O Τόμας Βίντερμπεργκ έδωσε το Όσκαρ εκεί όπου άνηκε: Στην αδικοχαμένη κόρη του, Άιντα

O Τόμας Βίντερμπεργκ έδωσε το Όσκαρ εκεί όπου άνηκε: Στην αδικοχαμένη κόρη του, Άιντα
O Tόμας Βίντερμπεργκ με το Oscar για την καλύτερη διεθνή ταινία, για το 'Another Round' που έγινε για την κόρη του, η οποία σκοτώθηκε την τέταρτη μέρα των γυρισμάτων. @2021 AP Photo/Chris Pizzello

O Tόμας Βίντερμπεργκ αφιέρωσε το Όσκαρ της καλύτερης διεθνούς ταινίας, για το 'Another Round' στην αδικοχαμένη κόρη του. H Άιντα σκοτώθηκε την τέταρτη μέρα των γυρισμάτων. Ο πατέρας της συνέχισε να δουλεύει για εκείνη και τελικά για να ξανακερδίσει τη ζωή του.

Η ιστορία πίσω από την ταινία ‘Another Round’ του Τόμας Βίντερμπεργκ είχε γίνει γνωστή από τα μέσα της χώρας του, της Δανίας όταν αποκάλυψαν πως ενώ δεν είχε συμπληρωθεί εβδομάδα γυρισμάτων, σκοτώθηκε η κόρη του, Άιντα. Ήταν 19 χρόνων.

To ‘Another Round’ (ο ελληνικός τίτλος είναι ‘Άσπρο Πάτο’) ήταν υποψήφιο για Όσκαρ σκηνοθεσίας και καλύτερης διεθνούς ταινίας. Πήρε το δεύτερο, με τον εκ των πιο διάσημων ονομάτων του σκανδιναβικού σινεμά να ανεβαίνει στη σκηνή της τελετής και καταφέρνει μέσα σε λίγα λεπτά να ‘παρασύρει’ όσους τον άκουσαν σε ένα ταξίδι συναισθημάτων, αντάξιο του τρόπου που έχει αποφασίσει να ζει -και είναι ‘ουσιαστικά’ όπως ο ίδιος είχε ομολογήσει προ μηνών.

Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ την Ακαδημία, που ψήφισε αυτήν την ταινία. Ξεπερνά ό,τι μπορούσα ποτέ να φανταστώ, αν και είναι και κάτι που πάντα φανταζόμουν (γελάει). Από όταν ήμουν 5 χρόνων, προετοίμαζα το λόγο μου σε σταθμούς τρένων, στο σχολείο, στην τουαλέτα και τώρα είμαι εδώ. Είναι πραγματικότητα και είναι απίστευτο. Αυτή είναι μια ταινία που αφορά το να αφήνουμε τον έλεγχο στη ζωή, όπως έχασα τον έλεγχο της δικής μου ζωής. Θέλω να ευχαριστήσω τη γυναίκα μου, Ελέιν που ήταν ο άγγελος αυτού του project. Που με καθοδήγησε μέσα σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο. Θέλω να ευχαριστήσω τα παιδιά μου, την οικογένεια μου, τον σεναριογράφο που ήταν ο φύλακας άγγελος της ταινίας και της ζωής μου. Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολλούς. Τους επενδυτές, τους ατζέντηδες, όσους συνέβαλαν για να γίνει η ταινία. Σας ευχαριστώ που επενδύσατε σε μια ταινία, που είναι για τέσσερις διεφθαρμένους, λευκούς, μεθυσμένους άνδρες, οι οποίοι μαθαίνουν στα παιδιά να πίνουν. Όλο το cast ήταν εξαιρετικό και θέλω να τους ευχαριστήσω όλους που έβαλαν την καρδιά τους στην ταινία.

“Θέλαμε να φτιάξουμε μια ταινία που να γιορτάζει τη ζωή. Την τέταρτη μέρα των γυρισμάτων συνέβη το απίθανο. Ένα ατύχημα σε αυτοκινητόδρομο ‘πήρε’ μακριά την κόρη μου. Κάποιον κοιτούσε στο κινητό του τηλέφωνο. Μας λείπει και την αγαπώ (κομπιάζει). Συγγνώμη. Πριν πεθάνει ήταν στην Αφρική, μου είχε στείλει ένα γράμμα. Είχε διαβάσει το σενάριο και ήταν ενθουσιασμένη. Το είχε λατρέψει και επρόκειτο να πάρει μέρος στο project. Αν κάποιος τολμάει να πιστέψει πως είναι σήμερα εδώ μαζί μας, με κάποιον τρόπο, θα μπορούσατε να τη δείτε να χειροκροτεί και να ζητωκραυγάζει. Καταλήξαμε να κάνουμε αυτήν την ταινία για εκείνη. Στη μνήμη της. Άιντα, είναι ένα θαύμα αυτό που μόλις έγινε και είσαι μέρος του. Ίσως να κίνησες με κάποιον τρόπο τα νήματα. Αλλά αυτό (το χρυσό αγαλματίδιο) είναι για εσένα. Σας ευχαριστώ πολύ”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα