Ένα mural για τον Bizare στη Θεσσαλονίκη

Διαβάζεται σε 2'
Ένα mural για τον Bizare στη Θεσσαλονίκη
24 MEDIA

O Jasone των SGB δεν ξεχνά τον παλιό «αδερφό του στα όπλα».

Είναι πρωινό Κυριακής και στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης που ξυπνά, μια παρέα δέκα ατόμων έχει πιάσει δουλειά. Είναι graffiti writers, όχι πολύ νέοι, πολλοί με οικογένειες και παιδιά, που συνεχίζουν, όμως, επίμονα να αναμετρώνται με τον τοίχο.

Μεταξύ αυτώνm είναι ο Jasone των SGB, ίσως η πιο αναγνωρίσιμη φιγούρα στην ιστορία της ελληνικής σκηνής graffiti και σίγουρα ένας από εκείνους που δεν έχουν σταματήσει να φορτώνουν με style τους τοίχους, αδιάλειπτα από τις αρχές των 90s.

Οι writers παίρνουν ο καθένας το δικό του κομμάτι μπροστά στη μεγάλη επιφάνεια. Σε ένα φορητό ηχείο παίζει δυνατά χιπ-χοπ. Γνωρίζονται όλοι πολύ καλά, δεν χρειάζεται να πουν περισσότερα.

«Μαζευτήκαμε για ένα απλό, κυριακάτικο πρωινό, το οποίο θα πάει ως το βράδυ, όπως πήγαινε πάντα», λέει ο Jasone στο NEWS24/7. «Σήμερα εδώ υπάρχει ένας guest, τον οποίο, όμως, δεν μπορούμε να έχουμε ζωντανά. Τον Bizare, τον Φαϊτάκη τέλος πάντων, όπως λένε οι εικαστικοί. Εμείς είμαστε εδώ σήμερα για τον writer».

Ο Στέλιος Φαϊτάκης, ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους, έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Οκτώβριο. Έργα του είχαν παρουσιαστεί στις μεγαλύτερες γκαλερί και εκθέσεις του κόσμου.

«Οι περίπλοκες συνθέσεις του Φαϊτάκη παραπέμπουν σε ζωγράφους της Βαϊμάρης, όπως ο Όττο Ντιξ, καθώς και στις τοιχογραφίες του Ντιέγκο Ριβέρα, όμως τα δυστοπικά του θέματα — που καλύπτουν την κοινωνική αναταραχή και την ανισότητα — φαίνονται υπερβολικά σύγχρονα», είχαν γράψει οι New York Times.

Ο Φαϊτάκης είχε ξεκινήσει στα μέσα των 90s ως graffiti writer. Ήταν ο άνθρωπος πίσω από την περίφημη υπογραφή Bizare. Με τον Jasone στη Θεσσαλονίκη θεωρούνται ένα από τα πιο σημαντικά δίδυμα στην ιστορία του ελληνικού γκράφιτι. «Θέλαμε να αφήσουμε τα πάντα βαμμένα. Μέχρι και τα πεζοδρόμια να βάψουμε», λέει χαμογελώντας o Jasone στο NEWS24/7, αυτό το ηλιόλουστο πρωινό στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Σήμερα θα ζωγραφίσει δίπλα στο δικό του κομμάτι ένα από τα character που του είχε αφήσει ο Φαϊτάκης στο τετράδιο. Ο ίδιος δεν ξεχνά τον φίλο του. «Όσο με κρατάνε τα πόδια μου, η υπογραφή Bizare δεν θα λείψει από τους τοίχους».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ NEWS24/7
Ο BIZARE ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΦΑΪΤΑΚΗ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα