Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου

Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου
Έκθεση του εικαστικού Γιάννη Μίχα με τίτλο '"Aπό σκουριά και αλμύρα" στο Φουαγιέ α’ ορόφου. Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Πέντε ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου.

Πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, πάντα έχοντας σε απόλυτη προτεραιότητα την ασφαλή μετακίνηση και με γνώμονα το πώς θα εξελιχθούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Γιάννης Μίχας έκθεση ζωγραφικής “Από σκουριά και αλμύρα”

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά φιλοξενεί έκθεση του εικαστικού Γιάννη Μίχα με τίτλο ”Aπό σκουριά και αλμύρα” στο Φουαγιέ α’ ορόφου. Οι πίνακες του Γιάννη Μίχα -ελαιογραφίες και υδατογραφίες- μας φέρνουν κοντά σε νέες θαλασσινές περιπλανήσεις με τα πλοία του και οδηγούν σε λιμάνια, ναυπηγεία, καρνάγια παρέα με τους ανθρώπους της αλμύρας και της σκουριάς.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 στις 19:00. Πρόκειται για μια συλλογή έργων υδατογραφίας και λαδιού, και ο εικαστικός αντλεί θέματα από τα προσωπικά του βιώματα κοντά στους ανθρώπους των ναυπηγείων, στα λιμάνια και στη θάλασσα.

Έκθεση του εικαστικού Γιάννη Μίχα με τίτλο '"Aπό σκουριά και αλμύρα" στο Φουαγιέ α’ ορόφου. Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

“Από σκουριά κι αλμύρα” είναι ο τίτλος της ατομικής έκθεσης του εικαστικού Γιάννη Μίχα, που θα πραγματοποιηθεί από τις 8 -18 Φεβρουαρίου 2023 στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν στις 8 Φεβρουαρίου στις 19:00 μ.μ. Η έκθεση υλοποιείται με την υποστήριξη της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά.

Πρόκειται για μια συλλογή έργων υδατογραφίας και λαδιού, και ο εικαστικός αντλεί θέματα από τα προσωπικά του βιώματα κοντά στους ανθρώπους των ναυπηγείων, στα λιμάνια και στη θάλασσα. “Οδοιπορώ θαλασσινά μονοπάτια αντλώντας, μορφές, σχήματα, χρώματα και στην συνέχεια τα αποτυπώνω στα έργα μου. Με τις νέες εικαστικές περιπλανήσεις μου αντιπαλεύω τη λήθη και το ξεθώριασμα ψυχής και εικόνας. Διατυπώνω με τα μάτια της ψυχής μου όσα βλέπω στις θάλασσες, στο φως, στα λαμπυρίσματα της Ελλάδας“, σημειώνει ο ίδιος.

Εγκαίνια: Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023, στις 19:00, Ωράριο λειτουργίας: ΔΕΥ-ΠΑΡ: 11:00 -14:30 & 17:00 -20:00 ΣΑΒ: 11:00 -14:30, Διεύθυνση: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Λ. Ηρώων Πολυτεχνείου 32, 185 35.

Έκθεση “Atlas of Mediterranean liquidity”

MedLiquidityAtlas, Spyridaki Goethe-Institut Athen

Τα Ινστιτούτα Goethe στη Μεσόγειο ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αναπτύξουν μια σειρά ψηφιακών χαρτών σχετικά με το νερό ως πολύτιμο φυσικό πόρο στην περιοχή της Μεσογείου.

Σε αυτό το πλαίσιο καλλιτέχνες και δημιουργοί σε συνεργασία με επιστήμονες ανέλαβαν να σχεδιάσουν διαδραστικούς χάρτες μέσα από τους οποίους αναδύεται μια πολυφωνική συλλογή νέων προοπτικών και αφηγήσεων γύρω από τη σχέση μας με το στοιχείο του νερού.

Για τον ψηφιακό χάρτη που αφορά την Ελλάδα, οι τοπικοί εταίροι του έργου – η συνεργατική-διεπιστημονική ομάδα σχεδιασμού Commonspace και η ομάδα έργου του γεωγράφου-βιολόγου Σταμάτη Ζόγκαρη επικεντρώνονται στην πόλη της Αθήνας. Η έρευνά τους γύρω από τον αστικό χώρο και τη βιοποικιλότητα των λιγοστών υδάτινων στοιχείων της πόλης συναντώνται στο Goethe-Institut Athen για να δημιουργήσουν μια εγκατάσταση που δίνει στο κοινό της πρωτεύουσας πρόσβαση σε έναν μέχρι τώρα «αθέατο» χάρτη του νερού.

Σχεδιασμένος από την Αθηναία αρχιτέκτονα Ελένη Σπυριδάκη, ο διαδραστικός χάρτης της Αθήνας «ζωντανεύει» στον χώρο του Goethe-Institut Athen, όπου και φιλοξενείται. Ακόμη, μια γωνιά ανάγνωσης στο Ινστιτούτου είναι αφιερωμένη στους τίτλους της βιβλιοθήκης για το νερό ως φυσικό πόρο.

Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000, Διάρκεια έκθεσης: 16 Μαρτίου 2023. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Πέμπτη 09:00 – 22:00, Παρασκευή 09:00 – 17:00, Σάββατο 09:00 – 14:00.

Έκθεση Ζωγραφικής Δέσποινας Σταθάκη – “Σμυρνιές”

Έκθεση Ζωγραφικής Δέσποινας Σταθάκη - ΣΜΥΡΝΙΕΣ Black Duck

Η γκαλερί του Black Duck παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Δέσποινας Σταθάκη με τίτλο “Σμυρνιές” από τις 7 έως τις 18 Φεβρουαρίου 2023. Η Δέσποινα Σταθάκη με μικρασιατικές ρίζες η ίδια και ζώντας σε γειτονιά που κατοικήθηκε από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, επιχειρεί να μας γνωρίσει τις θαυμαστές γυναίκες της Σμύρνης, που τους έμελε να σηκώσουν το βάρος της προσφυγιάς.

Οι διηγήσεις και οι εικόνες από τη χαμένη πατρίδα εμπνέουν συχνά τη δουλειά της. “Οι Σμυρνιές μου δε ζουν σε αυτή τη γκρίζα πόλη, που είναι γεμάτη καπνούς… Δε χάθηκαν στη φωτιά του πολέμου, δε θρήνησαν άντρες και παιδιά, δεν έφτασαν σε τόπο αφιλόξενο πρόσφυγες και ανεπιθύμητες.

Στον ιδανικό κόσμο που πάντα ψάχνω ανάμεσα σε χρώματα, πινέλα και καμβάδες, ποζάρουν ακόμα χαμογελαστές και στολισμένες στα ρομαντικά σκηνικά των σμυρναίικων φωτογραφείων Μένουν ακόμα στα σπίτια με τους κιοσέδες, που τους στολίζουν με δαντελωτά κουρτινάκια. Από εκεί παρατηρούν και ορίζουν την πόλη τους. Στις πόρτες τους τα μπρούτζινα ρόπτρα θυμίζουν άλλοτε λιοντάρια, άλλοτε γυναικεία χεράκια και πρόσωπα.

Στολίζουν τα χωλ τους με ασπρόμαυρα πλακάκια και κάθε πρωί ξυπνούν τη γειτονιά με τις φούριες και τις καλημέρες τους. […] Η ζωή κυλά ρόδινα και νωχελικά σε μια πόλη γεμάτη χρώματα. Γύρω μοσχοβολούν ανατολίτικα μπαχάρια και αρώματα ευρωπαϊκά, θαλασσινή αύρα και Ελλάδα. Σταματώ να ζωγραφίζω, παγώνω το χρόνο εδώ. 100 χρόνια και λίγο πριν…..”

Σωτήρης Ζόρογκας – “Ζήτημα Φωτός”

Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλίμου (Λεωφ. Ιωνίας 96) η εικαστική έκθεση με έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα.

“Αγάπη. Πόνος. Απόγνωση. Ελπίδα. Σκοτάδι. Φως. Τάξη. Χάος. Με τις επιγραφές αυτές είναι χαραγμένες οι πέτρες που βρίσκονται διάσπαρτες στο μονοπάτι του Σωτήρη Σόρογκα. Αυτό της ζωής του. Αυτό της ζωγραφικής του. Τις βλέπει όλες. Τις αγκαλιάζει με τη ματιά του. Και τις αποτυπώνει. Χωρίς τις επιγραφές τους. Εγκαταλελειμμένα θραύσματα του όλου -μιας βάρκας, μιας πόρτας, ενός μηχανήματος-αργοπεθαίνουν με τη βεβαιότητα της αναπόφευκτης φθοράς, υπογραμμίζοντας την αδιέξοδη αναρώτηση της ύπαρξης ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν”.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Ιστορικός Τέχνης Γιώργος Μυλωνάς. Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 15 Μαρτίου. Δευτέρα με Παρασκευή, 6-8:30 μ.μ. Σάββατο και Κυριακή, 11 π.μ.-1 μ.μ. & 6-8 μ.μ. Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου: Λ. Ιωνίας 96, Άλιμος.

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Μυστήριο 177 “Visions from the Underworld”

© Lysandre Begijn Uraeustongue, 2022 Acrylic on wood, 100 x 122 cm 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Η ομαδική έκθεση Visions from the Underworld, σε επιμέλεια των Agprognostic Temple, αντλεί ελεύθερα ορισμένα στοιχεία από τα Ελευσίνια Μυστήρια και εκκινεί από τον μύθο και τον μυστικισμό που τον περιβάλλει ώστε να περιηγηθεί ανάμεσα σε παράλληλα σύμπαντα. Στόχος της είναι να καταδείξει τη συνάφεια των Μυστηρίων με τη σύγχρονη εποχή και να τα ερμηνεύσει μέσω διάφορων φωνών σε μια γλώσσα για τον 21ο αιώνα.

Η έκθεση είναι στημένη μέσα σε μια αρχιτεκτονική κατασκευή ενός υπερκύβου, ως αναφορά στον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο, κάτι ανάμεσα σε ένα ερείπιο που μπορεί να υπήρξε πριν από χιλιετίες και σε ένα ακαθόριστο, μετα-αποκαλυπτικό μέλλον. Με την είσοδό του ο επισκέπτης καλείται να ξεκινήσει ένα ταξίδι ανακάλυψης – μια συμβολική κατάβαση στον Κάτω Κόσμο μετ’ επιστροφής. Στα ερείπια αυτού του ναού υπάρχουν διάσπαρτα ποικίλα έργα τέχνης που απηχούν ορισμένα από τα θέματα και τα μοτίβα των Μυστηρίων –τον κύκλο θανάτου και αναγέννησης, τη γονιμότητα και τη θνητότητα, τις τελετές μύησης και τις τελετουργίες, τις παραισθήσεις και τα οράματα–, ενώ παράλληλα κυριαρχεί το αποκρυφιστικό, το σκοτεινό και το ψυχεδελικό στοιχείο.

Συντελεστές – Επιμελητική Ομάδα: The Agprognostic Temple (Dome Wood & Sam Steverlynck), Εκτέλεση Παραγωγής: Αντωνία Χαντζή. Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Δανάη Ανεσιάδου, Lysandre Begijn Serene Blumenthal, Kimsooja, Joris Van de Moortel, Shana Moulton, Πάνος Τσαγκάρης, Filip Vervaet, McCloud Zicmuse, Θεόδωρος. Εγκαίνια: 3/2 στις 18:00.4/2: Κλειστά | 5/2: 11.00 – 20.00.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα