“Αθήνα / Athen”: Τα ασπρόμαυρα καρέ που απαθανάτισαν την Ελλάδα της δεκαετίας του ’60

“Αθήνα / Athen”: Τα ασπρόμαυρα καρέ που απαθανάτισαν την Ελλάδα της δεκαετίας του ’60
Κατερίνα Ζωιτοπούλου-Μαυροκεφαλίδου

Στο νέο φωτογραφικό της λεύκωμα με τίτλο "Αθήνα / Athen" η Κατερίνα Ζωιτοπούλου-Μαυροκεφαλίδου αποτυπώνει χαρακτηριστικές εικόνες της Αθήνας του '60 και "κλειδώνει" στις σελίδες του το άρωμα της εποχής εκείνης.

Δεκαετία του ’60. Στιγμές ζωής μιας ασπρόμαυρης Αθήνας και μια ολόκληρη εποχή σε «στοπ καρέ». Το φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο «Αθήνα / Athen» είναι ένα βιβλίο-ντοκιμαντέρ για την πόλη, τους ανθρώπους της και την καθημερινότητά τους. Τότε που ο χρόνος κυλούσε κάπως πιο αργά κι έτρεχε μόνο σε «κουρδισμένα» ρολόγια με τη ματιά της Κατερίνας Ζωιτοπούλου-Μαυροκεφαλίδου.

Το καλοκαίρι του 1966 η πολύ νέα τότε φωτογραφος επέστρεψε στην Αθήνα από το Βερολίνο, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές της επάνω στη φωτογραφία. Ανέβηκε στην Ακρόπολη με μία φωτογραφική μηχανή στο χέρι και κάπως έτσι ξεκίνησε η περιπλάνησή της στην πόλη. Πρόσωπα, κτήρια κι ένα μεγάλο ζουμ σε μία πόλη που αλλάζει κάθε μέρα.

Κατερίνα Ζωιτοπούλου-Μαυροκεφαλίδου

 
Κατερίνα Ζωιτοπούλου-Μαυροκεφαλίδου

 

Χωρίς να το υποψιάζεται, είχε καταφέρει να αποτυπώσει το πρόσωπο και την ταυτότητα μιας πόλης που κάθε μέρα αλλάζει. Μία συλλογή πολύτιμη που τελικά αποφάσισε να κάνει γνωστή με αυτό το λεύκωμα. Στα καρέ αποτυπώνονται όλα τα κεντρικά σημεία της πόλης (Ακρόπολη, Ιερός Βράχος, Πλάκα, Μοναστηράκι, Σύνταγμα, Βαρβάκειος, Πλατεία Ταχυδρομείου, Ομόνοια και Ζάππειο) και οι ανθρώποι της. Κόσμος στο πήγαιν’ έλα. «Εδώ το φρέσκο ψάρι να τρώει η μάνα και στο παιδί να μη δίνει», ηλικιωμένο φλερτάκι στους εύζωνες, λαθραίο ανάγνωσμα εφημερίδας στο περίπτερο, φτώχια στο πεζοδρόμιο και ένα κομμάτι πάγος κατ ευθείαν για το ψυγείο. Χαμόσπιτα, σκόνη, ζέστη και χώμα στο δρόμο. Το φόρεμα «λίγο πιο κάτω από το γόνατο» και η ιδρωμένη περιέργεια για το φακό μόνιμη από τότε. Βόλτες, καλοκαιρινό ραχάτι και η συνηθισμένη σαμπρέλα/παιχνίδι συντροφιά των πιτσιρικιών.

Κατερίνα Ζωιτοπούλου-Μαυροκεφαλίδου

Κατερίνα Ζωιτοπούλου-Μαυροκεφαλίδου

 

Ολες οι φωτογραφίες συνοδεύονται από λεζάντες που υπογράφει ο Νίκος Δεληβοριάς. Ο ίδιος γράφει χαρακτηριστικά στον πρόλογο τουλευκώματος: «Σίγουρα τα πρόσωπα των σημερινών Αθηναίων δε μοιάζουν μ  εκείνα που βλέπουμε στις φωτογραφίες της Κατερίνας. Το κέντρο δεν είναι κατοικημένο όπως τότε. Και η πόλη σήμερα έχει άλλη όψη. Ο κόσμος δεν κατεβαίνει πια από τις γειτονιές στην αγορά για να ψωνίσει. Κι όμως, όποια ώρα και να περάσεις από την οδό Αθηνάς, θα την βρεις γεμάτη. Το ίδιο και από την Αιόλου και από το Μοναστηράκι. Κι οι τουρίστες θα κατεβαίνουν πάντα από την Ακρόπολη, θα διασχίζουν την Πλάκα και θα καταλήγουν στα ίδια μέρη απ΄οπου πέρασε η φωτογράφος το μακρινό ’66».

Κάποιες από τις φωτογραφίες βρίσκονται στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. To βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Xρήστος Μαρίνης – εκδόσεις Παρασκήνιο ([email protected]).

Κατερίνα Ζωιτοπούλου-Μαυροκεφαλίδου

 
Κατερίνα Ζωιτοπούλου-Μαυροκεφαλίδου

 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα