Επτά εκπληκτικά κτίρια (που μπορείς να ζηλέψεις ελεύθερα)

Επτά εκπληκτικά κτίρια (που μπορείς να ζηλέψεις ελεύθερα)
Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «Μουσείο του Μέλλοντος» ISTOCK

Από την Κίνα έως την Ουγγαρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ξεχωρίσαμε καινούργια συγκλονιστικά αρχιτεκτονήματα που πάνε ήδη να γίνουν τοπόσημα.

Η ρηξικέλευθη αρχιτεκτονική μεγάλης κλίμακας σίγουρα δεν είναι το φόρτε μας. Κτίρια μεγάλα, ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης, αλλά οπωσδήποτε όχι προορισμένα για κατοικίες, κτίρια αλλούτερα, τολμηρά, ενίοτε σχεδόν ασύλληπτα που αιχμαλωτίζουν το βλέμμα, γίνονται αμέσως τοπόσημα, και προάγουν τις σχεδιαστικές, δομικές και κατασκευαστικές κατακτήσεις του σύγχρονου ανθρώπου –ε, όλα αυτά δεν τα πολυβλέπουμε στα μέρη μας.

Ο πάπας της αμερικανικής αρχιτεκτονικής, Φρανκ Λόιντ Ράιτ, έλεγε πως «χωρίς μια δική μας αρχιτεκτονική ο πολιτισμός μας δεν έχει ψυχή». Και η δική μας ψυχή μάλλον παραμένει κάπου μετέωρη μεταξύ αρχαιοελληνικού μέτρου και κάλλους και μιας σύγχρονης αποθέωσης του πρόχειρα σχεδιασμένου ό,τι να ‘ναι… Δυστυχώς. Κάτι πήγε να γίνει την περίοδο της Ολυμπιάδας του 2004, αλλά και πάλι η τόλμη και η σχεδιαστική πρωτοπορία που χαρακτηρίζουν την διεθνή αρχιτεκτονική σκηνή μοιάζει να μην ευδοκιμεί στην Παλαιοκώσταινα…

Η δική μας ψυχή μάλλον παραμένει μετέωρη μεταξύ αρχαιοελληνικού μέτρου και κάλλους και μιας σύγχρονης αποθέωσης του πρόχειρα σχεδιασμένου ό,τι να ‘ναι

Ευτυχώς για τα μάτια μας, η εφαρμοσμένη τέχνη που φαντάζεται και βρίσκει τρόπους να υλοποιήσει το όραμά της για τον μη φυσικό κόσμο που μας περιβάλλει, κάνει παπάδες σε άλλα σημεία του πλανήτη. Διαλέξαμε, λοιπόν, επτά καταπληκτικά κτίρια-πρόταση σε ισάριθμες χώρες του κόσμου, τα οποία (πλην ενός που αναμένεται) παραδόθηκαν στο κοινό μέσα στην τελευταία διετία. Είναι όλα τους κτίρια που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αφορούν την τέχνη. Τι άλλο να πει κανείς; Ζαχαρώστε τα –και απογοητευτείτε ελεύθερα.

Όντενσε, Δανία «Μουσείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν» KENGO KUMA & ASSOCIATES/CORNELIUS VÖGE/MASU

Όντενσε, Δανία «Μουσείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν»

Σε σχέδιο του Ιάπωνα αρχιτέκτονα Κένγκο Κούμα, το νέο μουσείο Άντερσεν βρίσκεται στην γενέτειρα του Δανού παραμυθά στο νησί Φούνεν, και εγκαινιάστηκε σταδιακά μες το καλοκαίρι του 2021. Με κυλινδρικούς όγκους και προσόψεις που καλύπτονται από γυαλί με καΐτια, το μουσείο εμπνέεται, φυσικά, από τα παραμύθια του Άντερσεν. Το ημιβυθισμένο κεντρικό περίπτερο, εμβαδού 5.600 τ.μ., φιλοξενεί τον παιδότοπο «Μαγικό λυχνάρι», ενώ το σύνολο των κτιρίων περιβάλλεται από «μαγεμένους» κήπους με λιμνούλες, δέντρα και φιδωτά μονοπάτια.

Ρότερνταμ, Ολλανδία «Αποθήκη Μπόιμανς Φαν Μπένιγκεν» AP

Ρότερνταμ, Ολλανδία «Αποθήκη Μπόιμανς Φαν Μπένιγκεν»

Η πρώτη στον κόσμο αποθήκη έργων τέχνης που είναι πλήρως προσβάσιμη στο κοινό άνοιξε τον Σεπτέμβρη του ’21 στο Πάρκο Μουσείου της ολλανδικής πόλης. Κυλινδρικό και επενδεδυμένο με (ειδικούς) καθρέφτες σε όλο το ύψος των 39,5 μέτρων του, το κτίριο φιλοξενεί εκθεσιακούς χώρους, επιστέγιο κήπο, και ατέλειωτους χώρους αποθήκευσης τέχνης και ντιζάιν. Το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο MVRDV, που εμπνεύστηκε το κτίριο, στόχευσε στο να προσφέρει «μια ματιά στα ενδότερα ενός μουσείου» και, προφανώς, πέτυχε διάνα.

Γκίζα, Αίγυπτος «Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο» MOHAMED EL-SHAHED/AFP

Γκίζα, Αίγυπτος «Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο»

Συγκλονιστικά τοποθετημένο ανάμεσα στις Πυραμίδες και το Κάιρο, το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο του κόσμου φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού διδύμου Χένεγκαν-Πενγκ (hparc). Μόνο που η παράδοσή του, που έχει αναβληθεί ήδη δυο-τρεις φορές, δεν αναμένεται πριν τον Νοέμβριο του 2022. Με 24.000 τ.μ. μόνιμο εκθεσιακό χώρο, όπου φυσικά φιλοξενείται και νεοανακαλυφθείσα συλλογή Τουτανχαμών, με παιδικό μουσείο, συνεδριακό κέντρο και εργαστήρια συντήρησης είναι βέβαιο πως το ΜΑΜ θα κερδίσει τις εντυπώσεις.

Βουδαπέστη, Ουγγαρία «Σπίτι Ουγγρικής Μουσικής» Liget Budapest. @Facebook

Βουδαπέστη, Ουγγαρία «Σπίτι Ουγγρικής Μουσικής»

Με την υπογραφή του Ιάπωνα αρχιτέκτονα Σου Φουτζιμότο το κτίριο εντάσσεται στο φιλόδοξο πλάνο πολιτιστικής αναμόρφωσης της ουγγρικής πρωτεύουσας με την δημιουργία πέντε νέων μουσείων. Σε ανοιχτό διάλογο με το πάρκο που το περιβάλλει, το Σπίτι φέρει μια χαρακτηριστική λευκή διάτρητη στέγη που επιτρέπει τον φυσικό φωτισμό 9.000 τ.μ. του ιδρύματος μέσα από πάνω από 100 στρογγυλά ανοίγματα. Το κτίριο, που μόλις παραδόθηκε, στεγάζει συναυλιακές αίθουσες, εκθεσιακούς χώρους καθώς και υπαίθριες σκηνές.

Γκουανγκζού, Κίνα «Μεγάλο Θέατρο Σουνάκ Γκουανγκζού»

Το συγκλονιστικό κτίριο, σχεδιασμένο από το λονδρέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο Steven Chilton Architects, μιμείται τα ονομαστά μεταξένια κινεζικά υφάσματα ως φόρο τιμής στην πάλαι ποτέ Καντόνα (την σημερινή Γκουανγκζού), την κοιτίδα του θαλασσινού Δρόμου του Μεταξιού. Με χωρητικότητα 2.000 θέσεων, το θέατρο καλύπτεται από φύλλα αλουμινίου, διακοσμημένα με ψηφιακές εκτυπώσεις παραδοσιακών μοτίβων του καλλιτέχνη Ζανγκ Χονγκφέι, που στηρίζονται σε ένα περίπλοκο σύστημα ατσάλινων σωλήνων.

Όσλο, Νορβηγία «Μουσείο Μουνχ» EINAR ASLAKSEN

Όσλο, Νορβηγία «Μουσείο Μουνχ»

Με 13 ορόφους και 11 εκθεσιακές αίθουσες, το μουσείο στεγάζει από την άνοιξη 1.150 πίνακες και περισσότερες από 18.000 εκτυπώσεις έργων του επιφανέστερου Νορβηγού ζωγράφου. Το συνολικού εμβαδού 26.000 τ.μ. κτίριο, που δεσπόζει στο ούτως ή άλλως συναρπαστικό θαλάσσιο μέτωπο το Όσλο, σχεδιάστηκε από το ισπανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Estudio Herreros και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων μονοθεματικών μουσείων του κόσμου. Διάτρητο αλουμίνιο, με διαφορετικό βαθμό διαπερατότητας, καλύπτει όλη την πρόσοψη.

Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «Μουσείο του Μέλλοντος» ISTOCK

Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «Μουσείο του Μέλλοντος»

Μετά από αρκετές καθυστερήσεις, το απίθανα εντυπωσιακό μουσείο άνοιξε πέρυσι τις πόρτες του στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης του Ντουμπάι. Φουτουριστικό μέσα κι έξω, το 30.000 τ.μ. μουσείο έχει σχήμα «κούφιου» ματιού και ύψος 77 μ., ενώ φέρει την αρχιτεκτονική υπογραφή του Νοτιοαφρικανού Σον Κίλα, ο οποίος τις τελευταίες δεκαετίες έχει υπογράψει πολλά εμβληματικά κτίρια της πρωτεύουσας των ΗΑΕ. Τρισδιάστατες αναπαραγωγές από ρήσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Σεΐχη Μοχάμεντ, καλύπτουν ολόκληρη την πρόσοψη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα