Δωρεάν στην πόλη αυτό το Σαββατοκύριακο: 10+1 προτάσεις χωρίς είσοδο 5 – 7/5

Δωρεάν στην πόλη αυτό το Σαββατοκύριακο: 10+1 προτάσεις χωρίς είσοδο 5 – 7/5
Από τα εγκαίνια της έκθεσης "Πέρα, δια χειρός Ακύλα Μήλλα" στο παλίσιο του Athens City Festival Δήμος Αθηναίων

Δωρεάν εκθέσεις, εκδηλώσεις και ποικίλες ευκαιρίες για δωρεάν ψυχαγωγία αυτό το Σαββατοκύριακο.

Δέκα και μία ευκαιρίες για να περάσουμε τον χρόνο μας στην πόλη, εντελώς δωρεάν.

Εκθέσεις τέχνης και όμορφες εκδηλώσεις για να περάσουμε ποιοτικές στιγμές με φίλους, με τα παιδιά και με τον …εαυτό μας, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο από διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, και δίνουν την ευκαιρία να βγούμε από το σπίτι, χωρίς να ξοδέψουμε ούτε… ευρώ.

Τι μπορείς να κάνεις for free την Παρασκευή 5 Μαΐου και το Σαββατοκύριακο 6-7 Μαΐου;

Συνάντηση με τον συγγραφέα Mohamed Mbougar Sarr

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη, διοργανώνει συνάντηση με τον συγγραφέα Mohamed Mbougar Sarr για το βιβλίο του: La Plus Secrète Mémoire des hommes (εκδόσεις Philippe Rey) / Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων (εκδόσεις Πατάκη, μετ. Μήνα Πατεράκη-Γαρέφη) το οποίο κέρδισε το Βραβείο Γκονκούρ 2021 και βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας 2022.

Συνάντηση με τον συγγραφέα Mohamed Mbougar Sarr

Ο Σενεγαλέζος συγγραφέας Mohamed Mbougar Sarr μεγάλωσε στα ανατολικά του Ντακάρ, σε ένα προνομιούχο περιβάλλον όπου οι άνθρωποι πίστευαν στην αξία. Η αγάπη του για τη γνώση και τις σπουδές τον οδήγησε στην πολύ επιλεκτική στρατιωτική σχολή του Σεν-Λουί, έπειτα σε μια προπαρασκευαστική τάξη στη Γαλλία, στην Κομπιένη και στην Σχολή κοινωνικών επιστημών στο Παρίσι, όπου ξεκίνησε διδακτορικό στη λογοτεχνία.

  • Συντονιστής: Μανώλης Πιμπλής, δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας. Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 – 20.00, The Upper House (Βουκουρεστίου 3, Αθήνα, Στοά Σπύρου Μήλιου, City Link, 6ος όροφος. Είσοδος από τη Στοά.

“Οι χαμένοι διανοούμενοι”

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΕΑΣ, Gabriel Garcia Marquez γκαλερί Ερση

Στη γκαλερί Ερση παρουσιάζεται η τελευταία δουλειά του αείμνηστου Βαγγέλη Δημητρέα. Ακολουθεί απόσπασμα από το κείμενο του Θανάση Μουτσόπουλου: “Λίγα χρόνια πριν πεθάνει ο Βαγγέλης Δημητρέας, διακεκριμένος ζωγράφος και πανεπιστημιακός δάσκαλος, σε μεγάλη ηλικία πια, πραγματοποίησε μια σειρά πορτρέτων (περισσότερο ίσως αφορμές για ιδιάζουσες συνθέσεις, παρά πορτρέτα) διεθνών και Ελλήνων Διανοουμένων του (πρόσφατου σχετικά) παρελθόντος. Βλέποντάς τα σήμερα ο θεατής αναλογίζεται το πόση μεγάλη σημασία φαίνεται να είχε γι’ αυτόν τον ηλικιωμένο, πάντα σκεπτόμενο καλλιτέχνη η αναζήτηση προσώπων-συμβόλων με τα οποία να συνδεθεί, να αρπαχτεί άμα θέλετε, ως αντίποδα σε μια ανήσυχη, αβέβαιη ή ακόμη και δυσοίωνη εποχή.

Περισσότερα από δέκα χρόνια μετά οι αβεβαιότητες και οι ανησυχίες έχουν μάλλον ενταθεί, παρά καταλαγιάσει. Σ’ αυτή τη φορτισμένη περίοδο και κάτω από τη σκιά των επερχόμενων Εκλογών, των πιο αβέβαιων ίσως στην πρόσφατη ιστορία, η Γκαλερί της Έρσης αποφασίζει να εκθέσει αυτή τη σειρά έργων του Βαγγέλη Δημητρέα, ίσως την πιο πολιτική σειρά που δημιούργησε στη ζωή του. […]”

Περισσότερα εδώ.

“Πέρα, δια χειρός Ακύλα Μήλλα”

Από τα εγκαίνια της έκθεσης "Πέρα δια χειρός Ακύλα Μήλλα" Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων

Η έκθεση “Πέρα, δια χειρός Ακύλα Μήλλα” θα παρουσιάζει τη μεγάλη οδό του Πέρα στην Κωνσταντινούπολη, όπως ήταν μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Πρόκειται για την πρώτη φορά που τα χειροποίητα σχέδια του Ακύλα Μήλλα θα παρουσιαστούν σε μεγάλη κλίμακα και σε σκηνογραφία που να επιτρέπει στο θεατή να σχηματίσει μια σαφή εικόνα της πλέον κοσμοπολίτικης και πολυπολιτισμικής συνοικίας της Πόλης, στην πιο ευημερούσα εποχή της.

Η οδός του Πέρα αρχίζει από την πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και φτάνει μέχρι τον Γαλατά. Κατά μήκος της οδού υπάρχει πλήθος ιστορικών κτηρίων του 19ου αιώνα, κατά κύριο λόγο σε νεοκλασικό ρυθμό, όπως η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, το Σισμανόγλειο Μέγαρο, το Λύκειο του Γαλατά (ένα από τα παλαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Πόλη) και η καθολική εκκλησία του Αγίου Αντωνίου της Πάντοβα.

Ο Ακύλας Μήλλας (γεν. 1934 στην Πόλη) είναι γιατρός, ιστοριοδίφης και συγγραφέας. Στα περίφημα βιβλία του αποτυπώνεται μια πλούσια συλλογή κτηρίων, ενσφράγιστων εγγράφων και εντύπων, μικρασιατικών κυρίως κοινοτήτων και ενοριών, τεκμηριωμένη με φωτογραφικό υλικό και σκίτσα. Η Ακαδημία Αθηνών έχει τιμήσει τον Ακύλα Μήλλα με το Χαλκούν Μετάλλιο για τη “γενικότερη πνευματική του προσφορά”.

Η έκθεση θα “αναβιώσει” κτήρια και των δύο προσόψεων του δρόμου (περίπου 500 μέτρα μήκους, υπό κλίμακα) σε σκίτσα του καλλιτέχνη. Η έκθεση θα περιλαμβάνει επιπλέον οπτικοακουστικό υλικό από την ευρύτερη περιοχή με πλούσιο ιστορικό, αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, θα εκτεθούν και μικρογραφίες κτηρίων του διάσημου ιστορικού δρόμου, ειδικά εκτυπωμένα υπό κλίμακα, σε τρισδιάστατο εκτυπωτή.

  • Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 11:00 – 19:00 Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 15:00, Δευτέρα κλειστά. Περισσότερα εδώ. Στο πλαίσιο του Athens City Festival.

Cinematic Orchestra στην Πλατεία Κοτζιά

Και πάλι στο πλαίσιο του Athens City Festival οι ξεχωριστοί Cinematic Orchestra έρχονται στην Αθήνα και στην Πλατεία Κοτζιά το Σάββατο 6 Μαΐου για ένα μοναδικό Live. Το συγκρότημα του “To Build A Home”, του “Arrival Of The Birds” και τόσων άλλων αξέχαστων κομματιών μουσικής είναι ένα από τα μεγαλύτερα success stories της Βρετανικής μουσικής σκηνής, συγκεντρώνοντας δισεκατομμύρια streams στις διάφορες πλατφόρμες και έχοντας παρουσία σε δεκάδες ταινίες, σειρές, διαφημίσεις, μέχρι και στον τελικό του Champions League.

Το συγκρότημα του “To Build A Home”, του “Arrival Of The Birds” και τόσων άλλων αξέχαστων κομματιών μουσικής είναι ένα από τα μεγαλύτερα success stories της Βρετανικής μουσικής σκηνής, συγκεντρώνοντας δισεκατομμύρια streams στις διάφορες πλατφόρμες και έχοντας παρουσία σε δεκάδες ταινίες, σειρές, διαφημίσεις, μέχρι και στον τελικό του Champions League.

“Όψεις μας” στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

έκθεση "Όψεις μας" της Φωτεινής Παλπάνα Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα παρουσιάζεται η πρώτη ατομική έκθεση της Φωτεινής Παλπάνα με τίτλο View of Us | Όψεις μας, σε επιμέλεια του Δημήτρη Φουτρή.

Σε συνέχεια μιας μακροχρόνιας επεξεργασίας της σχέσης μας με το φυσικό κόσμο και με την κατηγορία του τοπίου, η Φωτεινή Παλπάνα μας καλεί να περιηγηθούμε μέσα σε ένα περιβάλλον αποσπασμάτων από όγκους και επιφάνειες που ξεδιπλώνονται στο χώρο, και φέρουν τόσο τα χαρακτηριστικά γεωλογικών διαμορφώσεων όσο και ανθρώπινων σωμάτων.

Το έργο της αναπτύσσεται επιδαπέδια και καθ’ ύψος σε μια γλυπτική εγκατάσταση που συνδυάζει αδρά οικοδομικά υλικά, σχέδια γαζωμένα σε ύφασμα και βίντεο. Eιδικό ρόλο στην έκθεση κατέχει η κινούμενη εικόνα, με το βίντεο View of Me. Δημιουργημένο ήδη το 2017, το έργο αποτελεί ένα ακόμα έναυσμα για την συνολική εγκατάσταση, με αναφορά στη μηχανική και στους σωματικούς ρυθμούς που εμπλέκονται στην κατασκευή του γλυπτικού αντικειμένου.

Περισσότερα εδώ.

“11 Women United for Children”

Marina Karella / Dark fountain splashing, 2022 / 33.5 x 41.5 cm / Oil on canvas 11 Women United for Children/ γκαλερί Ζουμπουλάκη

Στην γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση “11 Women United for Children” για τους σκοπούς του ΕLIZA – Σωματείου Ενάντια στην Κακοποίηση του Παιδιού. Με αφορμή την αυξημένη δημοσιοποίηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, ακραίας παραμέλησης, σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, η Γκαλερί Ζουμπουλάκη ενώνει τις δυνάμεις της με το Σωματείο ΕΛΙΖΑ ώστε να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και να συμβάλλει στην προσπάθεια του ΕΛΙΖΑ για την επιμόρφωση επαγγελματιών που εργάζονται κοντά σε παιδιά, για την αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών με υποψία κακοποίησης παιδιών. Συγκεκριμένα, η έκθεση στηρίζει την πρωτοβουλία του Σωματείου ΕΛΙΖΑ για τη δημιουργία ενός Εθνικού Προγράμματος Επιμόρφωσης και Ενδυνάμωσης Νηπιαγωγών για την πρόληψη της κακοποίησης των παιδιών.

Η έκθεση “11 Women United for Children” εστιάζει σε γυναίκες καλλιτέχνες με σκοπό τη δημιουργία μίας ομαδικής έκθεσης που θα πλαισιώσει τους σκοπούς του ΕΛΙΖΑ και θα μεταφέρει την απαραίτητη αίσθηση αισιοδοξίας για την επίτευξη της πρόληψης του οδυνηρού αυτού φαινομένου.

Οι συμμετέχουσες χρησιμοποιούν τη φωνή και το έργο τους για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη σε αυτό το σημαντικό κοινωνικό ζήτημα που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, χωρίς να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Συμμετέχουν οι: Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Νικομάχη Καρακωστάνογλου, Μαρίνα Καρέλλα, Πέγκυ Κλιάφα, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Έλπη Σαράντη, Χριστιάνα Σούλου, Σοφία Στεβή, CHRYSSA, Farida El Gazzar.

Περισσότερα εδώ.

4ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας

Μαντεύω τον ένοχο Pixabay

Το Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας υποδέχεται το κοινό για τέταρτη συνεχή χρονιά, με σκοπό την προώθηση ενός από τα δημοφιλέστερα λογοτεχνικά είδη στον κόσμο, της αστυνομικής λογοτεχνίας, και την ανάδειξη των Ελλήνων καλλιτεχνών-συγγραφέων, καθώς και των υπόλοιπων καλλιτεχνών που συνεργάζονται για την προώθηση του.

Κατά τη διάρκεια του πολυήμερου Φεστιβάλ, το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει και να συμμετέχει σε διάφορα σημεία της πόλης τις εξής δράσεις: παρουσιάσεις νέων βιβλίων, εργαστήρια δημιουργικής γραφής, παιδικές εκδηλώσεις, ομιλίες, debates, αφιερώματα σε τιμώμενους ξένους δημοφιλείς συγγραφείς, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, βίντεο και ντοκιμαντέρ, εργαστήρια ιστοριών και διαδραστικά παιχνίδια. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ, πολλοί και αγαπημένοι συγγραφείς θα υπογράφουν τα βιβλία τους και θα συνομιλούν με το κοινό τους.

Φέτος για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ θα διοργανώσει μια σειρά παράλληλων δράσεων και εκδηλώσεων σε ένα εορταστικό τριήμερο (19-20-21 Μαΐου) στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.

Περισσότερα και το Πρόγραμμα εδώ.

Unboxing Callas: Από την Κάλλας στη Μήδεια, εγκατάσταση σε τρεις πράξεις

Εικαστικό Unboxing Callas, εμπνευσμένο από σχέδια κινησιολογίας για τη Μήδεια-Αρχείο Παξινού, Μινωτή_ΜΙΕΤ, ΕΛΙΑ-, της Χρυσάνθης Κουμιανάκη

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει το Unboxing Callas. Πρόκειται για ένα εικαστικό πρόγραμμα το οποίο αντλεί έμπνευση από το unboxing, όπως αυτό έγινε δημοφιλές μέσα από ψηφιακές κοινότητες, δηλαδή μια τελετουργική διαδικασία καταγραφής της πρώτης επαφής με ένα αντικείμενο. Με αφορμή τη νέα παραγωγή της Μήδειας, στο πρώτο μέρος του προγράμματος Unboxing Callas ο Βασίλης Ζηδιανάκης προσκαλεί τον εικαστικό Πάνο Προφήτη για τη δημιουργία ενός πολυμορφικού εικαστικού πειράματος με τίτλο Από την Κάλλας στη Μήδεια, εγκατάσταση σε τρεις πράξεις, το οποίο καταλαμβάνει για πρώτη φορά τους χώρους του φουαγέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ.

Κεντρικό ρόλο στην εγκατάσταση διαδραματίζει το ανάγλυφο προφίλ της Κάλλας, μέσα από το οποίο ξεδιπλώνεται η αφήγηση της Μήδειας, στη γλυπτική σύνθεση του Πάνου Προφήτη. Ταυτόχρονα στον 5ο όροφο του φουαγέ της ΕΛΣ θα παρουσιαστεί αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την παραγωγή της Μήδειας στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου με τη Μαρία Κάλλας, καθώς και υλικό από τις παρουσιάσεις της Μήδειας στο Ντάλλας, το Λονδίνο και το Μιλάνο. Σχέδια και σπαράγματα από τα κοστούμια του Γιάννη Τσαρούχη μαζί με σημειώσεις και βιβλία σκηνοθεσίας του Αλέξη Μινωτή συνομιλούν με επιμέρους σκίτσα και γλυπτικά στοιχεία (μήτρες, καλούπια) του Πάνου Προφήτη, σε μια διαχρονική εξερεύνηση της καλλιτεχνικής ανάγνωσης του μύθου της Μήδειας, σε συνάρτηση πάντα με τον μύθο της Κάλλας.

Οι τρεις πράξεις που σχηματίζουν την εγκατάσταση είναι:

  • η γλυπτική εγκατάσταση που καταλαμβάνει το ισόγειο, και τον 5ο όροφο του φουαγέ
  • μια βιντεοεγκατάσταση που αναπαράγεται ταυτόχρονα σε όλες τις οθόνες, σε όλους τους ορόφους του φουαγέ
  • μια περφόρμανς που ενεργοποιεί την εγκατάσταση στο σύνολό της. Ευχαριστίες στο Αρχείο Παραστατικών Τεχνών ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, για την ευγενική παραχώρηση του υλικού.

Καλλιτεχνική σύλληψη και εκτέλεση: Πάνος Προφήτης, Κινηματογράφηση: Γιώργος Αθανασίου, Χορός: Βέρα Ζούκα, Επιμέλεια: Βασίλης Ζηδιανάκης / ATOPOS cvc, Συνεργάτιδα επιμέλειας: Στέφη Στούρη, Επιστημονική σύμβουλος: Σοφία Κομποτιάτη.

Περισσότερα εδώ.

69η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς

Κάθε Ανθοκομική Έκθεση είναι πλούσια σε εκδηλώσεις για να κάνουν την επίσκεψη μας στο Άλσος Κηφισιάς, μαζί με όλη την προσφορά φυτών και την προσφερόμενη γνώση, μια συνολικά αξέχαστη εμπειρία.

Κάθε χρόνο οι υπεύθυνοι δημιουργούν ένα προσεκτικά μελετημένο πρόγραμμα εκδηλώσεων που αποτελείται από ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα, επιμορφωτικές ομιλίες και εργαστήρια.

Όλες οι εκδηλώσεις αναλυτικά στο πρόγραμμα της Ανθοκομικής.

“Τα βιβλία ταξιδεύουν”

“Τα βιβλία ταξιδεύουν” είναι μια σειρά δράσεων αφιερωμένες στην παιδική λογοτεχνία, στον δημόσιο χώρο.

Η απΌυσία διοργανώνει σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen, το εργαστήριο Δημιουργική αφήγηση και γραφή (Storytelling), την Κυριακή 7 Μαΐου 2023, στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Το ξενόγλωσσο βιβλίο”. Σκοπός του εργαστηρίου δημιουργικής αφήγησης και γραφής είναι τόσο η προσέγγιση της παιδικής και της νεανικής λογοτεχνίας όσο η δημιουργική επεξεργασία κειμένων. Μέσα από αυτή την δημιουργική διαδικασία τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την παιδική και εφηβική λογοτεχνία της Γερμανίας.

Γνωρίζουν με αυτό τον τρόπο τον κόσμο των συνομηλίκων τους στην άλλη χώρα καθώς και την καθημερινότητα, τα ενδιαφέροντα, τα όνειρα και τους προβληματισμούς τους. Μέσω του εργαστηρίου της δημιουργικής αφήγησης και γραφής τα παιδιά ανακαλύπτουν νέους τρόπους επικοινωνίας και έκφρασης και δημιουργούν μέσα από αυτή την διαδικασία προσωπικές και συλλογικές αφηγήσεις.

Για οικογένειες με παιδιά μεταξύ 8-12 ετών. Έως και 15 παιδιά με γονέα. Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Δήλωση συμμετοχής στο [email protected].

Μυστήριο 114: Everything Open

Novaflot eleusis

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στην Ελευσίνα, το project Everything Open από την Παρασκευή 5 έως την Κυριακή 7 Μαΐου 2023.

Ο ρηξικέλευθος θίασος παραστατικών τεχνών Novoflot με έδρα το Βερολίνο παρουσιάζει από τις 5 έως τις 7 Μαΐου το Μυστήριο 114 Everything Open, ένα έργο όπερας στο δημόσιο χώρο, όπου μουσικοί, ερμηνευτές και χορευτές καλούν το κοινό να τους ακολουθήσει σε μία ευφάνταστη διαδρομή.

Ξεκινώντας από το Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας, περνώντας έξω από χώρους κλειστούς, όπως μικρά καταστήματα ή ανενεργές επιχειρήσεις, η καλλιτεχνική ομάδα Novoflot θα παρουσιάσει μία καινοτόμο περιπατητική μουσικο – θεατρική δράση, διασχίζοντας -μαζί με τους θεατές- τον πεζόδρομο της οδού Νικολαΐδου, κατά μήκος του Αρχαιολογικού Χώρου, καταλήγοντας μέσω της οδού Κανελλοπούλου στο ανοιχτό θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου.

Πρόκειται για το τρίτο μέρος της τριλογίας “Everything Open” που συνδέει την όπερα με μια άλλη πτυχή της πολιτιστικής κληρονομιάς που επλήγη βαθιά από την πανδημία: το λιανικό εμπόριο και τους χώρους διασκέδασης και εστίασης. Τα δύο πρώτα μέρη της τριλογίας δημιουργήθηκαν στο Βερολίνο το 2022 ενώ για την Ελευσίνα οι Novoflot αναπτύσσουν το τρίτο μέρος του έργου, σε συνεργασία με τον διακεκριμένο Έλληνα συνθέτη και πιανίστα τόσο στην κλασική/σύγχρονη όσο και στην τζαζ/αυτοσχεδιαζόμενη μουσική Αντώνη Ανισέγκο, τον βραβευμένο σαξοφωνίστα και πολυοργανίστα από τη Νέα Ζηλανδία Hayden Chisholm και μια σειρά ετερόκλητων μουσικών συνόλων, όπως το τολμηρό σύνολο dissonArt από τη Θεσσαλονίκη, την κολεκτίβα ρομά μουσικών DK Heroes από το Βελιγράδι και την χορωδία με έδρα την Ελευσίνα.

Περισσότερα εδώ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα