Η Τζούντι Ντεντς κάνει επίθεση στο Netflix – Τι την πείραξε στο “The Crown”

Η Τζούντι Ντεντς κάνει επίθεση στο Netflix – Τι την πείραξε στο “The Crown”
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το "Crown" AP

Η 87 σήμερα και βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός έστειλε ανοιχτή και οργισμένη επιστολή στο Netflix- Τι αναφέρει σε αυτήν και τι απαντά η δημοφιλής ψηφιακή πλατφόρμα.

Ανοιχτή επιστολή έστειλε στο Netflix η σπουδαία ηθοποιός Τζούντι Ντεντς επικρίνοντας τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «The Crown» και ιδιαίτερα τον τρόπο που αυτή παρουσιάζει τη βασιλική οικογένεια.

Πιο συγκεκριμένα, η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός στην επιστολή της- η οποία μάλιστα δημοσιεύθηκε στους Times– αφενός μεν δηλώνει υπέρμαχος της καλλιτεχνικής ελευθερίας αφετέρου δε προτείνει στο Netflix να προσθέσει μια δήλωση αποποίησης ευθύνης σε κάθε επεισόδιο, που θα ξεκαθαρίζει στους τηλεθεατές ότι η σειρά αποτελεί μια δραματοποιημένη και φανταστική αφήγηση ιστορικών γεγονότων.

«Όσο περισσότερο πλησιάζει η σειρά το σήμερα, τόσο πιο πρόθυμη φαίνεται πως είναι να θολώσει τα όρια ανάμεσα στην ιστορική ακρίβεια και τον χονδροειδή εντυπωσιασμό», γράφει η 87χρονη σήμερα ηθοποιός.

Η επιστολή της δημοσιεύθηκε με αφορμή την έναρξη της πέμπτης σεζόν του «The Crown», που θα κάνει πρεμιέρα στις 9 Νοεμβρίου και καλύπτει μία από τις πιο ταραχώδεις εποχές της βασιλικής οικογένειας: τη δεκαετία του ‘90 και μεταξύ άλλων το διαζύγιο του, τότε, πρίγκιπα Καρόλου και της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Συγκεκριμένα σημειώνει πως στον νέο αυτό κύκλο υπάρχουν κάποιοι περίεργοι υπαινιγμοί, όπως ότι ο βασιλιάς Κάρολος συνωμότησε για να παραιτηθεί η μητέρα του, Ελισάβετ, ή ότι κάποτε ανέφερε πως ο τρόπος που τον μεγάλωσε ήταν τόσο ανεπαρκής που ίσως της άξιζε να μπει στη φυλακή. “Αυτό είναι άδικο για τα άτομα όσο και επιζήμιο για τον θεσμό που εκπροσωπούν», γράφει η Ντεντς.

Μάλιστα επισημαίνει πως παρότι οι δημιουργοί της σειράς δήλωσαν δημόσια ότι το «The Crown» αποτελούσε πάντα μια δραματοποιημένη σειρά, αρνούνται να προβούν σε μια δήλωση αποποίησης ευθύνης στην αρχή κάθε επεισοδίου. Και καταλήγει πως “έχει έρθει η ώρα να το ξανασκεφτεί το Netflix για χάρη μιας οικογένειας και ενός έθνους που πένθησαν τόσο πρόσφατα. Αυτό θα ήταν ένδειξη σεβασμού σε μία μονάρχη που υπηρέτησε τον λαό της με υπευθυνότητα για 70 χρόνια. Παραλληλα η ίδια η πλατφόρμα θα διατηρήσει την αξιοπιστία της στα μάτια των Βρετανών συνδρομητών του».

Η θέση του Netflix και της Emma Corrin

Από την πλευρά του το Netflix διευκρινίζει πως το «The Crown» είναι μια σειρά που βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα. Τον Νοέμβριο του 2020- όταν παιζόταν ακόμη η τέταρτη σεζόν- ο τότε Βρετανός υπουργός Πολιτισμού είχε μιλήσει για την ανάγκη να προσθέσει η πλατφόρμα μια δήλωση αποποίησης ευθύνης στη σειρά, επειδή πρόκειται για προϊόν μυθοπλασίας. «Χωρίς αυτό, φοβάμαι ότι μια γενιά τηλεθεατών, που δεν έζησαν αυτά τα γεγονότα, μπορεί να μπερδέψουν τη φαντασία με τα γεγονότα», είχε πει τότε ο υπουργός.

Το Netflix ωστόσο είχε αρνηθεί να προχωρήσει σε αυτή τη δήλωση. Εκπρόσωπος της πλατφόρμας είχε εκφράσει τη βεβαιότητα ότι οι συνδρομητές κατανοούν ότι πρόκειται για «προϊόν μυθοπλασίας που βασίζεται σε γενικές γραμμές σε ιστορικά γεγονότα».

Η Emma Corrin, η οποία και ενσαρκώνει την πριγκίπισσα Νταϊάνα στη σειρά, συμφώνησε με το Netflix, λέγοντας στο Variety, «Είναι πολύ ξεκάθαρα μια δραματοποιημένη εκδοχή γεγονότων. Πρόκειται για κάτι πλασματικό με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι δεν μπερδεύουν το «Succession» με αυτό που πραγματικά συνέβη με τους Murdochs. Καταλαβαίνω όμως πως το αίτημα αυτό υπάρχει γιατί πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα που αφορά την προστασία της βασιλικής οικογένειας και της Νταϊάνας”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα