Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έδωσε ένα άλλο πιο σινεφίλ άρωμα και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ και η online πλατφόρμα του κράτησε συντροφιά τις δύσκολες αυτές ημέρες της πανδημίας σε πολλούς κινηματογραφόφιλους που μπόρεσαν και είδαν πολλές από τις ταινίες του διαδικτυακά με ένα πολύ χαμηλό εισιτήριο.
Δείτε παρακάτω αναλυτικά τα βραβεία του Φεστιβάλ. Μεγάλος νικητής του Χρυσού Αλέξανδρου η ταινία του Σαμουέλ Τεΐς "Τρυφερούδι", ενώ ο Αργυρός Αλέξανδρος απονεμήθηκε στην ταινία Η Κλάρα Μόνη της Νάταλι Άλβαρες Μεσέν.
Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελείται από τους Νανούκ Λέοπολντ (σκηνοθέτις, σεναριογράφος), Ρόλαντ Βάις (σχεδιαστής ήχου), Μισέλ Βάλεϊ (ηθοποιός).
Στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors συμμετέχουν δημιουργοί από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους. Η κριτική επιτροπή για το τμήμα Meet the Neighbors, αποτελείται φέτος από τους: Μαρί-Πιερ Μασιά (παραγωγός), Δάφνη Πατακιά (ηθοποιός) και Μάρτιν Σβαϊγκόφερ (δημοσιογράφος).
Το νεοσύστατο διαγωνιστικό́ πρόγραμμα παρουσιάζει το έργο νέων, τολμηρών σκηνοθετών που αμφισβητούν τη σχέση μας με την πραγματικότητα και επιχειρούν να την αναδιαπραγματευτούν πέρα από́ τις συμβάσεις των κινηματογραφικών ειδών. Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος >> Film Forward αποτελείται φέτος από τους: Λιλί Ενστάν (καλλιτεχνική διευθύντρια), Ειρήνη Καραγιαννοπούλου (εικαστικός) και Ντάνε Κόμλιγιεν (σκηνοθέτης).
Το Φεστιβάλ εξερευνά τις εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα στον κινηματογράφο και τα podcast. Την κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος Podcast συγκροτούν οι: Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου (ιδρύτρια & διευθύνουσα σύμβουλος της FRONTSTAGE), Άρης Δημοκίδης (δημοσιογράφος, δημιουργός podcast), Ελισάβετ Χρονοπούλου (σκηνοθέτις, συγγραφέας). Η επιτροπή απένειμε ομόφωνα τα παρακάτω βραβεία:
Το Mermaid Award απονέμεται στην καλύτερη ταινία LGBTQI+ θεματικής του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το βραβείο απονέμεται από τριμελή κριτική επιτροπή, την οποία απαρτίζουν φέτος οι: Οκτάβιαν Νταντσίλα (επιμελητής κινηματογράφου, προγραμματιστής φεστιβάλ), Τζεφ Μοντάνα (καλλιτέχνις, ακτιβίστρια, ηθοποιός) και Ειρήνη Βουγιούκαλου (συνιδρύτρια της εταιρείας παραγωγής και post-production Graal).
Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), την οποία απαρτίζουν οι Ηλίας Φραγκούλης, Τερέζα Μπρντέτσκοβα και Ντομένικο Παλατέλα απονέμει τα εξής βραβεία:
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στην ταινία: ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ / MAGNETIC FIELDS του Γιώργου Γούση, Ελλάδα, 2021
Σκεπτικό: Η ζωή και ο θάνατος συνυπάρχουν και αναμετρώνται σκληρά εδώ και κάποιο καιρό, σε μια ούτως ή άλλως σκληρή αρένα. Για τον λόγο αυτό, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου στέκεται δίπλα σε κάθε προσπάθεια των απανταχού Φεστιβάλ να μείνουν ζωντανά. Και απονέμει το βραβείο της σε μια ταινία δρόμου, όπου η διαδρομή της παραλληλίζεται με αυτή της ζωής. Και στο τέλος, η ελπίδα του θαύματος. Πρόκειται για τα Μαγνητικά πεδία του Γιώργου Γούση.
Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση), με κριτική επιτροπή τους Άρη Φατούρο, σύμβουλο προγράμματος του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής, Κώστα Δήμο, συντονιστή προγράμματος του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής και Άννα Κοτζιά, υπεύθυνη του Νεανικού Προγράμματος του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής, απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος: Η ΣΚΟΥΡΙΑ / THE RUST / LA ROYA του Χουάν Σεμπαστιάν Μέσα, Κολομβία – Γαλλία, 2021.
Σκεπτικό: Η Βουλή των Ελλήνων απονέμει το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε μια ταινία που διαπραγματεύεται στοχαστικά την αφοσίωση ενός νέου στην προγονική φροντίδα της γης σε πείσμα των σειρήνων της εγκατάλειψης, αναδεικνύοντας συγχρόνως με δεξιοτεχνία την απαράμιλλη ομορφιά ενός απειλούμενου φυσικού τοπίου.
Η ΕΡΤ απονέμει στο πλαίσιο του φεστιβάλ δυο βραβεία:
Στο πλαίσιο του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό́ Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) απονέμει δυο βραβεία.
Το βραβείο απονέμεται στην ταινία: ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ / MAGNETIC FIELDS του Γιώργου Γούση, Ελλάδα, 2021
Σκεπτικό: Το βραβείο απονέμεται ομόφωνα σε έναν σκηνοθέτη με τόση πίστη στον εαυτό του ώστε να εμπιστευτεί τους ηθοποιούς και την ομάδα του προκειμένου να συνθέσουν ένα τρυφερό road movie όπου οι αδυναμίες των ηρώων τούς φέρνουν αντιμέτωπους με την ανάγκη τους για έναν νέο προσανατολισμό στη ζωή τους.
Το βραβείο απέσπασε o location manager: Μαρίνος Σκλαβουνάκης για την ταινία ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ / MAGNETIC FIELDS του Γιώργου Γούση, Ελλάδα, 2021
Σκεπτικό: Όπως πιθανότατα γνωρίζετε, ο ρόλος του Location Manager στη δημιουργία ταινιών είναι αναπόσπαστο μέρος του δημιουργικού συνόλου, με μια συλλογική έννοια. Είναι ένας ιδιαίτερος κλάδος που περιλαμβάνει έναν μοναδικό συνδυασμό αρχικά μιας δημιουργικής ματιάς, ευαίσθητης στις αδιόρατες λεπτομέρειες και απαιτήσεις του σεναρίου, και στη συνέχεια της όλης διαδικασίας, των Πρακτικών, Διπλωματικών και Υπολογιστικών δεξιοτήτων προκειμένου να δημιουργηθεί μια ταινία ως πραγματικότητα σε κάποιο location. Με τη συγκεκριμένη ταινία, ΟΛΟΙ νιώσαμε ότι η κατανόηση και η γνώση που επέδειξε ο Location Manager στο στάδιο του scouting (ρεπεράζ) ανέδειξαν το ελληνικό τοπίο (αν και όχι τα τυπικά γνωστά τουριστικά πανοράματα) ως παρόλα αυτά ατμοσφαιρικό, λιτό… ακόμη και επικό. Αυτό που γνωρίζουμε στα λατινικά ως «Genius Loci» ή «το Πνεύμα του Τόπου». Αποκαλύπτοντας τη μελαγχολική Ψυχή αυτής της άγνωστης πλευράς ενός ελληνικού νησιού, ο Location Manager μετέφερε δημιουργικά τον τόνο και το συναισθηματικό τοπίο/υπόβαθρο των χαρακτήρων της ταινίας. Ως εκ τούτου, οι ίδιες οι Τοποθεσίες μας μίλησαν και έγιναν ένας ακόμη χαρακτήρας της ταινίας. Αναγνωρίζουμε ότι ο Location Manager κατάλαβε διαισθητικά ότι, όπως με κάθε ελλειπτική Οδύσσεια, σημασία έχει το ίδιο το Ταξίδι… όχι ο Προορισμός.
Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, με αφορμή́ την 40ή επέτειο ιδρύσεως του, θέσπισε το 2019 το Βραβείο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το έπαθλο απονέμεται σε ταινία του ελληνικού́ προγράμματος που κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ. Η ταινία θα πρέπει να επιδεικνύει μια ολοκληρωμένη αισθητική́ πρόταση, να προάγει την κινηματογραφική́ τέχνη και να αναδεικνύει τις συγγένειες της με τις άλλες τέχνες. Η φετινή́ επιτροπή́ αξιολόγησης αποτελείται από́ τη σκηνοθέτιδα Αγγελική Αντωνίου, την παραγωγό Ρέα Αποστολίδη και τον διευθυντή́ φωτογραφίας Γιώργο Φρέντζο.
Το βραβείο απονέμεται εξ ημισείας σε δύο ταινίες που μας αποκαλύπτουν άγνωστους κόσμους συμπολιτών μας, που ζουν δίπλα μας αλλά τους προσπερνάμε ή και τους αποφεύγουμε:
ΑΓΙΑ ΕΜΥ / HOLY EMY της Αρασέλης Λαιμού, Ελλάδα – Γαλλία – ΗΠΑ, 2021
Σκεπτικό: Η Αρασέλη Λαιμού στην Αγία Έμυ, με διάφανη ματιά, μας οδηγεί σε ένα κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας. Η ηρωίδα μεγαλώνει με την αδελφή της στη φιλιππινέζικη κοινότητα του Πειραιά και κινείται ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, σε έναν κόσμο που αν και βρίσκεται δίπλα μας δεν βλέπουμε ή ίσως και να τον αποφεύγουμε. Μια πρωτότυπη, κινηματογραφική ταινία, γυρισμένη με σκηνοθετική δεινότητα, δύναμη, οξυδερκές, ρεαλιστικό βλέμμα και από την άλλη με συγκινητική τρυφερότητα και προστατευτική διάθεση για τους πρωταγωνιστές της και τα συναισθήματά τους.
18 του Βασίλη Δούβλη, Ελλάδα, 2021
Σκεπτικό: Ο Βασίλης Δούβλης στην ταινία 18 μάς μεταφέρει στην Αθήνα της οικονομικής κρίσης και τις ζωές μιας ομάδας μαθητών λυκείου. Με ένταση και ρεαλισμό, ο σκηνοθέτης μας παρασύρει στην καρδιά του προβλήματος του σχολικού εκφοβισμού και της ανεξέλεγκτης βίας στα σχολεία καθώς οι ήρωές του γνωρίζουν το αληθινό πρόσωπο του φασισμού και καλούνται να πάρουν θέση. Ένα επίκαιρο, σκληρό αλλά και τρυφερό πορτρέτο των σημερινών δεκαοκτάρηδων αλλά και της ελληνικής πραγματικότητας.
Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του WIFT (Women in Film & Television) απονέμεται σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, του τμήματος Meet the Neighbors ή του τμήματος >>Film Forward για την καλύτερη γυναικεία συνεισφορά και παρουσία μπροστά ή πίσω από την κάμερα. Τη φετινή κριτική επιτροπή απαρτίζουν οι: Αντουανέττα Αγγελίδη (σκηνοθέτις), Ρέα Βαλντέν (θεωρητικός του κινηματογράφου) και Έφη Σκρομπόλα (creative producer).
Το βραβείο απονέμεται στην ταινία: ΑΓΙΑ ΕΜΥ / HOLY EMY της Αρασέλης Λαιμού, Ελλάδα – Γαλλία – ΗΠΑ, 2021
Σκεπτικό: Μια ευφυής διαπραγμάτευση των πολλαπλών προσώπων της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης. Απέναντι στη θρησκοληψία, την ταξικότητα, τον ρατσισμό και τον σεξισμό, στήνει μια ιστορία αντιστάσεων και αλληλεγγύης των καταπιεσμένων, αλλά και απελευθέρωσης και αποδοχής της γυναικείας δύναμης.
Η Επιτροπή́ του Βραβείου Νεότητας, η οποία αποτελείται από́ φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας απονέμει τα βραβεία της σε ελληνικές ταινίες που κάνουν την πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου. Επιμέλεια Επιτροπής Βραβείου Νεότητας: Δρ. Μπέτυ Κακλαμανίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια στην Ιστορία & Θεωρία Κινηματογράφου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η φετινή́ πενταμελής επιτροπή́ απαρτίζεται από́ τους Ελένη Σάντολη (πρόεδρος), Γρηγόρη Λαζαρίδη, Δήμητρα Πιέρρου, Αιμιλία Τζώτζα, Σοφία Τζώτζα.
Σκεπτικό: Αποφασίσαμε να τιμήσουμε μία ταινία η οποία αντλώντας δύναμη από τα ιστορικά γεγονότα και διάφορες πηγές, κατάφερε μέσα από τη μυθοπλασία να «αποκαλύψει» το μέγεθος της ναζιστικής θηριωδίας, υπό την οπτική μάλιστα του θύτη, ο οποίος αναζητά μέσα του, έστω και την ύστατη στιγμή, το ελάχιστο ψήγμα ανθρωπιάς, καθηλώνοντας κοινό και κριτικούς. Πιστεύουμε πως η «φλόγα» αυτής της ταινίας, είναι αναγκαίο να διαδοθεί και εκτός των ορίων της χώρας μας, ούτως ώστε να γίνει κατανοητό από όλους, το ξεκάθαρο για εμάς μήνυμά της. Μηδενική ανοχή στον φασισμό.
Σκεπτικό: Όσον αφορά το ειδικό βραβείο η ματιά μας επικεντρώθηκε σε μια ταινία που μέσα από την εφηβική οπτική, μας φέρνει αντιμέτωπους με την πανανθρώπινη ανάγκη να γνωρίσουμε τις ρίζες μας ώστε να νοηματοδοτησουμε την ύπαρξη και τελικά να εδραιώσουμε τη θέση μας στον κόσμο. Μια ταινία για την οικογένεια, όχι την εξ’ αίματος, αυτήν που μας υπαγορεύεται βιολογικά και καλούμαστε να αποδεχτούμε αδιαμαρτύρητα, αλλά για την ουσιαστικότερη έκφρασή της μέσα από μια σε εισαγωγικά «απλή» φιλία. Ειδικότερα, σε μια κοινωνία σαν τη δική μας, αποξενωμένη, εσωστρεφή, με εύθραυστα πλέον οικογενειακά θεμέλια, η ανάγκη του «ανήκειν» που εξερευνά η ταινία, φαντάζει πιο επιτακτική και επίκαιρη από ποτέ. Όχι μόνο για εμάς τους νέους, αλλά για όσους αποζητούν την ψυχική απελευθέρωση.
*Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν θίγει τις θέσεις ως προς το καθεστώς, είναι δε σύμφωνος με την UNSCR 1244/1999 και τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.
Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας 2014-2020 και του προγράμματος MEDIA. Πολύτιμη είναι η στήριξη της ΕΡΤ, επίσημου χορηγού επικοινωνίας του Φεστιβάλ, της COSMOTE TV Μεγάλου Χορηγού του Φεστιβάλ, της Alpha Bank χορηγού προσβασιμότητας, της Mastercard επίσημης κάρτας πληρωμών, της Aegean επίσημου αερομεταφορέα, της Fischer χορηγού βραβείων κοινού, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του ΕΟΤ, του ΕΚΟΜΕ, του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και της Jameson.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις