Στριμάρουν τώρα: Το διχαστικό νέο “Matrix” και πολύ γαλλικό σινεμά

Στριμάρουν τώρα: Το διχαστικό νέο “Matrix” και πολύ γαλλικό σινεμά

Σινεμά από το σπίτι, κάθε εβδομάδα. Οι τοπ επιλογές, διαλεγμένες κάθε εβδομάδα από το NEWS 24/7.

Πολλές οι streaming επιλογές στο ελληνικό ίντερνετ, γι’αυτό κι εμείς διαλέγουμε κάθε εβδομάδα τους τοπ τίτλους που αξίζει να δοκιμάσεις. Σήμερα κοιτάζουμε το γαλλόφωνο My French Film Festival, το πολυσυζητημένο “Matrix Resurrections” και τις τοπ σινεφίλ επιλογές της εβδομάδας.

***

The Matrix Resurrections

Από την Λάνα Γουατσόφσκι, συν-σκηνοθέτη της ορίτζιναλ τριλογίας που σημάδεψε το σύγχρονο Χόλιγουντ, έρχεται ένα σπουδαίο σίκουελ σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα. Οι πρωταγωνιστές Κιάνου Ριβς και Κάρι-Αν Μος επιστρέφουν στους εμβληματικούς ρόλους τους ως Νίο και Τρίνι, αν και αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Χαμένοι σε ένα Matrix που μοιάζει αλλά και διαφέρει από το παλιό, θα καταφέρουν οι δύο εραστές να επανενωθούν στον πραγματικό κόσμο;

Συγκινητικό, χαοτικό, όμορφο, ακατηγοριοποίητο, φιλόδοξο και αθεράπευτα ανοιχτόκαρδο, το “Matrix Resurrections” έρχεται δεκαετίες μετά από ένα ορίτζιναλ που, ίσως και τυχαία, έπιασε τον παλμό ενός κόσμου στην αιχμή της ριζικής αναδιάταξης, με το ίντερνετ και την ψηφιακή επικοινωνία να αλλάζουν μια για πάντα τον τρόπο που ζούμε, που επικοινωνούμε και που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας. Αν εκείνο το “Matrix” του 1999 αποτύπωσε τις ασχημάτιστες αγωνίες μιας γενιάς στο όριο της αλλαγής, το “Matrix” του 2021 αναζητά το καθαρό βλέμμα που απαιτείται προκειμένου να αναγνωρίσει πως ζούμε (μετά;) το τέλος της Ιστορίας.

Στριμάρει: Google Movies

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η αναλυτική κριτική του News24/7 για το “Matrix Resurrections”

Πρόσω Ολοταχώς

Μια ζεστή καλοκαιρινή νύχτα στο Παρίσι, ο Φελίξ γνωρίζει την Αλμά και την ερωτεύεται. Το επόμενο πρωί, η Αλμά φεύγει με το τρένο για να πάει στην οικογένειά της στη νότια Γαλλία. Ο Φελίξ, αποφασισμένος να ακολουθήσει την αδερφή ψυχή του, ξεκινά ένα ταξίδι με αυτοκίνητο με τον καλύτερο του φίλο, τον Σερίφ, και τον απρόθυμο οδηγό τους, τον Εντουάρ. Όταν φτάνουν και το αυτοκίνητο χαλάει, τα πράγματα στραβώνουν: Η Αλμά δεν φαίνεται ευχαριστημένη με την απρόσμενη επίσκεψη.

Στη σκιά του Ερίκ Ρομέρ και στη μακρά παράδοση των γαλλικών ταινιών για τη ραστώνη των θερινών διακοπών, το “Πρόσω Ολοταχώς” κέρδισε μία θέση όχι μόνο στις δέκα καλύτερες ταινίες του 2021 από τα ακριβοθώρητα Cahiers du Cinema, αλλά και στις πιο συναισθηματικά γενναιόδωρες εμπειρίες στο σινεμά τα τελευταία χρόνια. Προβάλλεται ως μέρος του Διαγωνιστικού του 12ου My French Film Festival.

Στριμάρει: Cinobo

Playtime

Το αξεπέραστο αριστούργημα του Ζακ Τατί, όπου ο Μεσιέ Ιλό χάνεται σε ένα Παρίσι βυθισμένο στην φουτουριστική τεχνοκρατία. Προσπαθεί να φτάσει σε μια επαγγελματική συνάντηση αλλά χάνεται, πριν τελικά η λαβυρινθώδης διαδρομή του τον φέρει σε ένα πάρτυ-ξέσπασμα μες στην νυχτερινή καρδιά της πόλης. Μια από τις εντυπωσιακότερα κατασκευασμένες ταινίες όλων των εποχών, ένα αριστούργημα σλάπστικ, γεωμετρίας αλλά και σάτιρας της σύγχρονης καταναλωτικής ζωής καθώς το αστικό τοπίο σταδιακά καταβροχθίζεται από απρόσωπες δομές. Πανέμορφο, αστείο, αποστομωτικό και εξιλεωτικά ανθρώπινο.

Στριμάρει: Mubi

The Night House

Μετά τον απρόσμενο χαμό του συζύγου της, μια γυναίκα μένει μόνη της σε ένα σπίτι στις όχθες μιας λίμνης. Σύντομα, μια σειρά από περίεργα περιστατικά την ωθούν να αναζητήσει απαντήσεις στα προσωπικά αντικείμενα του εκλιπόντος. Αυτό που θα ανακαλύψει είναι μυστικά παράξενα όσο και σοκαριστικά – ένα μυστήριο που είναι αποφασισμένη να ξετυλίξει. Από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες τρόμου της χρονιάς, με πρωταγωνίστρια τη Ρεμπέκα Χολ.

Στριμάρει: COSMOTE TV Movies Club | Google Movies

This Filthy World

Το κλασικό one-man show του θρυλικού σκηνοθέτη Τζον Γουότερς περιλαμβάνει σε κάτι λιγότερο από μιάμιση ώρα όλα τα στοιχεία εκείνα που τον έκαναν για πάντα γνωστό ως «Πάπα του trash».Ο Γουότερς μιλά με βιτριολικό χιούμορ για τις καλλιτεχνικές του επιρροές και το λόγο που πάντα τον συνάρπαζε το έγκλημα, το exploitation και οι κάθε είδους ακρότητες στην τέχνη.

Στριμάρει: Mubi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η μεγάλη συνέντευξη με τον θρυλικό Τζον Γουότερς, πριν έρθει καλεσμένος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα