Άντι Γουόρχολ: Η ιστορία πίσω από το θρυλικό πορτρέτο του Ο. Τζ. Σίμπσον – Ένα μοτέλ και δύο φόνοι

Άντι Γουόρχολ: Η ιστορία πίσω από το θρυλικό πορτρέτο του Ο. Τζ. Σίμπσον – Ένα μοτέλ και δύο φόνοι
Πορτρέτο του O.J. Simpson από τον Andy Warhol Phillips via AP

Πορτρέτο του Ο. Τζ. Σίμπσον που δημιούργησε ο Άντι Γουόρχολ το 1977 διατίθεται προς πώληση από τον οίκο Phillips σε δημοπρασία έργων σύγχρονης τέχνης.

Πορτρέτο του Ο. Τζ. Σίμπσον που δημιούργησε ο Άντι Γουόρχολ το 1977 διατίθεται προς πώληση από τον Οίκο Phillips σε δημοπρασία έργων σύγχρονης τέχνης, που διοργανώνεται αυτόν τον μήνα.

Ο Ο. Τζ. Σίμπσον απεικονίζεται σε ένα από τα θρυλικά πορτρέτα του Γουόρχολ, που συνθέτουν την περίφημη “Σειρά Αθλητών” στην οποία περιλαμβάνονται επίσης προσωπογραφίες των: Μοχάμεντ Άλι, Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ και Ντόροθι Χάμιλ.

O συλλέκτης Ρίτσαρντ Βάισμαν ανέθεσε στον Γουόρχολ να δημιουργήσει έργα με μοντέλα κορυφαίους αθλητές οι οποίοι μόλις είχαν αρχίσει να γίνονται celebrities – κάτι που ο καλλιτέχνης λάτρευε.

Γουόρχολ – Ο. Τζ. Σίμπσον: Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία του πορτρέτου

Το έργο δημιουργήθηκε όταν ο Αμερικανός πρώην ποδοσφαιριστής ήταν 30 ετών και έπαιζε για τους Μπάφαλο Μπιλς. Εκείνο το διάστημα η αθλητική καριέρα του Σίμπσον είχε αρχίσει να απογειώνεται, όμως ένας τραυματισμός το 1977, λίγες μόνο εβδομάδες μετά τη φωτογράφηση με τον Γουόρχολ, διέκοψε τη σεζόν του και την επόμενη χρονιά έπαιξε στους San Francisco 49ers.

Την ίδια χρονιά γνώρισε τη Νικόλ Μπράουν. Παντρεύτηκαν το 1985 και έμειναν μαζί έως το 1992. Δύο χρόνια μετά το διαζύγιό της από τον Σίμπσον, η Μπράουν δολοφονήθηκε. Ο Σίμπσον αθωώθηκε για τις δολοφονίες της Μπράουν και του φίλου της Ρόναλντ Γκόλντμαν, αλλά αργότερα κρίθηκε υπεύθυνος και για τους δύο θανάτους από δικαστήριο της Καλιφόρνια.

Πορτρέτο του O.J. Simpson από τον Andy Warhol Phillips via AP

Στην εικόνα ο Σίμπσον κοιτάει κατευθείαν στα μάτια τον θεατή και κρατάει μια μπάλα. Την ημέρα που “έσκασε μύτη” για τη φωτογράφηση σε ένα δωμάτιο μοτέλ στο Μπάφαλο, δεν είχε μαζί του ούτε τη μπλούζα της ομάδας του ούτε και κάποια μπάλα, με αποτέλεσμα ο Γουόρχολ να πρέπει να ψάξει να βρει ο ίδιος μία μπάλα για να βγει η πόζα… Τελικά προέκυψαν συνολικά 45 polaroids. Ο Γουόρχολ διάλεγε την τελική φωτογραφία και μετά αυτή τυπωνόταν σε καμβά μεγάλων διατάσεων, όπου ο καλλιτέχνης συμπλήρωνε από πάνω τα χρώματα που ήθελε. Και οι δύο έβαλαν την υπογραφή τους πίσω από το τελικό έργο.

Σύμφωνα με τον συλλέκτη Ρίτσαρντ Βάισμαν, ο Γουόρχολ δεν είχε ιδέα από… την καριέρα των αθλητών, ούτε ποιοι ήταν. Ο συλλέκτης διάλεξε τα πρόσωπα. “Ο Μοχάμεντ Άλι μόλις άκουσε ότι ο Γουόρχολ θέλει να τον βγάλει φωτογραφία είπε αμέσως ναι και τον ήξερε πολύ καλά, ενώ ας πούμε η Κρις Έβερτ ήταν πολύ επιφυλακτική” είχε δηλώσει ο συλλέκτης.

Το πορτρέτο, που εκτιμάται ότι θα πωληθεί 300.000-500.000 δολάρια στη δημοπρασία, παρουσιάστηκε μαζί με άλλα από τη σειρά στην έκθεση “Athletes by Andy Warhol” στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βιρτζίνια, στο Ρίτσμοντ το 1978.

Αργότερα, το πορτρέτο βρέθηκε στο Pro Football Hall of Fame στο Οχάιο και το 2011 πωλήθηκε από τον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη σε ιδιώτη. Σύμφωνα με το Bloomberg το εν λόγω πορτρέτο δεν έχει εκτεθεί ποτέ στο ευρύ κοινό.

Η δημοπρασία του οίκου Phillips διοργανώνεται στις 16 Μαΐου στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα