Γιατί η 4η σεζόν του “The Crown” έβαλε φωτιά στο παλάτι του Μπάκιγχαμ

Γιατί η 4η σεζόν του “The Crown” έβαλε φωτιά στο παλάτι του Μπάκιγχαμ
Η Έμμα Κόριν ως Πριγκίπισσα Νταϊάνα στο The Crown Netflix

Η 4η σεζόν της σειράς "The Crown" του Netflix είναι γεγονός. Η λαμπερή Πριγκίπισσα Νταϊάνα, οι βασιλικές αντιδράσεις και η μοιραία σύνδεση με τον Χάρι και τη Μέγκαν.

Η σειρά “The Crown” του Netflix καθήλωσε εξαρχής χιλιάδες θεατές, με την ιστορία της βασιλικής οικογένειας, την πορεία της Βασίλισσας Ελισάβετ προς τον θρόνο, τα τεκταινόμενα του παλατιού και τα μυστικά πίσω από τις χρυσές πόρτες του Μπάγκιγχαμ να τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Όλα αυτά με φόντο το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο της Αγγλίας και των γεγονότων που επηρέασαν και διαμόρφωσαν τη χώρα ανά τα χρόνια.

Όμως, η 4η σεζόν της σειράς προκάλεσε έναν πρωτοφανή παροξυσμό, καθώς στην ήδη επιτυχημένη δραματουργία ήρθαν να προστεθούν πρόσωπα και γεγονότα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια. Το στοιχείο, ίσως, που κάνει τη νέα σεζόν πιο συναρπαστική από τις προηγούμενες είναι το ότι όσα παρουσιάζονται δεν εκτυλίχθηκαν στο μακρινό παρελθόν, αλλά αποτελούν κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας και ένα μεγάλο μέρος των τηλεθεατών τα έχει φρέσκα στη μνήμη του.

Η Πριγκίπισσα Νταϊάνα αποτελεί το σημαίνον πρόσωπο της 4ης σεζόν και τον χαρακτήρα που περίμεναν όλοι με αγωνία. Η Λαίδη Ντι δεν ήταν απλώς μία δημοφιλής γυναίκα, αλλά ένας μύθος, ο οποίος συνεχίζει να υπάρχει και να απασχολεί μέχρι σήμερα, 23 περίπου χρόνια μετά τον θάνατό της. Αγαπήθηκε όσο καμία άλλη, λατρεύτηκε σαν θεά και το τροχαίο που της στοίχισε τη ζωή στις 31 Αυγούστου του 1997 είχε συγκλονίσει ολόκληρο τον πλανήτη.

Έτσι, η αγωνία για την εμφάνισή της στη σειρά του Netflix ήταν δικαιολογημένα τεράστια, ενώ πολυαναμενόμενη είναι και η 5η σεζόν του “The Crown”, καθώς θα προβληθούν τα πιο καίρια γεγονότα της ζωής της, όπως ο διαζύγιο και το τραγικό δυστύχημα. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως η νέα σεζόν θα αργήσει, αφού τα γυρίσματα αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2021 και τα καινούργια επεισόδια δεν θα έχουν κυκλοφορήσει πριν από το 2022.

Παράλληλα, μεγάλο ρόλο στην επιτυχία της 4ης σεζόν έπαιξε και η εμφάνιση της Μάργκαρετ Θάτσερ, της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, την οποία υποδύεται η ηθοποιός Γκίλιαν Άντερσον.

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Λαμπερή, ανθρώπινη, ανεξάντλητη

Η εξερεύνηση της προσωπικότητας της Πριγκίπισσας Νταϊάνα έχει πάντοτε μεγάλο ενδιαφέρον, ανάλογο με τον αντίκτυπό της. Γύρω από το όνομά της «φωλιάζουν» δεκάδες φήμες, σχετικές με τόσο με τα αίτια του μοιραίου δυστυχήματος στο Παρίσι, όσο και με τις συνθήκες που επικρατούσαν στον γάμο της με τον Πρίγκιπα Κάρολο, τις σχέσεις της με τα βασιλικά μέλη και τη Βασίλισσα Ελισάβετ, την παρουσία της Καμίλα που επισκίαζε την ευτυχία της, αλλά και τις προσωπικές πτυχές της, την ψυχολογία της, τις διατροφικές διαταραχές που αντιμετώπιζε.

Η Έμμα Κόριν ως Πριγκίπισσα Νταϊάνα στο The Crown Netflix

Η 4η σεζόν του “The Crown” ρίχνει φως σε κάποια από τα παραπάνω θέματα, κυρίως σε όσα σχετίζονται με τον γάμο της και την σχέση της με τον Κάρολο. Αρχικά, βλέπουμε την γνωριμία της με τον Κάρολο, σε μια χρονική περίοδο που ο Πρίγκιπας μοιάζει να προσπαθεί να ακολουθήσει το βασιλικό του καθήκον, παρόλο που φαίνεται πως ο ίδιος δεν είναι ακόμα έτοιμος, λόγω της συναισθηματικής του δέσμευσης με την Καμίλα. Στο πρόσωπο της νεαρής – μόλις 18 χρονών τότε – Νταϊάνας βρίσκει μια όμορφη και καθωσπρέπει γυναίκα που θα μπορούσε να σταθεί δίπλα του και η οποία έχει την έγκριση των βασιλικών μελών που την θεωρούν άξια για τον επόμενο Βασιλιά της Αγγλίας.

Η Νταϊάνα προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και στα καθήκοντά της, παρόλο που το πάθος της για ζωή και η φρεσκάδα της ηλικίας της διατηρούν ακόμη μέσα της εκείνη τη φλόγα, που τα βασιλικά μέλη φαίνεται να μη διαθέτουν. Στην πορεία του γάμου της οι θεατές βλέπουν την Νταϊάνα να αντιμέτωπη με την αδιαφορία του συζύγου της, αισθάνονται – όπως και η ίδια – τη σκιά της Καμίλας πάνω από την φαινομενική τους ευτυχία και παρατηρούν την απέραντη μοναξιά στην οποία βυθίζεται η Πριγκίπισσα. Η αυτοεκτίμησή της γκρεμίζεται μέρα με τη μέρα και το μόνο της αποκούμπι μοιάζει να είναι η μητρότητα. Μάλιστα, στα επεισόδια είναι εμφανής η ανάγκη της να βρίσκεται κοντά στον Ουίλιαμ για να συνεχίσει το καθήκον της, ειδικά όταν αρνείται να ακολουθήσει τον Κάρολο στην περιοδεία του αν το παιδί της δεν ταξιδέψει μαζί τους.

Η Έμμα Κόριν ως Πριγκίπισσα Νταϊάνα στο The Crown Netflix

Παράλληλα, στην 4η σεζόν βλέπουμε τη μάχη της Λαίδης Ντι με τις διατροφικές διαταραχές και, συγκεκριμένα, με τη βουλιμία, ένα πρόβλημα που η ίδια η Νταϊάνα είχε παραδεχτεί όσο ήταν εν ζωή. Οι σκηνές στο “The Crown” είναι ρεαλιστικές και ο σκηνοθέτης Πίτερ Μόργκαν δεν φοβάται να παρουσιάσει το ζήτημα στην πραγματική και δραματική του διάσταση, χωρίς υπαινιγμούς. Εξ ου και το μήνυμα που προβάλλεται στην οθόνη του τηλεθεατή στην αρχή των επεισοδίων που περιλαμβάνουν αυτές τις σκηνές: «Το ακόλουθο επεισόδιο περιλαμβάνει σκηνές μιας διατροφικής διαταραχής που ορισμένοι θεατές μπορεί να θεωρήσουν ενοχλητικές. Η παρακολούθηση είναι στη διακριτική ευχέρεια του θεατή. Πληροφορίες και πόροι για όσους αγωνίζονται με διατροφικές διαταραχές διατίθενται στη διεύθυνση www.wannatalkaboutit.com».

Η Πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν αδιαμφισβήτητα μια λαμπερή παρουσία και δεν ήταν τυχαίο που ο λαός την αγάπησε τόσο πολύ. Το ανθρώπινο πρόσωπό της ερχόταν σε αντίθεση με την ψυχρότητα και τους τύπους των βασιλικών μελών, στα μάτια του κόσμου ήταν μια γυναίκα που μπορούσαν να ταυτιστούν μαζί της. Τα πλήθη μπορούσαν να της μιλήσουν, να την αγκαλιάσουν, να την αγγίξουν – εδώ μπορούμε να παρατηρήσουμε τη διαφορά ανάμεσα στη Βασίλισσα Ελισάβετ που φορούσε τα γάντια της προτού έρθει σε επαφή με τον λαό και τα γυμνά χέρια της Νταϊάνας που χαιρετούσαν με θέρμη τον κόσμο. Ήταν γλυκιά, χαμογελαστή και αυθόρμητη. Ήταν η Πριγκίπισσα του λαού και αυτό έμοιαζε να ενοχλεί πολύ και να εξοργίζει τον Κάρολο, καθώς αντί να είναι ο ίδιος στο επίκεντρο ήταν εκείνη.

Ο Πρίγκιπας Κάρολος στο The Crown Netflix

Η 4η σεζόν κλείνει με την επίσκεψη της Πριγκίπισσας Νταϊάνα σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης όπου νοσηλεύονται παιδιά με AIDS, έναν χώρο που ελάχιστοι πολιτικοί είχαν επισκεφθεί μέχρι τότε. Η Λαίδη Ντι αγκαλιάζει ένα από τα παιδιά, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα κατά του στίγματος των ασθενών και γίνεται για άλλη μια φορά σύμβολο, ενώ σιγά σιγά συνειδητοποιεί τη δύναμή της και τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει μέσω της προβολής της. Την ίδια στιγμή ο γάμος της με τον Κάρολο αρχίζει να διαλύεται…

Οι αντιδράσεις, το Netflix και η απάντηση της “Νταϊάνας”

Στον αντίποδα του μεγάλου ενθουσιασμού του κοινού, η 4η σεζόν του “The Crown” πυροδότησε πολλές αντιδράσεις εκ μέρους του παλατιού, σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα, αν και δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση προς το παρόν από τον Μπάγκιγχαμ. Πληροφορίες, επίσης, θέλουν τον Πρίγκιπα Κάρολο και την Καμίλα να ανησυχούν, θεωρώντας πως η δραματοποίηση της 4ης σεζόν θα βλάψει την εικόνα τους, μιας εικόνας που χρειάστηκε πολύς κόπος για να χτιστεί από την αρχή, μετά το πολυσυζητημένο διαζύγιό του με την Νταϊάνα και τις διαρροές για την εξωσυζυγική τους σχέση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, το Netflix και οι δημιουργοί της σειράς δέχτηκαν επίθεση από φίλους τους πρίγκιπα Κάρολου καθώς όπως υποστηρίζουν «η μυθοπλασία παρουσιάζεται ως γεγονότα». «Είναι μια σειρά που έγινε για να βγάλουν κάποιοι χρήματα, εκμεταλλευόμενοι τις ζωές αληθινών ανθρώπων και αδιαφορώντας πλήρως για το πως αυτό επηρεάσει τα συναισθήματά τους. Ανασύρει συμβάντα που συνέβησαν πριν από 25 – 30 χρόνια σε μια πολύ δύσκολη περίοδο», αναφέρει χαρακτηριστικά φίλος του πρίγκιπα Κάρολου. Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στρέφουν τα βέλη τους και κατά του Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, οι οποίοι έχουν υπογράψει συμβόλαιο πολλών εκατομμυρίων για την συνεργασία τους με το Netflix.

Η Έμμα Κορίν, η ηθοποιός που υποδύεται την Πριγκίπισσα Νταϊάνα στη σειρά, δέχτηκε ερωτήσεις σε πρόσφατη συνέντευξή της σχετικά με τις αντιδράσεις. Η ηθοποιός ανέφερε πως μεγάλο μέρος της αποτελεί μυθοπλασία, η οποία εμπνέεται από τα πραγματικά γεγονότα και δήλωσε πως λόγω του ότι η ιστορία της Νταϊάνα είναι σχετικά πρόσφατη, είναι λογικό να υπάρχει αναστάτωση. Στη συνέντευξή της είπε χαρακτηριστικά:

“Είναι πολύ δύσκολο. Νομίζω πως όλοι στο «The Crown», προσπαθούμε πάντα να υπενθυμίσουμε ότι η σειρά είναι φανταστική, δραματοποιημένη σε ένα μεγάλο βαθμό. Εννοείται ότι βασίζεται στην πραγματικότητα και σε κάποια γεγονότα, αλλά τα σενάρια του Πίτερ Μόργκαν είναι έργα μυθοπλασίας. Την ίδια στιγμή καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι μπορούν να αναστατωθούν, γιατί είναι ιστορία. Ακόμη και με την Νταϊάνα, είναι ακόμη πολύ φρέσκα όλα όσα συνέβησαν. Οπότε πραγματικά καταλαβαίνω γιατί μπορεί κάποιος να αναστατωθεί. Προσεγγίζουμε αυτούς τους ανθρώπους σα να είναι χαρακτήρες, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι μία τόσο διασκεδαστική δουλειά, επειδή ο Πίτερ γράφει τόσο πλούσιους και περίπλοκους χαρακτήρες. Σαν ηθοποιός, είναι πολύ μεγάλη ευχαρίστηση να υποδύεσαι πολλούς από αυτούς”.

Υπενθυμίζεται, πάντως, πως το 2019, όταν ο Πίτερ Μόργκαν δήλωσε στον The Guardian πως βρίσκεται σε επαφή με μέλη της βασιλικής οικία για χάρη της σειράς και πως τους ενημερώνει για όσα θα γίνουν στα επεισόδια, ώστε να είναι προετοιμασμένοι, το Παλάτι διέψευσε αυτές τις πληροφορίες. Μάλιστα, ο επικεφαλής της επικοινωνίας του παλατιού Ντόναλ ΜακΚέιμπ είχε στείλει γράμμα στην εφημερίδα αναφέροντας: “Εκτιμούμε το γεγονός ότι υπάρχει αριθμός αναγνωστών του Guardian που απολαμβάνει αυτού του είδους την μεταφορά των ιστορικών γεγονότων, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το παλάτι ποτέ δεν συμφώνησε να εξετάσει ή να εγκρίνει το περιεχόμενο της σειράς. Δεν ρώτησε ποτέ για τα γεγονότα που θα παρουσιαστούν και ποτέ δεν σχολίασε την ακρίβειά τους”.

Η μοιραία σύνδεση της 4ης σεζόν με τον Χάρι και τη Μέγκαν

Μπορεί στην 4η σεζόν να βλέπουμε τον Χάρι μόνο σε ελάχιστα πλάνα ως παιδί και, συγκεκριμένα, ως το δευτερότοκο παιδί του Καρόλου και της Νταϊάνας, ωστόσο, η παρουσία του είναι κάτι παραπάνω από έντονη. Η γενικότερη ατμόσφαιρα που επικρατεί στα επεισόδια, καθώς και το θέμα της βασιλικής ακολουθίας που θίγεται σε αρκετά σημεία της νέας σεζόν, μας φέρνουν στο μυαλό την απόφαση του Χάρι και της συζύγου του, Μέγκαν Μαρκλ, να εγκαταλείψουν τα βασιλικά τους αξιώματα. Μια απόφαση που έπεσε σαν “βόμβα” πριν από 9 περίπου μήνες, σοκάροντας τόσο την κοινή γνώμη όσο και την ίδια τους την οικογένεια, αλλά που δικαιολογείται μέσα από την 4η σεζόν.

Μέγκαν Μαρκλ και Πρίγκιπας Χάρι AP

Τόνοι μελάνι γράφτηκαν για τους λόγους της απομάκρυνσης του ζεύγους από τα βασιλικά του καθήκοντα, όπως η επιθυμία για περισσότερη προστασία της ιδιωτικής ζωής, η πίεση από τους αυστηρούς κανόνες του πρωτόκολλου και του παλατιού, η εξάντληση από τις συνεχείς αρνητικές αναφορές των ταμπλόιντ και την αδηφαγία του Τύπου. Είναι ένας παράγοντας ακόμη, όμως, που μπορεί να επηρέασε σημαντικά την απόφασή τους: η φαινομενική περιθωριοποίησή τους. Ίσως ο Χάρι και η Μέγκαν να ένιωσαν ότι οι πρωτοβουλίες των ανώτερων μελών της οικογένειας – του Ουίλιαμ και της Κέιτ, του Καρόλου και της Καμίλα – είχαν προτεραιότητα έναντι των δικών τους. Κι αυτό, γιατί μια μέρα θα γίνονταν βασιλιάδες.

Η δεύτερη γραμμή του θρόνου είναι, ίσως, η πιο αγωνιστική θέση στη βασιλική οικογένεια. Το βλέπουμε, άλλωστε, και στην περίπτωση της Πριγκίπισσας Μαργαρίτας, της αδελφής της Βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία σε αρκετά σημεία της 4ης σεζόν «σκοντάφτει» μπρος στο γεγονός ότι ήταν η δευτερότοκη κόρη. Μάλιστα, σε μια σκηνή όπου απευθύνεται στη μητέρα της, ξεσπά λέγοντας: “Αν δεν είσαι πρώτος στη σειρά, αν είσαι ένας ατομικός χαρακτήρας με ατομικές ανάγκες”, λέει, “θα ξεφύγεις ή θα κρυφτείς”. Το παρατηρούμε, όμως, και στην περίπτωση του Άντριου, του αδελφού του Καρόλου, όταν σε μια σκηνή της σειράς εκείνος παραπονιέται πως οι εφημερίδες δεν δίνουν αρκετή δημοσιότητα στον γάμο του και ο Κάρολος του απαντά: “Δεν μπορείτε να κατηγορήσετε τις εφημερίδες για το ότι θέλουν να γράψουν κάτι άλλο εκτός από το γάμο ενός περιθωριακού μέλους της οικογένειας που δεν θα είναι ποτέ βασιλιάς”. Νωρίτερα, ο Άντριου είχε την ελπίδα πως ίσως κάποια στιγμή να ανέβαινε στον θρόνο, αλλά με την άφιξη του Ουίλιαμ και του Χάρι, συνειδητοποίησε την σκληρή αλήθεια.

Ο Πρίγκιπας Γούλιαμ, η σύζυγός του Κέιτ και τα παιδιά τους AP

Λαμβάνοντας υπόψιν σήμερα, πως ο Ουίλιαμ έκανε τρία παιδιά – τον Τζορτζ, τη Σαρλότ και τον Λούις – καταλαβαίνουμε πως κάθε νέα γενιά απομακρύνει την παλαιότερη από το στέμμα. Ο Χάρι ήξερε πάντοτε πως δεν πρόκειται να γίνει ποτέ βασιλιάς, καθώς είναι αρκετά πίσω στη σειρά διαδοχής. Το γνώριζε από μικρό παιδί και ήξερε ποια είναι η θέση του, καθώς και μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Η θέση του Βασιλιά δεν είναι ένα από τα πράγματα που θα μπορούσε ποτέ να κατακτήσει, γιατί δεν μπορεί, γιατί δεν πάνε έτσι οι κανόνες, γιατί είχε την τύχη ή την ατυχία να γεννηθεί δεύτερος. Δεδομένου ότι η βασιλική οικογένεια διακρίνεται από τους τύπους, την αυστηρότητα, τα πρωτόκολλα και ενίοτε τη σκληρότητα και εφόσον το στέμμα δεν θα έμπαινε ποτέ στο δικό του κεφάλι, ίσως ο Χάρι να σκέφτηκε πως δεν αξίζει τον κόπο…

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα