρέψει αλλού την συζήτηση.

Ένταση προκάλεσε στην Εξεταστική τόσο η πρόταση του προέδρου της επιτροπής Αντώνη Μπαλωμενάκη για επίσκεψη στην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου προκειμένου να ενημερωθεί για τα έγγραφα που βρέθηκαν στην μυστική «κρύπτη» του ΚΕΕΛΠΝΟ, όσο κι η επιθυμία μελών της πλειοψηφίας να καταδικαστούν οι επιθετικές κι απαξιωτικές δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη και του Ανδρέα Λοβέρδου εναντίον μελών της επιτροπής.

Ο Αντ. Μπαλωμενάκης πρότεινε αρχικά τα μέλη της επιτροπής να επισκεφθούν την Μ. Παπασπύρου αύριο το μεσημέρι, …  με βανάκι μάλιστα. Η ΝΔ εξέφρασε την επιφύλαξή της, με τον Γιώργο Γεωργαντά να εκτιμά ότι «δεν υπάρχει ουσιαστική δυνατότητα ενημέρωσης», καθώς η Μ. Παπασπύρου δεν έχει ακόμη αξιολογήσει τα έγγραφα που βρέθηκαν στην «κρύπτη». «Καταλαβαίνουμε την αγωνία κάποιων, πρέπει να αξιολογήσουμε τα νέα δεδομένα» σχολίασε η Αννέτα Καββαδία. Τελικώς αποφασίστηκε να ζητηθεί από την Μ. Παπασπύρου να συντάξει έκθεση σχετικά με τα έγγραφα για να ενημερώσει τα μέλη της Εξεταστικής.

Αρνήθηκαν να καταδικάσουν τις δηλώσεις Άδ. Γεωργιάδη-Αν. Λοβέρδου οι βουλευτές ΝΔ και ΔΗΣΥ

Τα μέλη της πλειοψηφίας ζήτησαν επίσης να καταδικαστούν οι δηλώσεις των Άδ. Γεωργιάδη κι Αν. Λοβέρδου με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ να χαρακτηρίζει «σκουπίδια» και το πόρισμα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ σχολίασε ότι «έχει για πρωινό» τα μέλη της Εξεταστικής. Ο Γ. Γεωργαντάς αρνήθηκε να καταδικάσει τις δηλώσεις αυτές με το επιχείρημα ότι … «ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει αξιολόγηση για το πόρισμα».

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου μίλησε για «δύο μέτρα και σταθμά» θυμίζοντας ότι τα μέλη της Επιτροπής δεν καταδίκασαν την επίθεση του Παύλου Πολάκη εναντίον της. Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Χάρης Τζαμακλής προειδοποίησε τον Αν. Λοβέρδο ότι «θα τους κάτσουμε στο στομάχι».

Χ. Τζαμακλής: Προσχηματική νομιμοφάνεια επιχείρησε να δώσει η αντισυνταγματική τροπολογία Βορίδη

Ο Χ. Τζαμακλής εισηγούμενος το πόρισμα της πλειοψηφίας καταλόγισε στις προηγούμενες κυβερνήσεις «αλληλεξάρτηση» με την διοίκηση Μαρτίνη, ο οποίος απέφευγε τον έλεγχο από την πολιτική ηγεσία σε αντάλλαγμα «παροχών», όπως δωρεάν νοσηλείες, προσλήψεις μετά από πολιτικές υποδείξεις, καθώς και «προκλητικές» αργομισθίες κι αγορές δώρων. Ο Χ. Τζαμακλής περιέγραψε τις διαχρονικές πιέσεις του Ανδρέα Βγενόπουλου και στην συνέχεια της Τράπεζας Πειραιώς να πουληθεί το νοσοκομείο, πιέσεις που κατέληξαν στην αντισυνταγματική, όπως την χαρακτήρισε, τροπολογία Βορίδη, ώστε να δοθεί μια «προσχηματική» νομιμοφάνεια στην διαδικασία.

Δεν ζητούν προανακριτική γιατί δεν έχουν στοιχεία λένε ΝΔ και ΔΗΣΥ

Τόσο ο Γ. Γεωργαντάς, όσο κι η Ε. Χριστοφιλοπούλου σημείωσαν ότι από το πόρισμα της πλειοψηφίας δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη στοιχείων που να στοιχειοθετούν διάπραξη αδικήματος από την μεριά των πολιτικών προσώπων που διαχειρίστηκαν την υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν». Μάλιστα, εκτίμησαν ότι, αν κι η Εξεταστική επιτροπή έχει δικαίωμα να ζητήσει την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για πολιτικά πρόσωπα, το πόρισμα της πλειοψηφίας δεν το κάνει, ακριβώς γιατί δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα στοιχεία.

«Δεν μπορούν να τεκμηριωθούν ποινικές ευθύνες» εκτίμησε ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι, καταλόγισε όμως πολιτικές ευθύνες σε όλες τις πολιτικές ηγεσίες του παρελθόντος γιατί απέφυγαν να παρέμβουν για να σταματήσουν την ασυδοσία της διοίκησης Μαρτίνη. «Πραξικόπημα που είχε προαναγγελθεί» χαρακτήρισε την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν» ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα