Νύχτες Πρεμιέρας 2022: Τι να δεις Σάββατο 1 Οκτωβρίου

Νύχτες Πρεμιέρας 2022: Τι να δεις Σάββατο 1 Οκτωβρίου

Κάθε μέρα σας προτείνουμε ταινίες από τις 28ες Νύχτες Πρεμιέρας.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας είναι γεγονός για 28η χρονιά, γεμίζοντας με σινεμά και πάρτυ την Αθήνα από τις 28 Σεπτεμβρίου ως τις 9 Οκτωβρίου. Κάθε μέρα, θα προτείνουμε τις πιο must, πιο ενδιαφέρουσες, πιο τολμηρές ταινίες του προγράμματος.

Αν θες να δεις ένα κλασικό αριστούργημα…

Το Τελευταίο Απόσπασμα

Δύο υπαξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού αναλαμβάνουν να συνοδεύσουν έναν άβγαλτο 18χρονο δόκιμο στις στρατιωτικές φυλακές. Πριν τον παραδώσουν για να εκτίσει την ποινή του, όμως, αποφασίζουν να τον μυήσουν σε κάθε είδους καταχρήσεις και ηδονές. Ο Χαλ Άσμπι και ο Ρόμπερτ Τάουνι βλέπουν τη μεταπολεμική Αμερική να γκριζάρει, μετρώντας του τελευταίους κόκκους που της έμειναν στην κλεψύδρα του παραλόγου.

Η πιο αθυρόστομη αμερικανική ταινία των 70s παραμένει ένα θαυμάσιο και αλόγιστα παραγνωρισμένο φιλμ το οποίο καθιέρωσε στο Χόλιγουντ τον μετέπειτα διευθυντή φωτογραφίας του «Ταξιτζή», Μάικλ Τσάπμαν, βρέθηκε υποψήφιο για τρία Όσκαρ και χάρισε στον Τζακ Νίκολσον το βραβείο ανδρικής ερμηνείας του Φεστιβάλ Καννών. (Άστυ, 22.00)

Αν θες να δεις έναν καυτό τίτλο της νέας σεζόν…

Οι Δύο Όψεις του Ξυραφιού

Στο κοχλάζον ερωτικό δράμα της Κλερ Ντενί με θέμα τα πάθη σε εκκρεμότητα και τα επαναλαμβανόμενα λάθη, οι Ζιλιέτ Μπινός και Βενσάν Λιντόν υποδύονται ένα ζευγάρι που βλέπει τον ισχυρό δεσμό του να κλονίζεται από την απροσδόκητη επιστροφή του προηγούμενου συντρόφου της Μπινός και άλλοτε κολλητού του Λιντόν.

Ερμηνείες κλάσης που φλογίζουν σε εσωτερικούς κυρίως χώρους, ένας τρίτος παράγοντας που για τη μισή και πλέον ταινία παραμένει ευφυώς ένα βλέμμα που στοιχειώνει, ένα πνιγηρό πάθος που αποτυπώνεται σε ανυποχώρητα σάρκινους χαρακτήρες, τα πάντα εδώ επιβεβαιώνουν εκ νέου πως η Ντενί είναι από τους ελάχιστους δημιουργούς που ψηλαφίζουν τον πόθο και το τίμημά του ολόπλευρα. Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου. (Άστορ, 19.30)

Ο Αρχικηπουρός

Ο Νάρβελ Ροθ (ένας εξαιρετικός Τζοελ Έτζερτον) είναι ο μεθοδικός φροντιστής των κήπων μιας πανέμορφης όσο και ιστορικής έπαυλης. Όταν η εργοδότης του (Σιγκούρνι Γουίβερ) τού ζητάει σαν χάρη να προσλάβει ως βοηθό την ατίθαση ανιψιά της, τότε ανοίγουν οι πύλες του χάους στον μέχρι πρότινος δωρικό βίο του μοναχικού άντρα για να επαναφέρουν φαντάσματα του παρελθόντος από τα οποία ο ίδιος πίστευε ότι είχε απαλλαγεί.

Με τον «Αρχικηπουρό» o σπουδαίος Πολ Σρέιντερ εμπλουτίζει μια θεματική (με ξεχωριστή θέση στον σύγχρονο αμερικανικό κινηματογράφο) την οποία ξεκίνησε ως σεναριογράφος στον «Ταξιτζή» και συνεχίζει σταθερά στο δικό του σκηνοθετικό έργο, με πιο πρόσφατα παραδείγματα τις «Ακρότητες» και τον «Μετρητή Καρτών», τις βίαιες και υπεράνω ηθικής πορείες αυτοκαταστροφικών ηρώων με προορισμό τη λύτρωση ή μια θέση κρατημένη στην Κόλαση. (Δαναός 1, 22.15)

Αν θες να δεις μια ταινία για έναν ήρωά σου…

Έννιο

Όταν ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός του «Σινεμά ο Παράδεισος» έπεισε τον κορυφαίο συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής του 20ού αιώνα να του παραχωρήσει on camera μια εφ’ όλη της ύλης εξιστόρηση της καριέρας και ζωής του, «ντύνοντας» με τις διηγήσεις του ένα εκπληκτικό αρχειακό υλικό που ο Τορνατόρε είχε ήδη στα χέρια του, το σεβαστικό ντοκιμαντέρ του απέκτησε ξεχωριστό βάρος.

Όταν, για λογαριασμό της ταινίας, μερικοί από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες και μουσικούς στον κόσμο έσπευσαν να υποκλιθούν κι αυτοί με τη σειρά τους στο μεγαλείο του Ένιο Μορικόνε, το ντοκιμαντέρ πήρε τις διαστάσεις συναρπαστικής ανακεφαλαίωσης σε ένα έργο κεφαλαιώδους πολιτιστικής σημασίας. Έγινε ο απαραίτητος και ταιριαστά επικός φόρος τιμής στον άνθρωπο που με τους ήχους του άλλαξε για πάντα τον τρόπο που βλέπουμε σινεμά. (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 19.30)

Αν θες να πειραματιστείς…

Ιτιά Τυφλή, Γυναίκα Κοιμώμενη

Με σκηνικό το Τόκιο μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2011, ο Πιερ Φολντ υπογράφει ένα παραισθησιογόνο φιλμ κινουμένων σχεδίων βασισμένο σε διηγήματα του Χαρούκι Μουρακάμι, με πρωταγωνιστές ομιλούντες βατράχους, εξαφανισμένες γάτες και ήρωες πρόθυμους να εγκαταλείψουν τις βαλτωμένες τους ζωές για να αποτρέψουν έναν ακόμα πιο εφιαλτικό επερχόμενο σεισμό.

Ακροβατώντας ανάμεσα στο παράλογο, το ονειρικό και το υπαρξιακό, κι αναπαράγοντας δεξιοτεχνικά τη μυστηριώδη ατμόσφαιρα και τις μεταφυσικές ανησυχίες του Ιάπωνα συγγραφέα, το «Τυφλή Ιτιά και Γυναίκα Κοιμώμενη» είναι μία sui generis υπνωτική δημιουργία που ενορχηστρώνει ένα ευφάνταστο οπτικοακουστικό τσουνάμι για να φιλοτεχνήσει τις προσπάθειες μιας χούφτας χαμένων ψυχών να επανεφεύρουν τον εαυτό τους. (Ιντεάλ, 20.00)

Η Τελετή των Οστών

Η Βαλέρια και ο Ραούλ είναι ένα νεαρό ζευγάρι που περιμένει επιτέλους το πρώτο του παιδί. Μόνο που η αρχική αίσθηση ευτυχούς προσμονής επισκιάζεται όταν η μέλλουσα μητέρα καταλαμβάνεται από δυσοίωνα οράματα όπου πρωταγωνιστούν απόκοσμες απρόσωπες φιγούρες. Κάπου ανάμεσα στον οικιακό τρόμο του «The Babadook» και το λατινοαμερικάνικο φολκλόρ του «La Llorona», το ατμοσφαιρικό ντεμπούτο της Μισέλ Γκάρσα Σερβέρα ανανεώνει ιδιοφυώς το πολυχρησιμοποιημένο μοτίβο της εγκυμοσύνης ως υπέρτατο σύμβολο σωματικού τρόμου.

Καθώς η ηρωίδα χάνει σταδιακά τον εαυτό της προκειμένου να ανταποκριθεί στις καταπιεστικές προσδοκίες των γύρω της και στο «καθήκον» της ως μητέρα, η ταινία μετατρέπεται σε ανατριχιαστική αλληγορία για το δικαίωμα της γυναίκας στο σώμα της. Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα. (Ιντεάλ, 22.30)

*Οι 28ες Νύχτες Πρεμιέρας διεξάγονται 28 Σεπτεμβρίου ως 9 Οκτωβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version