Αλέξανδρος Δουμάς: Η ξέφρενη ζωή και το σπουδαίο έργο του Γάλλου συγγραφέα

Αλέξανδρος Δουμάς: Η ξέφρενη ζωή και το σπουδαίο έργο του Γάλλου συγγραφέα
Google

Η Google επέλεξε τον σπουδαίο Γάλλο συγγραφέα Αλέξανδρο Δουμά ως κεντρικό πρόσωπο του σημερινού της doodle. Ποιος ήταν και γιατί έμεινε στην ιστορία.

Τον σπουδαίο Γάλλο συγγραφέα Αλέξανδρο Δουμά τιμά σήμερα, Παρασκευή (28/08), η Google με το doodle της.

Ο Αλέξανδρος Δουμάς γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1802 και πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου 1870 και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες και πιο πολυδιαβασμένους συγγραφείς στον κόσμο με τα μυθιστορήματα “Ο Κόμης Μοντεχρήστος”, “Οι Τρεις Σωματοφύλακες” και “Μετά Είκοσι Έτη” να αποτελούν έως σήμερα ιστορικά και διαχρονικά έργα του.

Ο ίδιος ήταν εγγονός ενός Γάλλου ευγενούς, που έζησε για πολλά χρόνια στις Δυτικές Ινδίες. Πατέρας του ήταν ο Θωμάς Αλέξανδρος Δουμάς, μικτής αφρικανικής καταγωγής, ο οποίος υπήρξε στρατηγός του Βοναπάρτη, ωστόσο, έπεσε σε δυσμένεια μέχρι το 1800, έγινε αιχμάλωτος πολέμου για δύο χρόνια και πέθανε το 1806.

Ο Αλέξανδρος δεν ενδιαφερόταν για τα μαθήματα του σχολείου και ξεχώριζε μόνο για τα όμορφα γράμματά του. έτσι, σε ηλικία 12 ετών προσλήφθηκε ως γραφέας σε συμβολαιογραφείο. Το 1822 πήγε στο Παρίσι, όπου ο γραφικός του χαρακτήρας και το γεγονός ότι ο πατέρας του ήταν λίγο-πολύ γνωστός, του έδωσε μία θέση αντιγραφέα στο γραφείο του Δούκα της Ορλεάνης και μέλλοντα βασιλιά Λουδοβίκου Φίλιππου.

Βρίσκοντας πως τα έσοδά του ήτανε πάρα πολύ λίγα και δεν του φτάνανε για μια πολυδάπανη ζωή, ο Αλέξανδρος Δουμάς αποφάσισε να γράψει για το θέατρο, βρίσκοντας πως ο τρόπος αυτός ήτανε σίγουρος για να κερδίσει περιουσία. Το καινούργιο στυλ με το οποίο έγραφε άρεσε στο κοινό και το 1825 κέρδισε τα πρώτα του χρήματα ως συγγραφέας. Παράλληλα, άρχισε να κάνει γνωριμίες στους φιλολογικούς κύκλους.

Όταν τα θεατρικά έργα άρχισαν να χάνουν την αγάπη του κοινού, ο Δουμάς στράφηκε προς το μυθιστόρημα. Πέρα από τα προαναφερθέντα βιβλία του, έγραψε τα: “Βασίλισσα Μαργκό” (1845), “Οι Κορσικανοί Αδελφοί” (1845), “Ο Ιππότης του Κόκκινου Σπιτιού” (1845-1846), “Ο Υποκόμης της Βραζελόνης” (1848), “Η μαύρη τουλίπα” (1850) κ.α. Οι φιλολογικές του επιτυχίες, που του έφεραν και μεγάλα κέρδη, παρέσυραν τον Δουμά σε μία σπάταλη και εξωφρενική ζωή, που του δημιούργησε πολλές δυσκολίες και ενοχλήσεις.

Το 1840 ο Αλέξανδρος Δουμάς παντρεύτηκε την ηθοποιό Ιντά Φεριέ αλλά συνέχισε να συνάπτει σχέσεις και με άλλες γυναίκες, αποκτώντας περισσότερα από τέσσερα παιδιά. Ένα από αυτά τα παιδιά ήταν ο Αλέξανδρος Δουμάς ο νεώτερος, καρπός της σχέσης του με την Κατρίν Λεμπέ.

Το 1870, μετά από ένα ατύχημα που τον άφησε σχεδόν παράλυτο, ο Αλέξανδρος Δουμάς εγκαταστάθηκε στο σπίτι του γιου του, Αλέξανδρου Δουμά του νεώτερου, στο Πουί όπου και απεβίωσε στις 5 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Το 2002 ο τάφος του μεταφέρθηκε στο Πάνθεον του Παρισιού, το μαυσωλείο όπου είναι θαμμένες λαμπρές προσωπικότητες της Γαλλίας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα