Πάει για δεύτερο Όσκαρ α’ ρόλου η Ολίβια Κόλμαν;

Πάει για δεύτερο Όσκαρ α’ ρόλου η Ολίβια Κόλμαν;
Η Ολίβια Κόλμαν στην λονδρέζικη πρεμιέρα της "Χαμένης κόρης" τον Οκτώβριο του 2021 Vianney Le Caer/Invision/AP

Ακόμη μια εξαιρετική ερμηνεία δίνει η Αγγλίδα ηθοποιός στην «Χαμένη κόρη», την πρώτη ταινία που σκηνοθετεί η Μάγκι Τζίλενχαλ.

Στην Ελλάδα, την μάθαμε ουσιαστικά μέσα από την «Ευνοούμενη» (2018) του Γιώργου Λάνθιμου, όπου υποδυόμενη την βασίλισσα Άννα κέρδισε το Όσκαρ και το BAFTA Α’ Ρόλου. Λίγο μετά, την λατρέψαμε μέσα από το «Στέμμα» του Netflix, όπου υποδυόμενη την Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ απέσπασε το Έμι Α’ Δραματικού Ρόλου πέρυσι. Η 47χρονη Ολίβια Κόλμαν από το Νόριτς της Αγγλίας βρίσκεται ξεκάθαρα στο απόγειο της καριέρας της.

Με την σκηνοθέτριά της, Μάγκι Τζίλενχαλ (αριστερά) Vianney Le Caer/Invision/AP

Και δεν είναι λίγοι αυτοί που ήδη την συζητάνε όχι μόνο για οσκαρική υποψηφιότητα –εξάλλου και πέρυσι ήταν πάλι υποψήφια για την συγκλονιστική ερμηνεία της στον «Πατέρα»– αλλά για το ίδιο το επίχρυσο αγαλματίδιο με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο δράμα «Η χαμένη κόρη». Στην ταινία, που αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Μάγκι Τζίλενχαλ και συζητιέται για τα Όσκαρ σκηνοθεσίας και διασκευασμένου σεναρίου, η Κόλμαν υποδύεται την Λίντα. Μια Αμερικανίδα καθηγήτρια κολλεγίου που στην διάρκεια των διακοπών της στην Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με την όχι και τόσο ιδανική μητρική πλευρά της (έχει δυο μεγάλες κόρες). Καταλύτης, η γνωριμία της με μια φωνακλάδικη οικογένεια Ελληνοαμερικανών, και ειδικά με την νεαρή μαμά Νίνα, που ενσαρκώνει η Ντακότα Τζόνσον.

Η ταινία, που γυρίστηκε στις Σπέτσες το 2020, βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Ιταλίδας συγγραφέα Έλενα Φεράντε. Η οποία είναι ένα θέμα από μόνη της, αλλά θα τα περάσουμε συνοπτικά: για αρχή, το Έλενα Φεράντε είναι ψευδώνυμο. Την αληθινή γυναίκα που γράφει αυτά τα πικρά και εύστοχα λογοτεχνήματα δεν την γνωρίζει κανείς. Κανείς που εκείνη δεν θέλει, δηλαδή. Από τα βιβλία και τις λίγες (τηλεφωνικές) συνεντεύξεις της συνάγεται ότι μάλλον γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Νάπολη, ότι έχει κάνει κλασικές πανεπιστημιακές σπουδές, ότι πιθανότατα είναι μητέρα και χωρίς σύντροφο, κι ότι έχει ζήσει και εκτός Ιταλίας.

Οι πιθανές αντίπαλοι

Η φετινή συγκομιδή εξαιρετικών γυναικείων ερμηνειών κάνει μια πιθανή δεύτερη νίκη της Κόλμαν έργο δύσκολο. Με βάση τις μέχρι τώρα διακρίσεις τους, η Ολίβια «ισοβαθμεί» στην τρίτη θέση των φαβορί με την Τζέσικα Τσαστέιν (για το «The Eyes of Tammy Faye»), την Πενέλοπε Κρουζ (για τις «Παράλληλες μητέρες») και την Τέσα Τόμσον (για το «Passing»). Έχουν όλες από τρεις βραβεύσεις σε διάφορα φεστιβάλ κι από διάφορες κινηματογραφικές ενώσεις.

Η Ντακότα Τζόνσον στην "Χαμένη κόρη" © 2021 Netflix, Inc.

Οι τέσσερις, όμως, αυτές ηθοποιοί υπολείπονται ακόμα της Αλάνα Χάιμ, της τραγουδίστριας (και ντράμερ, και κιθαρίστριας, και πιανίστριας) της ποπ ροκ μπάντας Haim, που πρωταγωνιστεί στην δραμεντί ενηλικίωσης του Πολ Τόμας Άντερσον «Πίτσα γλυκόριζα» –και έχει ήδη μαζέψει έξι βραβεία για την ερμηνεία της. Και όλες μαζί, τρώνε την σκόνη της υπέροχης Κρίστεν Στιούαρτ ως Νταϊάνα στο
«Σπένσερ»
του Πάμπλο Λαραΐν, η οποία έχει σαρώσει με 22 διακρίσεις. Άσχετα που ψιθυρίζεται ότι λόγω μη συμπάθειας, μπορεί να μην την ψηφίσουν οι συνάδελφοι στα Όσκαρ…

Επιστρέφοντας στα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας, να πούμε ότι η ψηφοφορία για την ανάδειξη των τελικών υποψηφιοτήτων (ανακοινώνονται στις 8 Φεβρουαρίου) τρέχει ήδη από τις 27 Ιανουαρίου. Κι αν η Κόλμαν καταφέρει όχι μόνο να είναι υποψήφια, αλλά και να κερδίσει (για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια), τότε θα μπει στην ελίτ των 12 γυναικών που έχουν κερδίσει Όσκαρ Α’ Ρόλου δυο φορές.

Πρόκειται για τις Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Μπέτι Ντέιβις, Σάλι Φιλντ, Τζέιν Φόντα, Τζόντι Φόστερ, Ολίβια ντε Χάβιλαντ, Γκλέντα Τζάκσον, Βίβιαν Λι, Λουίζ Ρέινερ, Μέριλ Στριπ, Χίλαρι Σουάνκ και Λιζ Τέιλορ. Και μια και πιάσαμε τις ελίτ, η Κάθριν Χέπμπορν και η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ είναι οι μόνες δυο γυναίκες ηθοποιοί που έχουν πάνω από δυο Όσκαρ Α’ Ρόλου. Η πρώτη το έχει κερδίσει τέσσερις φορές, για «Το ξημέρωμα της δόξας», το «Μάντεψε ποιος θα έρθει για δείπνο», το «Λιοντάρι του χειμώνα» και την «Χρυσή λίμνη». Η Φράνσις, τρείς φορές, για τις ταινίες «Φάργκο», «Τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, Μιζούρι» και «Nomadland».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα