Δωρεάν αυτό το Σαββατοκύριακο – 8 προτάσεις χωρίς είσοδο 2-4 Μαΐου

Διαβάζεται σε 10'
ΚΠΙΣΝ, έκθεση Claudia Wieser, Surroundings
ΚΠΙΣΝ, έκθεση Claudia Wieser, Surroundings Γιάννης Κουσκούτης

Πού μπορείς να ψυχαγωγηθείς δωρεάν την Παρασκευή 2 και το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Μαΐου στην Αθήνα.

Καλώς ήρθε και ο Μάιος και βαίνουμε πλέον προς το καλοκαίρι… Η πόλη συνεχίζει να προσφέρει ευκαιρίες για  ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες.

Ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Τι μπορείς να κάνεις χωρίς πορτοφόλι την Παρασκευή 2 και το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Μαΐου στην Αθήνα.

Παναγιώτης Μαρίνης – “Ο θίασος της πέτρας”

Τελευταία ευκαιρία για την έκθεση “Ο θίασος της πέτρας” στην genesis gallery. Στην ενδοχώρα της Αίγινας, ανασαίνει και ευδοκιμεί εδώ και δεκαετίες ο θαυμαστός πετρόκηπος του Παναγιώτη Μαρίνη. Ανάμεσα στα αμπέλια, τις φραγκοσυκιές και τα σκοτεινά νερά της στέρνας με τα ανθισμένα νούφαρα, αναπαύονται οι διαλεγμένες πέτρες. Οι αδρές ξανθές πώρινες και οι λείες θαλασσινές, οι ορεινές μαυρόπετρες και οι κοντυλένιες ποταμίσιες. Τρόπαια στο σύνολό τους ενός αέναου οδοιπορικού που αγκαλιάζει το νησί από άκρη σε άκρη, ανασκάπτοντας και φανερώνοντας ή συμπληρώνοντας τα μύχια του.

Στο υπαίθριο εργαστήριο της Κυψέλης, στα χέρια του γλύπτη, κάτω από το αργό χτυποκάρδι των χειροποίητων εργαλείων, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, αποκτούν σάρκα και ψυχή, σώμα και πρόσωπο οι μύθοι και οι ήρωες της αρχαιότητας. Φτερουγίζουν τα πετεινά του νησιού, κολυμπούν οι χελώνες, ζωντανεύουν οι Παλαιοί των ημερών και οι αταύτιστοι άγιοι των ξωκλησιών του. Και καθώς τα χρόνια περνούν, πρώτος εκείνος αδημονεί για το νέο εύρημα, για την καινούρια ιδέα που γεννά το επόμενο μικρό σύμπαν.

Ιδού, λοιπόν, τώρα, ο τρανός νέος του θίασος. Προσωπίδες γέλιου και θλίψης, μάσκες κωμωδίας και αρχαίου δράματος, εκμαγεία θριάμβου και ήττας,  αρχαϊκά αναθήματα μειδιάματος και υπεροχής, πέτρινα πρόσωπα που δουλεύτηκαν τα τελευταία χρόνια ακάματα, με αφετηρία της σκαμμένης εσωτερικά κυρτής φόρμας τους την οργανική και τη μεταφορική έννοια του σκέπαστρου, της αρχαίας καλύπτρας.

“Εγκώμιο σκιάς και φωτός” από τον Μάνθο Γαΐτη

Η Γκαλερί Αργώ, της οδού Νεοφύτου Δούκα 5, στο Κολωνάκι, υποδέχεται στους χώρους της τον ζωγράφο Μάνθο Γαΐτη, ο οποίος θα παρουσιάσει την καινούρια του δουλειά, μια σειρά έργων σε παστέλ, κάτω από το γενικό τίτλο “Εγκώμιο σκιάς και φωτός”.

Όπως λέει ο Μάνθος Γαΐτης: “Μια σχισμή φωτός αναιρεί τη σιωπή και αναδεικνύει ίχνη του υπαρκτού στο άπειρο και χοατικό σύμπαν. Μια σταλαγματιά φωτός θα βάλλει τα θεμέλια της φάτνης της γνώσης. Μια αχτίνα του ήλιου θα αναγνωρίσει τις γωνίες των βουνών, την ποικιλομορφία του πράσινου, θα χρωματίσει τις κεραμοσκεπές, θα περιγράψει τα πέταλα των λουλουδιών.

Μια λωρίδα φωτός θα χαϊδέψει το μάγουλο του νεαρού κοριτσιού αλλά θα αφήσει και το αποτύπωμα της σκιάς του στον απέναντι τοίχο. Μια δέσμη φωτός θα τρυπήσει τη συννεφιά, την ερημιά φτιάχνοντας μια παλέτα που ο παλμός της μεταφέρεται με ηλιαχτίδα ρέοντος ρόδου. Σε αυτά τα σκιρτήματα του φωτός αναζητώ τον κρίκο ανάμεσα στο θνητό στοιχείο της σκιάς και την αθανασία που πραγματώνει η χρωματική ίριδα.

Με αυτό τον τρόπο περιμένω το γέννημα μιας ζωγραφικής που θα ποτίσει με τη ζωντάνια της τα φυτά της αυριανής ανθοφορίας και αφήνω τον παρηγορητικό οίστρο του ίσκιου να δημιουργήσει ένα εύσχημο κάρπισμα.”

Έρση Δρίνη – Έκθεση ζωγραφικής ”My way”

Η Έρση Δρίνη, μία από τις πιο σημαντικές και έμπειρες σκηνογράφους στην Ελλάδα, σπούδασε Σκηνογραφία στην Ιταλία (Scuola delle Belle Arti di Firenze) και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης. Έχει επιμεληθεί τα σκηνικά και τα κοστούμια σε πάνω από 250 παραστάσεις, μεταξύ των οποίων και εννέα στο Θέατρο της Επιδαύρου, και έχει λάβει μέρος σε πολλά ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ συνεργαζόμενη με αξιόλογους Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες. Υπήρξε συνιδρυτής του “Θεάτρου Καισαριανής” που δραστηριοποιήθηκε από το 1977 έως το 1988, δημιουργώντας μεγάλη αίσθηση στον θεατρικό κόσμο της εποχής και αποσπώντας βραβεύσεις και επαίνους διεθνώς. Το “Θέατρο Πολιτεία”, του οποίου επίσης υπήρξε συνιδρυτής, ανέβασε πολλές αξιόλογες και πρωτότυπες παραστάσεις που άφησαν ένα σημαντικό αισθητικό αποτύπωμα στα ελληνικά θεατρικά δρώμενα.

Η φιλοσοφία της Δρίνη διέπεται από την αγάπη για το Θέατρο αλλά και τον έρωτα για κάθε εικαστική τέχνη. Τα έργα που συνιστούν την ενότητα “My Way” είναι εμπνευσμένα από τη σχέση και τον διάλογο μεταξύ Ανθρώπου και Φύσης. Για την Δρίνη, Άνθρωπος και Φύση είναι στοιχεία που αποτελούν μια ενότητα, ένα “Όλον”, στο οποίο είναι απόλυτα συνδεδεμένα μεταξύ τους με μια σχέση αγάπης και σεβασμού. Μέσα από αυτήν τη σχέση τα στοιχεία χάνουν το φυσικό βάρος τους και, απαλλαγμένα από την Ύλη, ίπτανται. Τα χρώματα είναι άλλοτε έντονα και άλλοτε σκοτεινά, ενώ σε όλη τη δουλειά είναι εμφανής η πολύχρονη ενασχόλησή της με το θεατρικό σύμπαν το οποίο και την καθόρισε ως καλλιτέχνη. Η έκθεση “My Way” αφιερώνεται από την ίδια “στους συναδέλφους μου σκηνογράφους που διαχρονικά τίμησαν με τη δουλειά τους το ελληνικό Θέατρο”.

Κινηματοθέατρο “Κώστας Γαβράς” – πρόγραμμα Μάιος και Ιούνιος 2025

Δωρεάν κινηματογράφος, παιδικές ταινίες, καραγκιόζης και μαριονέτες στο Κινηματοθέατρο “Κώστας Γαβράς” Δήμου Περιστερίου.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων:

Σάββατο, 3 Μαΐου
17:00 – Παιδική Ταινία: “Sonic 2”
Αμερικανο-γιαπωνέζικη ταινία φαντασίας, 2022, Διάρκεια: 122′, μεταγλωττισμένη
19:00 – Κινηματογραφική Προβολή: “Κυνήγι Γειτόνων”
Γαλλοβελγική κωμωδία, 2023, Διάρκεια: 101′

Κυριακή, 4 Μαΐου
12:00 – Παιδική Ταινία: “Sonic 2”
Αμερικανο-γιαπωνέζικη ταινία φαντασίας, 2022, Διάρκεια: 122′, μεταγλωττισμένη

ΤΥΠΑΝΑ – Ένα Πολύτοπο ”Και η γη γυρίζει…”

Το Σύνολο Κρουστών ΤΥΠΑΝΑ, in residence στο Ωδείο Αθηνών, (Κυριακή, 4 Μαΐου 2025, Ώρα 20:00
Φουαγιέ Κέντρου Τεχνών) σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Δεσύλλα, παρουσιάζει το Ένα Πολύτοπο “Και η γη γυρίζει…” στο Φουαγιέ του Κέντρου Τεχνών. Στην εκδήλωση θα ακουστούν έργα Johann Sebastian Bach, John Cage, Steve Reich.

Claudia Wieser έκθεση “Surroundings”

ΚΠΙΣΝ, H Claudia Wieser με φόντο έργο της από την έκθεση Surroundings Γιάννης Κουσκούτης

Η Claudia Wieser, εικαστική δημιουργός με έδρα το Βερολίνο, θέτει ερωτήματα γύρω από τις θεμελιώδεις αρχές της τέχνης και του design με την επιβλητική γεωμετρία των έργων της. Οι γλυπτικές της εγκαταστάσεις δημιουργούν επιδραστικά περιβάλλοντα για συναναστροφή και εξερεύνηση. Στην έκθεση “Surroundings”, τα γεωμετρικά γλυπτά της Wieser, αντλούν έμπνευση από τον Μοντερνισμό και εξετάζουν το σημείο τομής της τέχνης με τα χρηστικά αντικείμενα, όπου η αισθητική συναντά τη λειτουργικότητα στον δημόσιο χώρο.

Πυρήνα της έκθεσης αποτελεί μία υπαίθρια σκηνή, επενδεδυμένη με περισσότερα από 1.800 κεραμικά πλακίδια, ζωγραφισμένα στο χέρι από την καλλιτέχνιδα στο Βερολίνο. Το μεγάλων διαστάσεων γλυπτό λειτουργεί τόσο ως σκηνή για παραστάσεις όσο και ως δημόσιο σημείο συνάντησης, ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες να παρατηρήσουν όσα τους περιβάλλουν. Η γεωμετρική αυτή κατασκευή, στην οποία ενσωματώνεται και ένα μεγάλων διαστάσεων κάθισμα, αντλεί έμπνευση από την ιστορία της τέχνης και του design, από τους δημόσιους χώρους της Ρωμαϊκής Αγοράς και των θεάτρων της Αρχαίας Ελλάδας μέχρι τις αρχές της αρχιτεκτονικής του Bauhaus.

ΚΠΙΣΝ, έκθεση Claudia Wieser, Surroundings Γιάννης Κουσκούτης

Κατά μήκος της Εσπλανάδας, κάθετες μεταλλικές κατασκευές σχηματίζουν έναν ατμοσφαιρικό σχηματισμό ανάμεσα στη φύτευση. Κάθε κατασκευή φιλοξενεί επιφάνειες που αφηγούνται διαφορετικές ιστορίες μέσα από τον κατακερματισμό της εικόνας: φωτογραφίες, αναπαραγωγές αρχαίων γλυπτών, τοπία, ζωγραφικές επιφάνειες και γεωμετρικές φόρμες, συνδυασμένες με κεραμικά πλακίδια. Τα δώδεκα πρωτότυπα έργα assemblage αποτυπώνουν τον παλμό της ανθρώπινης ύπαρξης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, ο χώρος της Εσπλανάδας θα ενεργοποιηθεί περαιτέρω με παράλληλες δράσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, performances και μουσικά live, προσφέροντας ευκαιρίες για δημόσια έκφραση και αλληλεπίδραση του κοινού.

Επιμέλεια Έκθεσης: Κατερίνα Σταθοπούλου

HOMO ANIMALIS. Το ανθρωποζωικό σύμπλεγμα στο Μπενάκη

Η έκθεση HOMO ANIMALIS προσκαλεί τους επισκέπτες σε έναν συναρπαστικό διάλογο γύρω από το σύμπλεγμα Ανθρώπου/Ζώου.

Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκονται τα έργα φοιτητών του ΣΤ’ Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, τα οποία συνομιλούν με τα έργα του κορυφαίου Έλληνα γλύπτη Γιάννη Παππά, από τη μόνιμη συλλογή του μουσείου.

Ο Γιάννης Παππάς, μέσα από τα αμέτρητα σχέδια και τα επιβλητικά γλυπτά του, αναδεικνύει τη βαθιά και μυστηριώδη σχέση του ανθρώπου με το ζώο, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην εικόνα του Έφιππου, μια εμβληματική φιγούρα που συνδέει τις δυο αυτές υπάρξεις σε έναν κοινό κόσμο, τόσο φυσικό όσο και συμβολικό.

Οι φοιτητές της ΑΣΚΤ αναλαμβάνουν να συνεχίσουν και να επεκτείνουν αυτή τη θεματική, προσφέροντας νέες ερμηνείες και εικαστικά έργα που πραγματεύονται το σύμπλεγμα Ανθρώπου/Ζώου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα, σε έναν διάλογο με το έργο του Γιάννη Παππά, επιτρέποντας στον θεατή να ανιχνεύσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις και τα σύγχρονα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτή τη σύνθετη και πολύπλευρη θεματική. Ο επισκέπτη μπορεί να αναστοχαστεί την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τα ζώα, μέσω της τέχνης, και να αναγνωρίσει τις βαθύτερες συμβολικές και υπαρξιακές συνδέσεις που διαμορφώνουν την εικόνα του ζώου στην ανθρώπινη συνείδηση. ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Εγκαίνια: 30/04/2025, ώρα 20:00, Διάρκεια: 02/05/2025 – 27/07/2025. Είσοδος ελεύθερη.

“Ηλίας Κάσσης εποίησεν” στο Επιγραφικό Μουσείο

Την Τετάρτη 30 Απριλίου 2025 και ώρα 19:00 εγκαινιάζεται στο Επιγραφικό Μουσείο η έκθεση γλυπτικής “Ηλίας Κάσσης εποίησεν”. Δεκαπέντε χρόνια μετά την αφυπηρέτησή του από το Επιγραφικό Μουσείο, ο εικαστικός Ηλίας Κάσσης επιστρέφει με τους πέτρινους ήρωές του. Η έκθεση φιλοξενείται στον χώρο περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, εκεί όπου ο καλλιτέχνης ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τα γλυπτά της αρχαιότητας, κατασκευάζοντας εκμαγεία για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Σε πέντε ενότητες παρουσιάζονται μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα της πολυεπίπεδης δουλειάς του, που κινείται μεταξύ μοντερνισμού και λαϊκής παράδοσης: οι εξπρεσιονιστικές προτομές, οι νύμφες και οι γοργόνες, τα ερωτικά, οι πρόσφυγες και οι Ήρωες του 21.

Ο Ηλίας Κάσσης γεννήθηκε το 1943 στο Πάλυρο της Μάνης. Βράχος, ήλιος, θάλασσα, το γυμνό τοπίο της ορεινής Μάνης, ήταν οι πρώτες εικόνες που του ενέπνευσαν την αγάπη για την πέτρα που τη “ζωγράφιζε” από μικρό παιδί. Εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, Επιγραφικό Μουσείο), όπου ασχολήθηκε με τα εκμαγεία, εμβαθύνοντας στην τέχνη και τεχνική των αρχαίων ελληνικών γλυπτών. Αυτοδίδακτος, ελεύθερος και ανεπηρέαστος από σχολές και τάσεις, ο Ηλίας Κάσσης διακρίθηκε σε πολλούς τομείς της τέχνης: τη γλυπτική, τη ζωγραφική και την ποίηση. 

Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και τιμητικές διακρίσεις (Gallery “ΝΩΕ” – 1968, αίθουσα “Παρνασσός” – 1972 & 1976, Gallery “Νέα Σκέψη” – 1974, “Στοά Τέχνης” – 1975, Gallery “Κύκλος”, Φουαγιέ Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Gallery “Ώρα”, “Κρητική Εστία” κ.α.).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα