25η Μαρτίου 1821: Τόσες επιλογές, μία οθόνη

25η Μαρτίου 1821: Τόσες επιλογές, μία οθόνη

Ειδικές διαδικτυακές εκδηλώσεις –από συναυλίες και Καραγκιόζη, μέχρι απαγγελίες ποίησης– διοργανώνονται με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης.

Είναι όντως μια μεγάλη μέρα η σημερινή. Δυο αιώνες συμπληρώνονται από την συμβολική έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα που οδήγησε στην σύσταση του ανεξάρτητου νεοελληνικού κράτους. Κανονικά, θα ήταν μια μέρα μεγάλης γιορτής, ατομικής και πανεθνικής. Αλλά, εδώ και καιρό, το «κανονικά» έχει πάει περίπατο, όπως όλοι ξέρουμε. Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα, οι υψηλοί καλεσμένοι των Μεγάλων Δυνάμεων που θα παρακολουθήσουν παρέλαση-πριβέ βραχυκυκλώνοντας το κέντρο της πρωτεύουσας, ακόμη κι ο καιρός που ψύχρανε απότομα και θεαματικά, τι να σου κάνει κι αυτή η έρμη η Μετακίνηση 6; Να γυρνάς, δηλαδή, στην ίδια σισύφεια βόλτα μέσα στα όρια του δήμου σου;

Μια κάποια λύση, το μάθαμε πια, προσφέρει και πάλι το διαδίκτυο. Μέσα στην πανσπερμία ιντερνετικών εκδηλώσεων που τρέχουν καθημερινά καλύπτοντας κάθε γούστο ή/ και ανάγκη, εκείνες που επιλέξαμε και ακολουθούν είναι ειδικά φτιαγμένες για αυτήν την μεγάλη μέρα.

ΜΕΓΑΡΟ

2121/93

Ο εθνικός ύμνος, όπως μάλλον δεν τον έχουμε ξανακούσει: το νεόκοπο ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜεῙΖοΝ, υπό την διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου, ερμηνεύει μια σπάνια πολυφωνική εκδοχή του «Ύμνου εις την ελευθερίαν» του Διονύσιου Σολωμού σε μελοποίηση Νικόλαου Μάντζαρου. Έργα κορυφαίων ελλήνων ζωγράφων του 19ου αιώνα πλαισιώνουν την μετάδοση.

Στις 20:30, δωρεάν, στον ιστότοπο του Μεγάρου, ή στην πλατφόρμα εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Σε παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολάρι, μια 100λεπτη κατάδυση σε πρόσωπα και γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης μέσα από απαγγελίες ιστορικών κειμένων. Μεταξύ άλλων, η Μιμή Ντενίση μιλάει για την Διασπορά και την ελληνική συνείδηση, και ο Γιώργος Καπουτζίδης περί Καποδίστρια.

Στις 21:00, δωρεάν, στο κανάλι του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών στο YouTube, στο eStage και στο κανάλι της Βουλής.

ΛΥΡΙΚΗ

Βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από μια επικείμενη μικτή παραγωγή που συνδυάζει όπερα και χορό. Αφενός, η όπερα «Δέσπω» του Παύλου Καρρέρ σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη με την μέτζο Άρτεμις Μπόγρη στον φερώνυμο ρόλο. Αφετέρου, το μπαλέτο της ΕΛΣ, σε χορογραφίες της Πατρίσιας Απέργη και των Rootless Root, αποδίδει χορευτικά επιλεγμένα κομμάτια από τους «Ελληνικούς χορούς» του Νίκου Σκαλκώτα.

Στις 20:00, δωρεάν, στην ιστοσελίδα, το Facebook και το ΥouTube της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ

Στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου κύκλου «Η επανάσταση των σκιών», οι καραγκιοζοπαίχτες Θανάσης και Κώστας Σπυρόπουλος παρουσιάζουν ανήμερα της 25ης την παράσταση «Παπαφλέσσας: Ο μπουρλοτιέρης των ψυχών», όπως βιντεοσκοπήθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Στις 10:00 και στις 23:00, εισιτήριο 6,5€, λεπτομέρειες εδώ.

ΠΟΙΗΣΗ

Ο Γιώργος Βέης διαβάζει Κάλβο, η Δανάη Σιώζιου μεταφρασμένο Λόρδο Βύρωνα, η Λένα Καλλέργη ένα σονέτο του Κιτς σε δική της απόδοση, η Χλόη Κουτσουμπέλη ένα ποίημα της Μις Λουίζα Μπλέικ, ο Αναστάσης Βιστωνίτης διαβάζει Σολωμό, και ο Ντίνος Σιώτης μια Ωδή του Κάλβου. Το αφιέρωμα του ΥΠΠΟΑ για την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης επαναλαμβάνεται, καθώς το περιεχόμενό του σχετιζόταν ούτως ή άλλως με το ’21.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Το φιλόδοξο οπτικοακουστικό αφιέρωμα «Η Ελλάδα του φωτός: 200 χρόνια ελληνικού ηχοχρώματος» συνδυάζει προβολή εικόνων και μελωδίες του ελληνογάλλου συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής Ζορζ Κατρίς, με λυρικό τραγούδι από την σοπράνο Μαρία Κόκκα, και αφήγηση με τον ηθοποιό Σίμο Χριστοδούλου.

Στις 21:00 σε ζωντανή σύνδεση από το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, τιμή εισιτήριου 5€.

ΤΖΑΖ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ

Τιμώντας την εθνική επέτειο, ένα αντισυμβατικό τζαζ μιούζικαλ, με τίτλο «Ανθελλάδα 2021» και πάσα διάθεση να αποδομήσει σκωπτικά διάφορες πτυχές της πολιτικοκοινωνικής ζωής μας, κάνει ραδιοφωνική πρεμιέρα σε σενάριο και τραγούδια Γιώργου Αναματερού.

Στις 21:00 μέσω διαδικτυακού ραδιοφώνου

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα