Γιώργος Βαλσαμής: Ο Έλληνας που θριάμβευσε στα “ασιατικά Όσκαρ”

Γιώργος Βαλσαμής: Ο Έλληνας που θριάμβευσε στα “ασιατικά Όσκαρ”
American Girl

Στη απονομή των Golden Horse Awards, ο Βαλσαμής κέρδισε το βραβείο διεύθυνσης φωτογραφίας για την ταινία “American Girl”.

Έχοντας υπάρξει πίσω από την κάμερα για δύο ταινίες μικρού μήκους που τιμήθηκαν με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, ο Γιώργος Βαλσαμής γνώριζε ήδη πολύ καλά τι σημαίνει διεθνής αναγνώριση. Στα φετινά Golden Horse Awards, τιμήθηκε και σε μια άλλη ήπειρο.

Τα βραβεία Golden Horse, φέτος στην 58η τελετή τους, θεωρούνται εδώ και χρόνια η μεγαλύτερη κινηματογραφική τιμή για το σινεμά Κινέζικης γλώσσας, όμως εδώ και τρία χρόνια οι ταινίες από την Κίνα δεν συμμετέχουν ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης. Παρόλαυτά, παραμένουν τα σημαντικότερα κινηματογραφικά βραβεία στην Ασία.

Και φέτος, ανάμεσα στους νικητές συναντάμε έναν Έλληνα. Ο Γιώργος Βαλσαμής τιμήθηκε με το βραβείο Καλύτερης Διεύθυνσης Φωτογραφίας για την ταινία “American Girl”, για ένα 13χρονο κορίτσι που κατά το ξέσπασμα της πανδημίας του SARS το 2013, επιστρέφει από την Αμερική στην Ταϊβάν.

American Girl

Ο Βαλσαμής ξεκίνησε δουλεύοντας στις πρώτες ταινίες μικρού μήκους του Βασίλη Κεκάτου, αλλά και άλλων Ελλήνων σκηνοθετών. Γρήγορα άρχισε να συνεργάζεται με σκηνοθέτες εκτός Ελλάδας, όπως με τον Αιγύπτιο Σαμέχ Άλα ή την ταϊβανεζοαμερικανίδα Φενγκ-ι Φιόνα Ρόαν. Το 2019 και το 2020, δύο μικρού μήκους ταινίες με διευθυντή φωτογραφίας τον Βαλσαμή, κέρδισαν διαδοχικούς Χρυσούς Φοίνικες στις Κάννες: Η “Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς” του Βασίλη Κεκάτου, και την επόμενη χρονιά το “Φοβάμαι να Ξεχάσω το Πρόσωπό σου” του Άλα.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία στην οποία δούλεψε, το “American Girl”, τιμήθηκε με το βραβείο Φωτογραφίας στα Golden Horse, και το μέλλον φαίνεται λαμπρό για ένα ακόμα ανερχόμενο ταλέντο του νέου ελληνικού σινεμά.

Το 2019, λίγο πριν βραβευτεί με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, ο Βασίλης Κεκάτος είχε μιλήσει στο OneMan για την “Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς” αλλά και τη συνεργασία και τη φιλία του με τον Βαλσαμή. Μας είχε πει τότε:

«Ο φωτογράφος της ταινίας ο Γιώργος Βαλσαμής είναι ο καλύτερός μου φίλος από την πρώτη γυμνασίου. Μεγαλώσαμε μαζί, αγαπιόμαστε βαθιά και νιώθω πάντα φοβερή ασφάλεια. Έκανε χρηματοοικονομικά, πήγε στην Ισλανδία ένα χρόνο και του άλλαξαν τα μυαλά και όταν γύρισε λέει, να κάνουμε σινεμά μαζί. Και λέω, πάμε! Αυτές είναι οι πρώτες του ταινίες. Δεν έχει κάνει πέντε ταινίες! Τώρα ξεκινάει».

«Είναι η μεγαλύτερή μου χαρά να τον παίρνουν τηλέφωνο άλλοι σκηνοθέτες να κάνει άλλες ταινίες. Εξίσου σημαντικό για μένα είναι να πηγαίνει κι εκείνος καλά», λέει ο Κεκάτος. «Κι έχει κάνει εντελώς διαφορετικές ταινίες τόσο καλά. Έχει φοβερό ένστικτο. Και αυτή την ταινία, απλά πήγε και την σούταρε. Δεν είχαμε κάνει πρόβα. Είδαμε το location και πήγαμε με τους ηθοποιούς να κάνουμε την ταινία».

Η μεγάλη νικήτρια στα 58α Golden Horse ήταν η ταινία “The Falls”, η πρόταση της Ταϊβάν για τα φετινά Όσκαρ, για την σχέση μιας γυναίκας με τη μητέρα της στη διάρκεια της πρόσφατης καραντίνας. Ενώ το βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ πήγε στην ταινία “Revolution of Our Times”, πάνω στις πρακτικές της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων στο Χονγκ Κονγκ το 2019 και το 2020- άλλη μια βράβευση που αναμένεται να εξοργίσει το καθεστώς στην Κίνα.

American Girl

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα