Χριστούγεννα 2021: 5 + 2 προτάσεις εξόδου τις γιορτινές ημέρες!

Χριστούγεννα 2021: 5 + 2 προτάσεις εξόδου τις γιορτινές ημέρες!
ΙΝΤΙΜΕ

Συναυλίες, εικαστικές εγκαταστάσεις, πολυπολιτισμικές παραστάσεις, φυσιολατρική πεζοπορία είναι μερικά από τα πράματα που μπορεί να κάνει κανείς στις γιορτές, με ή χωρίς παιδιά.

Η μετάλλαξη Όμικρον προελαύνει, αλλά δεν… δαγκώνει. Τουλάχιστον, αυτό πιστεύεται έως τώρα. Ζούμε μες στην αβεβαιότητα, τίποτα δεν είναι δεδομένο και σίγουρο –από τον κορονοϊό και την πανδημία, μέχρι την διεθνή πολιτική κατάσταση. Ευτυχώς, υπάρχουν τα Χριστούγεννα. Που, βρέξει-χιονίσει (χλωμό, για την Αθήνα), θα έρθουν. Και που σε αντίθεση με τα περσινά θα είναι πιο εξωστρεφή και εμφανώς γιορτινά, με μια ποικιλία εκδηλώσεων να έχει ήδη προγραμματιστεί. Και να περιμένει –τους εμβολιασμένους, και τους νοσήσαντες.

Από αυτές τις εκδηλώσεις, επιλέξαμε και σας προτείνουμε όσα ακολουθούν. Και μην ξεχάσετε να βάλετε στο πρόγραμμα και μια βόλτα στο κέντρο της πόλης. Ομολογουμένως, η δημοτική αρχή έκανε εξαιρετική δουλειά φέτος, με καλαίσθητες και καθόλου τσιγκούνικες φωταγωγήσεις (πρώτη φορά είδαμε την Συγγρού τόσο στολισμένη), ωραίο δέντρο, και γενικά γιορτινή ατμόσφαιρα.

Πανδαισία με φως και κίνηση

Nikos Karanikolas © 2021

Δίπλα στους φωταγωγημένους πλάτανους του Καναλιού, ή στα πανύψηλα στολισμένα αληθινά έλατα της Αγοράς, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ενόψει Χριστουγέννων, υποδέχεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στο πάρκο του μια εντυπωσιακή εικαστική σύμπραξη χρώματος, κίνησης και… φωτονίων. Πρόκειται για τέσσερις φωτεινές εγκαταστάσεις που έχουν τοποθετηθεί σε ισάριθμα σημεία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος καλώντας τον επισκέπτη να τις χαζέψει, να τις επεξεργαστεί, και να αλληλεπιδράσει μαζί τους στην διάρκεια της βόλτας του.

Στο Ξέφωτο, το έργο «Aqueous» της Αμερικανίδας Τζεν Λούιν, φτιαγμένο από διαδοχικές πλατφόρμες φώτων LED, ανιχνεύει κάθε κίνηση δημιουργώντας διαδρομές φωτεινών εφέ, ενώ μες στην μέρα το σβηστό γλυπτό αλλάζει χρώματα αντικατοπτρίζοντας τον ουρανό. Το «Living Lantern» (Ζωντανό φανάρι) στον Πευκώνα είναι μια κινητική φωτεινή εγκατάσταση των Βρετανών NEON και Frankie Boyle Studio, που περιβάλλεται από εξωτερική μεμβράνη υψηλής ευαισθησίας στον άνεμο, η οποία ανοιγοκλείνει φιλτράροντας το φως που εκπορεύεται από τον πυρήνα της. Το ολλανδικό Studio Toer «έντυσε» τον Θόλο με εκατοντάδες κινούμενα σημεία φωτός που μιμούνται τις πυγολαμπίδες σε ένα ονειρικό «Πεδίο πυγολαμπίδων» (Firefly Field). Τέλος, στα Φυτεμένα Δώματα της Εθνικής Βιβλιοθήκης οι Έλληνες Beforelight επαναφέρουν στο ΚΠΙΣΝ τους φωτεινούς κύκλους των «Crop Circles» (Αγρογλυφικών) τους.

► Πληροφορίες: Πάρκο ΚΠΙΣΝ (Λεωφ. Συγγρού 364, 216-8091000) μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2022, καθημερινά 17:00 με 00:00. Είσοδος ελεύθερη.

Μουσικοχορευτικός Μπομπ Σφουγγαράκης

Με 12 υποψηφιότητες Τόνι και εμπορική επιτυχία στο Μπρόντγουεϊ, το μιούζικαλ «Μπομπ Σφουγγαράκης» (The SpongeBob Musical) έρχεται στο Christmas Theater www.ct.gr για δυο Σαββατοκύριακα σε μια φαντασμαγορική μουσικοχορευτική παράσταση με πρωταγωνιστές την Σάντυ (Αντιγόνη Ψυχράμη), τον Καβούρη (Βασίλης Αξιώτης), τον Καλαμάρη (Θοδωρής Γιαννόπουλος), τον Πάτρικ (Βασίλης Παπαδημητρίου), και φυσικά τον Μπομπ (Γιάννης Λάφης). Η έμπειρη Θέμις Μαρσέλου υπογράφει την σκηνοθεσία και την ελληνική απόδοση στίχων και πρόζας, ενώ συνολικά 21 ηθοποιοί, τραγουδιστές και χορευτές, μαζί με ζωντανή ορχήστρα μεταφέρουν τους μικρούς θεατές στον βυθό του Μπικίνι. Ο οποίος κινδυνεύει από ένα κοντινό ηφαίστειο, που απειλεί με ματαίωση την γιορτή των Χριστουγέννων.

Στην παράσταση ακούγονται τραγούδια των Ντέβιντ Μπόουι, Τομ Κένι και Άντι Πάλεϊ, καθώς και κομμάτια γραμμένα ειδικά για το μιούζικαλ από τους Σίντι Λόπερ, Τζον Λέτζεντ, Στίβεν Τάιλερ, Τζο Πέρι, Γιολάντα Άνταμς, κ.ά. Όσον αφορά το ελληνικό ανέβασμα, η χορογραφία είναι του Αλέξανδρου Γιαννή, τα σκηνικά της Μαίρης Τσαγκάρη, τα κοστούμια της Παναγιώτας Κοκκορού, ενώ την μουσική διεύθυνση της ορχήστρας και την διδασκαλία της ορχήστρας ανέλαβε ο Νικόλας Γουάστορ.

► Πληροφορίες: Christmas Theater (Βεϊκου 137, 211-7701700), Σάββατο 11 και 18 Δεκεμβρίου (15:00 και 19:30), και Κυριακή 12 και 19 Δεκεμβρίου (12:00 και 17:00). Εισιτήρια 35, 30, 25, 20, 15, 10€ (ΑμΕΑ 13€).

Χριστουγεννιάτικη πεζοπορία

ΡΗ

Μετά από την φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου, αλλά και την μία και μοναδική συναυλία της Μαρίζας Ρίζου στην πλατεία του χωριού, η Βαμβακού, το πανέμορφο χωριό του Πάρνωνα που αναβίωσε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ετοιμάζεται φουλ για γιορτινά Χριστούγεννα. Ειδικά για το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου, έχουν προγραμματιστεί θεατρική παράσταση, εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και περιβαλλοντικές δράσεις, που επενδύουν στο μοναδικό φυσικό τοπίο του βουνού.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου η αυλαία των εκδηλώσεων στην Βαμβακού ανοίγει με την παράσταση «Να σου πω μια ιστορία» του Χόρχε Μπουκάι με την ομάδα «Το Τόπι», στο σχολείο της Βαμβακούς. Επίσης το Σάββατο, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που συνεχίζονται απρόσκοπτα, η ομάδα «Αλκυόνη» θα μάθει στα παιδιά πώς να φτιάχνουν «Φυσικά στολίδια για το έλατο του δάσους». Τέλος, τι κι αν είναι χειμώνας, τα περιβαλλοντικά προγράμματα και οι δραστηριότητες στην φύση δεν σταματούν. Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Βουνού, την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία με τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας, δίνοντας την ευκαιρία για γνωριμία με την χλωρίδα και την πανίδα του βουνού.

► Πληροφορίες: Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στην Βαμβακού Λακωνίας (273-1076233). Είσοδος ελεύθερη.

Τα παιδιά φτιάχνουν στολίδια

ΙΝΤΙΜΕ

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, με διάθεση γιορταστική σε πείσμα της επικαιρότητας, ετοίμασαν και παρουσιάζουν ένα χριστουγεννιάτικο εικαστικό εργαστήρι για μικρούς καλλιτέχνες. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά διαδικτυακά την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου. Παρέα με την εικαστικό και επιμελήτρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Αθανασία Σκληρού, τα παιδιά θα μάθουν να κατασκευάζουν τα δικά τους λαμπερά χριστουγεννιάτικα δέντρα με την τεχνική του κολλάζ.

Για τις γιορτινές χειροτεχνίες τους, θα χρειαστεί τα παιδιά να προμηθευτούν δυο χρωματιστά χαρτιά κανσόν Α4, λευκό χαρτί απλό Α4, φύλλα από εφημερίδες, κόλλα στικ, ψαλίδι, ξυλομπογιές και χρυσόσκονη σε διάφορα χρώματα (προαιρετικά). Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού και πραγματοποιείται online μέσω Zoom (ο σύνδεσμος της συνάντησης θα σταλεί με μέιλ σε όσους προεγγραφούν).

► Πληροφορίες: Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στις 11:00. Συμμετοχή ελεύθερη, απαραίτητη η προεγγραφή εδώ. Για περισσότερα επικοινωνήστε με την Διεύθυνση Πολιτιστικών της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στα 210-3680052, και [email protected].

Καραγκιόζης στη Σκάλα του Μιλάνου

Fanis_Pavlopoulos

Ο σκιοπαίκτης Ηλίας Καρελλάς και ο θίασός του επιστρέφουν για ένατη χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για να παρουσιάσουν σε μικρούς και μεγάλους «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στην Σκάλα του Μιλάνου». Μια ολοκαίνουργια κωμική περιπέτεια με άρωμα όπερας! Η παράσταση, συμπαραγωγή του Θιάσου Ηλία Καρελλά και του Μεγάρου, είναι γεμάτη χιούμορ, δράση, μουσική και ξεκαρδιστικές ατάκες του Καραγκιόζη. Μεταφερόμαστε στην διάσημη Σκάλα του Μιλάνου, όπου ο Καραγκιόζης αναλαμβάνει να διαλευκάνει το μυστήριο πίσω από διάφορα αλλόκοτα που συμβαίνουν λίγο πριν το εορταστικό γκαλά. Όμως, ο Καλικάντζαρος των Χριστουγέννων έχει φέρει τα πάνω κάτω: τραγουδιστές χάνουν τη φωνή τους, όργανα εξαφανίζονται, νότες μετακινούνται…

Σκηνοθεσία, κείμενο, σκηνογραφία και φωτισμοί υπογράφονται από τον Καρελλά, ο οποίος δανείζει την φωνή του σε 21 φιγούρες. Οι χορογραφίες είναι της Αντιγόνης Γύρα, η μουσική επιμέλεια και οι διασκευές των String Demons (ή… της Διαφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου!). Τους δύο τραγουδιστές, τον Τενόρο Κατσέ Καρέκλα (Γιάννης Καλύβας) και την Σοπράνο Καρτερά Καναπέ (Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη), πλαισιώνουν ο αινιγματικός βιρτουόζος Πιανίστας Φον Ξάφνιαζαν (Νίκος Ντεκούλης) και οι παράξενοι χορευτές του Ντουέτου Πάντα Σκάλωνα (Αλέξανδρος Ζαρμακούπης και Θέμις-Αριάδνη Ανδρεουλάκη). Πίσω από τον μπερντέ τις φιγούρες χειρίζονται οι Νικόλας Τζιβελέκης, Απόστολος Γραββάνης και Δήμητρα Κώνστα.

► Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, 210-7282333) από 18 έως 30 Δεκεμβρίου στις 18:00 (στις 19 και στις 26, ώρα έναρξης 16:00). Εισιτήριο 12€. Κατάλληλο από τεσσάρων ετών.

Η μαγεία του εκκλησιαστικού οργάνου

CHARIS AKRIVIADIS

Μια υπέροχη γιορτή για 6.000 αυλούς! Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, το εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου, σύμβολο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεών του, μας προσκαλεί σε μια βραδιά με συνθέσεις στο πνεύμα των ημερών και ερμηνεύτρια την Ουρανία Γκάσιου. Στο επίκεντρο του προγράμματός της, έργα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, που υμνούν, μέσα από την πνευματικότητα και την δύναμή τους, το βαθύτερο νόημα των Χριστουγέννων. Η Γκάσιου επέλεξε την «Φαντασία σε σολ μείζονα (Κομμάτι για όργανο)», δύο κατανυκτικά χορικά-πρελούδια, και μία φούγκα εμπνευσμένη από το περίφημο «Μagnificat».

Θα ακουστούν επίσης η «Φαντασία σε φα ελάσσονα» του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, οι «Λιτανείες» του Ζαν Αλέν, αλλά και κάλαντα και ύμνοι των Καμίγ Σαιν-Σανς, Στήβεν Χαφ και Ανρί Νταλλιέ. Η συναυλία ολοκληρώνεται με μια εορταστική «Φαντασία» του Τζοναθαν Σκοτ, που βασίζεται σε γνωστές μελωδίες των Χριστουγέννων. Σημειώστε πως, λίγο πριν το χριστουγεννιάτικο ρεσιτάλ της (18:00–19:00), η Ουρανία Γκάσιου θα παρουσιάσει τον γίγαντα των μουσικών οργάνων στα παιδιά. Τα οποία ανεβαίνουν στην σκηνή της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης για να ακούσουν, από απόσταση αναπνοής, το περίφημο εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου και να μάθουν όλα τα μυστικά του. Συμμετοχή, 5€.

► Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, 210-7282333) Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου στις 20:30. Εισιτήρια 35, 30, 25, 20, 15 και 10€ (μειωμένο 7,5€).

Μα, υπάρχει ροζ χιόνι;

Η σκηνοθέτρια Γιολάντα Μαρκοπούλου christos papanastasiou

Οι «Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες», στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ έχουν γίνει θεσμός πια… Φέτος, την σκυτάλη παίρνει η σκηνοθέτρια Γιολάντα Μαρκοπούλου, που συγκροτεί έναν πολυπολιτισμικό θίασο με ηθοποιούς, μουσικούς και ερμηνευτές από διαφορετικές χώρες για να αφηγηθούν μια ιστορία ικανή να φέρει κοντά παιδιά από όλα τα μέρη του κόσμου.

Από τις 23 Δεκεμβρίου και για δέκα παραστάσεις, το νέο έργο της Αγγελικής Δαρλάση, «Πέφτει χιόνι και είναι ροζ», γραμμένο ειδικά για τις «Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες» στο ΚΠΙΣΝ, έρχεται να φωτίσει τα φετινά Χριστούγεννα με ζωντανή μουσική, τραγούδια, κουκλοπαίκτες, έμφαση στην κίνηση και διάδραση με τα παιδιά. Η παράσταση αναδεικνύει τη μοναδικότητα κάθε παιδιού, την σημασία της συλλογικής προσπάθειας, αλλά και την ανάγκη ευαισθητοποίησης για την κλιματική κρίση. Η σύλληψη και η σκηνοθεσία της Γιολάντας Μαρκοπούλου, το κείμενο και οι στίχοι της Αγγελικής Δαρλάση, η πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Αμπαζή. Παίζουν οι Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Χαλίλ Αλιζάντα, Χοσέιν Αμιρί, Εύα Βόγλη, Aϊντίμ Τζοϊμάλ, Σακίνα Χασίμι, Χριστίνα Χριστοδούλου, η κουκλοπαίκτρια Λένικο Αλεξανδροπούλου, και οι μουσικοί Θοδωρής Κοτεπάνος (πιάνο), Δημήτρης Μπρέντας (κλαρίνο, φλογέρες, καβάλ, γκάιντα), Αλέξανδρος Ριζόπουλος (κρουστά).

Πληροφορίες: ΚΠΙΣΝ (Λ. Συγγρού 364, 216-8091000) στις 23, 25, 26, 29, 30 Δεκεμβρίου, και στις 1, 2, 4, 5, και 6 Ιανουαρίου 2022, 18:00. Για παιδιά από τεσσάρων και πάνω, διάρκεια παράστασης 70’. Εισιτήρια 8€ (μειωμένο 3€, ΑμεΑ δωρεάν)

Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του NEWS 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα