Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου

Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ, Γιώργος Κόρδης

Πέντε ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε σε παρουσιάσεις βιβλίων και εικαστικά δρώμενα τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου.

Πέντε τρόποι να περάσουμε όμορφα και δωρεάν τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου. Ποικίλες εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και εικαστικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, δίνουν την ευκαιρία στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

“H ανάγκη της θύμησης” στο Επιγραφικό Μουσείο

Το σωματείο “Ένωση Καλλιτεχνών-Συντηρητών Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού” διοργανώνει σε συνεργασία με το Επιγραφικό Μουσείο την εικαστική έκθεση “H ανάγκη της θύμησης” για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 είχε καταλυτική σημασία στον τρόπο που δομήθηκε η ελληνική κοινωνία σε οικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό επίπεδο. Μέσα από την τέχνη, για άλλη μια φορά οι συμμετέχοντες στην έκθεση εικαστικοί αναζητούν τη συνάντηση με το παρελθόν.

"H ανάγκη της θύμησης" στο Επιγραφικό Μουσείο αφίσα

Συμμετέχουν 15 καλλιτέχνες, υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, εγκατάστασης και άλλων μέσων. Πρόθεσή τους είναι να συνδέσουν το παρελθόν και τη Μικρασιατική καταστροφή με τη σημασία που αποκτά στο σήμερα, εκφράζοντας σύγχρονες ιδέες με διαφορετικές ανησυχίες και τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης στην ιστορία, στη φιλοσοφία, στην κοινωνιολογία και ψυχολογία με κύριο στόχο τον βαθύ και ουσιαστικό διάλογο με το κοινό.

Επιμελήτρια έκθεσης: Νίκη Παπασπύρου. Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Δευτέρα: 08:30-15:30, Τρίτη: κλειστό. Περισσότερα: epigraphicmuseum.gr

Παρουσίαση βιβλίου: “Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση: Πώς τις εντοπίζουμε”

Οι εκδόσεις Τόπος προσκαλούν το αναγνωστικό κοινό στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αρη Χατζηστεφάνου, “Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση: Πώς τις εντοπίζουμε”, σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Στο βιβλίο ο Άρης Χατζηστεφάνου, μέσα από προσωπικές εμπειρίες σχεδόν τριών δεκαετιών σε διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ, εξηγεί στους αναγνώστες με συγκεκριμένα παραδείγματα πώς να διαβάζουν ανάμεσα στις γραμμές των εφημερίδων και των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.

Μπορεί ένα γράφημα, ένα βίντεο ή μια φωτογραφία να μας παραπλανά χωρίς να λέει ψέματα; Με ποιους μηχανισμούς προωθούνται οι διαρροές της αστυνομίας, της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων; Πώς “ξεπλένονται” τα εγκλήματα εταιρειών και ολόκληρων κρατών με τεχνικές όπως το whitewashing, το greenwashing και το pinkwashing; Μπορούν τα μέσα ενημέρωσης να καθοδηγήσουν τον αναγνώστη αλλάζοντας τη σύνταξη μιας πρότασης ή να αλλοιώσουν μια δημοσκόπηση μεταβάλλοντας απλώς τη σειρά των ερωτήσεων;

Στην Αθήνα η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στις 19:00 στο Σινέ Τριανόν με ομιλητές τους: Γιώργο Πλειό (καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών) που προλογίζει το βιβλίο, Χριστόφορο Ζαραλίκο (ηθοποιό), Ελευθερία Κουμάντου (δημοσιογράφο) και τον συγγραφέα του βιβλίου, Άρη Χατζηστεφάνου.

Παρουσίαση βιβλίου του Κώστα Κουτσουρέλη “Η Πλάνη του Γκαίτε”

Μετά το πολυσυζητημένο πρώτο βιβλίο του, Η τέχνη που αυτοκτονεί- Για το αδιέξοδο της ποίησης του καιρού μας (Μικρή Άρκτος, α΄ έκδοση 2019), και τη δεύτερη συλλογή ομόκεντρων δοκιμίων του με τίτλο Τι είναι και τι δεν είναι ποίηση (Μικρή Άρκτος, α΄ έκδοση 2020), ο Κώστας Κουτσουρέλης, επανέρχεται με το βιβλίο του Η Πλάνη του Γκαίτε: Για μια κριτική του μεταφραστικού λόγου, προσεγγίζοντας το θέμα της πολιτικής του μεταφρασμένου λόγου και των ιδεολογικών παραμέτρων της.

Το βιβλίο παρουσιάζεται την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στις 18.00 στο Θέατρο Τέχνης Φρυνίχου. Με τον Κώστα Κουτσουρέλη θα συζητήσουν οι: Θεοδόσης Βολκώφ, ποιητής και o Ηλίας Μαλεβίτης, συγγραφέας.

Γιώργος Κόρδης – Ημερολόγιο Καταστρώματος, Γ’

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ, Γιώργος Κόρδης

Μια εικονοποιητική απόδοση του Ημερολόγιου Καταστρώματος Γ’, του Γ. Σεφέρη, με χρήση ηλεκτρονικής ταμπλέτας. Η προσέγγιση του έργου, είναι περιγραφική με συναισθηματική παραμόρφωση και έντονες αποχρώσεις. Συνθετικά, υπηρετεί μια νοητική πολυπλοκότητα, με σκοπό να αναδείξει το πολυσήμαντο κράμα αναφορών, στο έργο. Οι δύο καλλιτέχνες αλληλοσυμπληρώνονται με ποιητική άδεια. Tο πλήθος ετερόκλιτων στοιχείων, αφενός στο έργο του Γ. Σεφέρη και αφετέρου στη ζωγραφική του Γ. Κόρδη, εγείρουν το εικονοποιητικό της φαντασίας και φέρουν στο προσκήνιο στοιχεία ελληνικού, βυζαντινού και ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Επιμέλεια έκθεσης: Νιόβη Κρητικού | Ιστορικός τέχνης / Εικαστικός. Καθημερινά, 10:00-18:00 κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσης, Τηλ.: 210 7277355. Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής – Αμφιθέατρο, Οδός Νικολάου Πολίτη – Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου.

“Seeing the Invisible” στον Εθνικό Κήπο

Seeing The Invisible Courtesy of Outset Greece / Photo by Georgios Athanasiou

Ο Δήμος Αθηναίων και η Outset Greece, διοργανώνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στον Εθνικό Κήπο, τη διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης “Seeing The Invisible”, την πιο φιλόδοξη και εκτεταμένη μέχρι σήμερα έκθεση σύγχρονων έργων τέχνης που δημιουργήθηκαν με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality), η οποία παρουσιάζεται από τις 22 Οκτωβρίου 2022 και θα διαρκέσει έως και τον Σεπτέμβριο του 2023.

Τα έργα της έκθεσης είναι ορατά μόνο μέσω της δωρεάν εφαρμογής Seeing the Invisible, για κινητά και tablets*. Οι επισκέπτες καλούνται, μέσω της εφαρμογής, να εξερευνήσουν το φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Κήπου και να εντοπίσουν τα έργα τέχνης που βρίσκονται διάσπαρτα στο εσωτερικό του, με τη βοήθεια της προτεινόμενης διαδρομής που εμφανίζει ο χάρτης της εφαρμογής.

Διάρκεια έκθεσης: Οκτώβριος 2022 – Σεπτέμβριος 2023. Ώρες επίσκεψης: τις ώρες λειτουργίας του Εθνικού Κήπου (από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα