Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 11 Μαρτίου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 4'
Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 11 Μαρτίου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Smiley

Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι τη Δευτέρα 11 Μαρτίου.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην Αθήνα από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Προτάσεις που σου… “ανοίγουν την όρεξη” και δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό, να ψυχαγωγηθεί με δωρεάν είσοδο.

Δωρεάν βίντεο-εγκατάσταση στο Ίδρυμα Κακογιάννη

Στο χώρο υποδοχής του ισογείου του Ιδρύματος Κακογιάννη, σε μία μεγάλη οθόνη, φυσικού ανθρώπινου μεγέθους, θα προβάλλεται για δύο εβδομάδες, ένα δρώμενο διάρκειας οκτώ λεπτών, σε συνεχώς επαναλαμβανόμενες προβολές.
Η ιστορία μας χτίζεται πάνω στον στίχο του Σεφέρη: “Τ΄ αγάλματα δεν είναι πια συντρίμμια, είμαστε εμείς”.

Βασικό στοιχείο είναι η μεταμόρφωση ενός κλασικού αρχαίου αγάλματος σε έναν ζωντανό σύγχρονο νέο, μέσα σε ένα περιβάλλον από μοντέρνα κτίρια που βρίσκονται μπροστά σε υδάτινο στοιχείο. Κατά τη διάρκεια του δρώμενου θα περνάμε, με ρεαλιστική κινηματογραφική δράση, από τη ζωγραφική απεικόνιση κτιρίων στη ρεαλιστική φωτογραφική τους απεικόνιση, και από τη γλυπτική αναπαράσταση του ανθρώπου στη μεταμόρφωσή της σε ζωντανό ον. Επιχειρείται, έτσι, ένας διάλογος του παρελθόντος με το σήμερα, μέσα από ένα παιχνίδι μεταμορφώσεων, μετασχηματισμών και διαφοροποιήσεων.

Η πραγματοποίηση αυτής της βίντεο-προβολής γίνεται με live action γυρίσματα (του ηθοποιού που “ζωντανεύει” το άγαλμα), σε συνδυασμό πολλών καρέ digital graphics για κάθε πλάνο, που έχουν δημιουργηθεί από μίξη ζωγραφικών έργων, φωτογραφιών και βίντεο, με παράλληλη ηχητική επένδυση μίγματος μουσικής, ήχων, ψιθύρων και κρότων.

Συντελεστές:
Σύλληψη-Σενάριο-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κωτσής
Διεύθυνση ψηφιακών εφαρμογών: Ηλίας Χατζηχριστοδούλου
Επεξεργασία βίντεο: Αλεξάνδρα Παπαγιάννη
Μουσική-ηχητικό περιβάλλον: Φάνης Σακελλαρίου
Ηθοποιός: Γιάννης Κορρές
Κάμερα: Λεωνίδας Κεχαγιάς
Ζωγραφικά έργα: Δημήτρης Κωτσής
Digital graphics: Αλεξάνδρα Παπαγιάννη
Διεύθυνση παραγωγής: Ηλίας Χατζηχριστοδούλου

“Χρόνης Μπότσογλου. Ήμουν κι εγώ εκεί και με φίλεψαν ένα πιάτο με φακή…” Δωρεάν προβολή ντοκιμαντέρ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεχίζει τις προβολές του μηνιαίου κύκλου, με τίτλο “Απογεύματα με ελληνικά ντοκιμαντέρ”, στο κτήριο του Ιδρύματος, στον Ταύρο, με επιλεγμένα ντοκιμαντέρ της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής.

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 (ώρα 18:30) προβάλλεται το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Χρόνης Μπότσογλου: “Ήμουν κι εγώ εκεί και με φίλεψαν ένα πιάτο με φακή…” | Ελλάδα | 2021 | Διάρκεια: 77′), σε σενάριο-σκηνοθεσία του Φρέντυ Βιανέλλη. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

O Χρόνης Μπότσογλου εκτός από αναγνωρισμένος ζωγράφος, υπήρξε καθηγητής και πρύτανης στην ΑΣΚΤ. Το 1982 ο σκηνοθέτης τον κινηματογράφησε να δουλεύει ένα έργο, ενώ το 2017 έκανε το σκίτσο του στο ατελιέ του. Μια συζήτηση με τη σύντροφο του Ελένη, πρόσωπο καθοριστικό από τα χρόνια της σπουδής του, όπως και ανέκδοτα ηχητικά ντοκουμέντα, προσωπικές  σημειώσεις και συζητήσεις με ομότεχνους φωτίζουν τη διαδρομή του ζωγράφου.

Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Πρεμιέρας στο 15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest (2021) καθώς και το Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας από το ΕΚΟΜΕ στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου “Πέρα από τα Σύνορα” (2022).

Δήμος Αθηναίων: Οι δωρεάν ξεναγήσεις στην πόλη

Συνεχίζονται τον Μάρτιο οι δωρεάν ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία της Αθήνας, ένας θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Αθήνας.

Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου στην Ακαδημία Αθηνών: “Η Αθηναΐκή Τριλογία” με Σημείο συγκέντρωσης στην Είσοδο Ακαδημίας στις 17:30 και ξεναγό την Άρτεμις Σκουμπουρδή (έως 100 άτομα). Περισσότερα στο cultureisathens.gr.

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται μόνο με κράτηση θέσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα opandaxenagiseis.gr. Πληροφορίες και διευκρινήσεις στο [email protected], καθώς και στο τηλέφωνο 210 7232603 & 604, Δευτέρα-Παρασκευή, 09:00-15:00.

Αυλαία για το 13ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων

To Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας, την Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Sólo Teatro παρουσιάζει το 13ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων που πραγματοποιείται  έως 11 Μαρτίου 2024 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Τη Δευτέρα στις 11 Μαρτίου (18:00) παρουσιάζεται η παράσταση “Smiley 2, Μετά τον έρωτα του Γκιλιέμ Κλούα” σε μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία των Μίνωα Θεοχάρη και Δημήτρη Μακαλιά. Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Μίνως Θεοχάρης και Δημήτρης Μακαλιάς. Οκτώ χρόνια μετά την πρεμιέρα του Smiley στη Βαρκελώνη, οι πρωταγωνιστές της επιστρέφουν με το δεύτερο μέρος της ιστορίας τους.

Οι αξέχαστοι Άλεξ και ο Μπρούνο συναντούν ξανά το κοινό για να του πουν τι τους συνέβη όλο αυτό το διάστημα και για να αντιμετωπίσουν πιο ώριμα και βαθιά προβλήματα, εξίσου διασκεδαστικά όμως με εκείνα στο πρωτότυπο έργο. Περισσότερα στο hau.gr. και στο cultura.cervantes.es.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα