Δωρεάν στην πόλη αυτό το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 19-20/11

Δωρεάν στην πόλη αυτό το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 19-20/11
Marc Chagall (1887 - 1985) Portrait de E.B.G. /Πορτραίτο της Ε.Β.Γ. 1969, Λάδι σε καμβά, 92,5 × 73,5 εκ. goulandris.gr

Δωρεάν εκθέσεις, εκδηλώσεις, ένα συμπόσιο στο ΕΜΣΤ και ποικίλες ευκαιρίες για ψυχαγωγία που δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ.

Δέκα ευκαιρίες για να περάσουμε όμορφα στην πόλη, εντελώς δωρεάν. Ποικίλες εκδηλώσεις, εκθέσεις τέχνης και κινηματογραφικές προβολές πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο από διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, και δίνουν την ευκαιρία στο κοινό, που αγαπά τον πολιτισμό, να ψυχαγωγηθεί, χωρίς να ξοδέψει ούτε ευρώ.

Τι μπορείς να κάνεις for free το Σαββατοκύριακο 19-20 Νοεμβρίου;

“Πέρα-από-το-Kράτος” – Συμπόσιο στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στις 13.00-17.00 στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων (-1) το ΕΜΣΤ διοργανώνει συμπόσιο με τίτλο “Πέρα-από-το-Kράτος” με το οποίο ολοκληρώνεται η έκθεση “Statecraft: Διαμορφώνοντας το κράτος”. Η σύνθεση του συμποσίου βασίζεται σε ένα τρίπτυχο έργων του Jonas Staal.

Έργο του Jonas Staal στο ΕΜΣΤ Anna-Primou

Το συμπόσιο συγκεντρώνει καλλιτέχνες, επιμελητές, συγγραφείς, νομικούς, πανεπιστημιακούς και ακτιβιστές προκειμένου να διερευνήσει τις διασταυρώσεις της τέχνης και της πολιτικής της χειραφέτησης, της τεχνολογίας και της νομικής επιστήμης ώστε να οραματιστούν το κράτος αλλιώς, να διεκδικήσουν εκ νέου τα εργαλεία της κατασκευής του και να συζητήσουν τον αυξανόμενο αυταρχισμό, την παγκόσμια επισφάλεια και την κλιματική καταστροφή.

Η πρώτη συνεδρία πάνελ, με τίτλο “Κράτη χωρίς κρατική υπόσταση”, αναλαμβάνει μια κριτική του κράτους και των πατριαρχικών και εθνικιστικών νοοτροπιών του, αναδεικνύοντας σύγχρονες οικολογίες μιας πολιτικής χωρίς κράτος και του πολιτισμικού φαντασιακού της. H δεύτερη συνεδρία, με τίτλο “Κολεκτιβοποιήσεις”, αναλύει τη νεοφεουδαρχική τάξη των εταιρειών των τρισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως η Google και η Meta, και οραματίζεται μορφές κολεκτιβιστικών ψηφιακών κοινοτήτων. Το τρίτο πάνελ, με τίτλο “Υπερεθνικές Ενώσεις”, αμφισβητεί τις πολιτικές του απομονωτισμού και προσπαθεί να φανταστεί πώς μια πανευρωπαϊκή και υπερεθνική πολιτική θα μπορούσε να δράσει στην κλίμακα των κρίσεων που αντιμετωπίζουμε συλλογικά σήμερα.

Έργο του Jonas Staal στο ΕΜΣΤ ΕΜΣΤ

Μεταξύ των συνεδριών θα λάβουν χώρα δύο περφόρμανς από τους VASKOS και την Urok Shirhan υπό τον τίτλο “Πέραν-του-Εθνικού-Ύμνου”, οι οποίες εξερευνούν τις αφηγηματικές και ηχητικές δυνατότητες ενός μελλοντικού πέρα-από-το-κράτος.

Info: Σάββατο 19/11. Το συμπόσιο θα γίνει στην Αγγλική γλώσσα χωρίς διερμηνεία στα ελληνικά και θα διεξαχθεί στο -1 μέσα στον χώρο της έκθεσης Statecraft. Είσοδος ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Το Πρόγραμμα.

Η Γυναίκα στη Συλλογή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή

Μουσείο Γουλανδρή

Το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή διοργανώνει δυο δωρεάν θεματικές ξεναγήσεις με τίτλο “Η Γυναίκα στη Συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή”, στο πλαίσιο της δράσης “Αθηναϊκές Διαδρομές” του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net.

Γιατί η Μικρή Χορεύτρια του Edgar Degas δέχθηκε τον χαρακτηρισμό “τερατούργημα” όταν παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, το 1881; Ποια είναι η αμφισημία που χαρακτηρίζει τις γυναικείες μορφές του Pablo Picasso και τις καθιστά ενδιαφέρουσες και ζωντανές έως σήμερα;

Γνωρίστε τους διαφορετικούς τρόπους που η γυναικεία μορφή παρουσιάζεται στα έργα της Συλλογής του Ιδρύματος, μέσα από τα μάτια ξένων καλλιτεχνών όπως ο Chagall, ο Toulouse-Lautrec, ο Bonnard, o Degas, o Rodin, o Picasso, o Braque καθώς και ο Lichtenstein, ο Giacometti αλλά και η Niki de Saint Phalle.

Info: Σάββατο 19 & Κυριακή 20 Νοεμβρίου | 16.00-17.00. Ελεύθερη συμμετοχή με απαραίτητη την ηλεκτρονική προκράτηση θέσεων στο goulandris.gr. Περιορισμένες θέσεις | Συνολικός αριθμός συμμετεχόντων: 30 άτομα ανά ξενάγηση.

O Ψαραντώνης έρχεται να μας ταξιδέψει σε έναν κόσμο πέρα από σύνορα

Stages Alive - Ψαραντώνης ALEXANDROS AVRAMIDIS

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, στις 21:00, η ψυχή της κρητικής μουσικής παράδοσης ζωντανεύει το Νερατζέ Τζαμί –ή, αλλιώς, το Ωδείο Ρεθύμνου– με μια μυσταγωγική συναυλία. O Ψαραντώνης έρχεται να μας ταξιδέψει σε έναν κόσμο πέρα από σύνορα και όρια, πέρα από τον χρόνο και τον τόπο.

Ο Ψαραντώνης, ο σπουδαίος τραγουδοποιός, θεματοφύλακας της κρητικής μουσικής παράδοσης και ιδιοσυγκρασιακός ανανεωτής της, κατακτά την κορυφή του Ψηλορείτη “αγκαλιά” με τη λύρα του και μας χαρίζει μία από τις πιο ιδιαίτερες συναυλίες, στο πλαίσιο του STAGES A/LIVE στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση από το Νερατζέ Τζαμί στο Ρέθυμνο την Κυριακή 20/11 στις 21:00.

Info: Κυριακή 20 Νοεμβρίου, στις 21:00, εδώ.

60η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής

Η 60η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής

Η 60η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής θα λάβει χώρα από 20 Νοεμβρίου ως 31 Δεκεμβρίου 2022 στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής στο Μαρούσι.

Αποτελεί το κορυφαίο ετήσιο πολιτιστικό γεγονός για την κεραμική τέχνη. Σε αυτήν θα εκτεθούν όλα τα έργα του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Καλλιτεχνικής κεραμικής που προηγήθηκε και ο οποίος διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών (ΠΕΚΑ). Κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιηθεί το 9ο Fοrum Ελληνικής Κεραμικής με πληθώρα πολιτιστικών γεγονότων: παρουσιάσεις καλλιτεχνών, διαλέξεις, ημερίδες, αφιερώματα, σεμινάρια, επιδείξεις τεχνικών ψησίματος κεραμικών, εργαστήρια αγγειοπλαστικής και πηλοπλαστικής για μικρούς και μεγάλους κλπ.

H έκθεση διοργανώνεται από την ΠΕΚΑ, με την χορηγία τού Δήμου Αμαρουσίου και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Info: Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 20 Νοεμβρίου 2022 στις 20.00 στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής, Αίθουσα Τέχνης “Αλέξανδρος Γαρδέλης” (Λεωφ. Κηφισίας 207, Μαρούσι).

Βραδιές αστυνομικής μυθοπλασίας

unsplash

Σε μια εποχή που η αστυνομική μυθοπλασία έχει κατακτήσει την πλήρη αποδοχή όλων των εμπλεκομένων (συγγραφέων, αναγνωστών, εκδοτών, κριτικών κ.λπ.), αλλά αναζητά εκ νέου το στίγμα της σε συνθήκες πληθωριστικής ανάπτυξης, ξεκινούν οι «Βραδιές αστυνομικής μυθοπλασίας 2022! (crimes n’ beer)».

Τις «Βραδιές αστυνομικής μυθοπλασίας 2022 (crimes n’ beer)» διοργανώνουν η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) και το red n’ noir την Παρασκευή 18, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022.

Συμμετέχουν συγγραφείς, κριτικοί λογοτεχνίας, δημοσιογράφοι, σεναριογράφοι, παραγωγοί τηλεοπτικών σειρών και μουσικοί παραγωγοί. Δείτε το πρόγραμμα.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται από τις 18:00 έως τις 23:00 στον πολυχώρο του «Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων» – ΚΕΤ (Κύπρου 91Α & Σικίνου, Κυψέλη).

Πρόχειρες λύσεις για εύκολα θαύματα, Νο 2

Γιώργος Μακρής Black Duck Gallery

Η γκαλερί του Black Duck φιλοξενεί την αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Μακρή με τίτλο “Πρόχειρες λύσεις για εύκολα θαύματα, Νο 2” έως και τις 19 Νοεμβρίου 2022. “Όταν η τέχνη θέλει θυσίες εκ μέρους του κοινού και μιλάει χωρίς να λέει κουβέντα, όταν όλοι ευλαβικά αφουγκράζονται, τότε ανοίγω ένα παράθυρο στον κόσμο τον δικό μου και που και που πυροβολώ κανά συνάνθρωπο μου… Συμβολικά πάντα μιλώντας” λέει ο Γιώργος Μακρής.

Black Duck Gallery – Χρήστου Λαδά 9α/ Αθήνα. Σάββατο 13.00 – 21.00.

Στον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου

Πολλά από τα δέντρα του κήπου όπως για παράδειγμα οι αριές και τα κυπαρίσσια ξεπερνούν έναν αιώνα ζωής. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Kαιρού επιτρέποντος, μία βόλτα στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή δίνει πολλές ευκαιρίες για περπάτημα και χάζι και μία από αυτές για εμάς κατέληξε στους Κήπους του Προεδρικού Μεγάρου στην Ηρώδου του Αττικού. Πρόκειται για ένα τοπόσημο που δεν είναι προσβάσιμο συχνά για το ευρύ κοινό αλλά, όπως είδαμε με τα μάτια μας, όταν ανοίγει συγκεντρώνει “μελίσσι” επισκεπτών από όλο το λεκανοπέδιο.

Από την Κυριακή 9 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου ανοίγει και πάλι για το κοινό, από τις 10:00 έως τις 16:00. Η είσοδος θα πραγματοποιείται από την οδό Βασιλέως Γεωργίου Β’, αρ. 2 (με επίδειξη ταυτότητας).

Τυχόν αλλαγές στην επισκεψιμότητα του κήπου θα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της presidency.gr.

“Το Τραγούδι της Γης” και βόλτα στο Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης”

Αχιλλέας Χρηστίδης, Χωρίς Τίτλο, 2020, λάδι σε καμβά, 130Χ160 εκ Μητροπολιτικό Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης"/ Επιμελήτρια Ελένη Αθανασίου


Η έκθεση με τίτλο “Το Τραγούδι της Γης”– που παρουσιάζεται στο Μητροπολιτικό Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης” και περιλαμβάνει 25 ζωγραφικά έργα των Χρύσα Βέργη, Κώστα Παπανικολάου, Μανώλη Χάρου και Αχιλλέα Χρηστίδη- πραγματεύεται ποικίλα θέματα του φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής Γης και αποτελεί το σημείο συνύπαρξης της σύγχρονης τέχνης και του περιβάλλοντος. Τέσσερις καλλιτέχνες ζωγραφίζουν τη φύση, άλλοτε εξ’ επαφής, άλλοτε από μνήμης (out of memory) και αναζητούν τους παράγοντες που στοιχειοθετούν το ωραίο. Με λίγα λόγια, εξετάζουν τον τρόπο που βλέπει το μάτι. Η θεματολογία τους περιορίζεται στις σκηνές της υπαίθρου. Λάδια, ακρυλικά και μικτές τεχνικές προσπαθούν να αποδώσουν το σήμερα σύμφωνα με τις εικαστικές τάσεις της εποχής μας αλλά και με διάθεση ποιητική.

Info: Μητροπολιτικό Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης”, Σπύρου Μουστακλή 23, 13122 Ίλιον, (Έξοδος 7 από Αττική Οδό, Άγιοι Ανάργυροι-Αχαρναί –Κατεύθυνση προς Ελευσίνα), Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 11:00 – 21:00. Εως 15 Ιανουαρίου 2023, Πληροφορίες: Τηλ.: 21 0232 3163.

Θρύλοι της παγκόσμιας σκηνής

BREAKFAST AT TIFFANY’S KAPOPOULOS FINE ARTS

Την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα παρουσιάζει ο Καναδός καλλιτέχνης Andre Monet, η οποία εγκαινιάζεται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στην οδό Σκουφά στις 14 Νοεμβρίου, με τίτλο “Legends”. Εμπνευσμένος από τον κινηματογράφο, τη μουσική, τη λογοτεχνία, τη μόδα, αλλά και την πολιτική και κοινωνική ζωή, ο Andre Monet, παρουσιάζει με τη δική του μοναδική τεχνική “Θρύλους” της παγκόσμιας σκηνής. Δημιουργεί μοναδικά κολάζ από χάρτες και εφημερίδες, πάνω στα οποία ζωγραφίζει στη συνέχεια τα πορτραίτα του, αφήνοντας αποσπάσματα των χαρτών και αποκομμάτων να αναδύονται στην επιφάνεια και να γίνονται μέρος του προσώπου. Αυτή η τεχνική αποτελεί σήμερα και την υπογραφή του.

Στη νέα του έκθεση στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts μπορείτε να θαυμάσετε μερικά από τα πιο θρυλικά πρόσωπα της παγκόσμιας σκηνής και να ανακαλύψτε τη νέα σειρά εμβληματικών Θεών, εμπνευσμένη από τη νέα ζωή του Andre Monet εδώ στην Ελλάδα.

Info: Έως τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου. Kapopoulos Fine Arts: Σκουφά 5, Κολωνάκι, 10673, Αθήνα, Για ωράρια έκθεσης επικοιν. τηλ. 210 3637 652.

“Let The Children Talk – Ας μιλήσουν τα παιδιά”

αφίσα "Let The Children Talk - Ας μιλήσουν τα παιδιά"

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος και οι nomads artcore συνδιοργανώνουν και καλωσορίζουν το “Let The Children Talk – Ας μιλήσουν τα παιδιά”, μια δράση που βασίζεται στη συνεργασία και συν-δημιουργία ανθρώπων από διαφορετικά πεδία τέχνης, έρευνας και επιστήμης με θέμα τα παιδιά πρόσφυγες, στο Πάρκο Ασυρμάτου.

Ντοκουμέντα και καταγραφές της τελευταίας δεκαετίας θα συνυπάρξουν με καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και μαζί θα συνθέσουν μια διαδρομή μέσω της οποίας οι θεατές στόχος είναι να ενημερωθούν, να συγκινηθούν και να παρακινηθούν πάνω σε ένα ζήτημα που, δυστυχώς, δε σταματάει να είναι επίκαιρο. Παιδιά πρόσφυγες, παιδιά σε αγκαλιές ή μόνα, παιδιά ασυνόδευτα, παιδιά που έχουν χωριστεί από την οικογένειά τους, γεμίζουν τους τοίχους ενός κτιρίου ενώ παράλληλα ιστορίες και σκέψεις, σαν νήματα, χαρτογραφούν διαδρομές και πορείες φτιάχνοντας μικρά, τεράστια σύμπαντα. Φωτογραφικά στιγμιότυπα μπλέκονται με ψηφιακές καταγραφές και εικαστικές παρεμβάσεις και δημιουργούν έναν καλλιτεχνικό παιδότοπο, σε ένα εμβληματικό χώρο με έντονη ιστορία, στο Πάρκο του Ασυρμάτου.

Τα πρωινά ο χώρος θα γεμίζει με παιδιά από σχολεία, που θα αποτυπώνουν σκέψεις, λέξεις και εικόνες ενώ τα απογεύματα θα παραμένει επισκέψιμος για όλους, με τα Σαββατοκύριακα να συμπεριλαμβάνουν παράλληλες δραστηριότητες:

Συλλογιστικοί Περίπατοι για σχολεία: Κάθε πρωί από 14 μέχρι 25 Νοέμβρη και ώρες 9:00 – 13:00

Info: 3 με 27 Νοεμβρίου 2022, Πάρκο Ασυρμάτου, Κτήριο 1, Άγιος Δημήτριος, Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 18:00 – 21:00, Είσοδος ελεύθερη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα