Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 15 Απριλίου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 5'
Μεσόγειος Θάλασσα
Η Μεσόγειος Θάλασσα αποτελεί τον μικρόκοσμο των παγκόσμιων θαλάσσιων ζητημάτων Pixabay/fradellafra

Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι την Δευτέρα 15 Απριλίου.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για τη Δευτέρα 15 Απριλίου, σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα (15/4) με δωρεάν είσοδο.

Δωρεάν ντοκιμαντέρ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η Μεσόγειος Θάλασσα αποτελεί τον μικρόκοσμο των παγκόσμιων θαλάσσιων ζητημάτων, περιλαμβάνοντας προκλήσεις όπως ο βιώσιμος τουρισμός, η πράσινη ναυτιλία, η θαλάσσια ρύπανση και η ευρύτερη πράσινη μετάβαση.

Το 2015, η υιοθέτηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) του ΟΗΕ στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (2012), η οποία αποτελεί ένα παγκόσμιο σχέδιο δράσης για τους ανθρώπους, τον πλανήτη και την ευημερία με στόχο να μεταμορφώσουμε τον κόσμο μας και να τον θέσουμε σε τροχιά βιωσιμότητας έως το 2030, και ιδίως η υιοθέτηση του ΣΒΑ 15 για τη “ζωή κάτω από το νερό”, αποτέλεσε βασικό ορόσημο για την αναγνώριση ότι οι υγιείς ωκεανοί και θάλασσες είναι απαραίτητες για την ύπαρξή μας και ότι η διατήρηση και η βιώσιμη χρήση των ωκεανών, των θαλασσών και των θαλάσσιων πόρων είναι υψίστης σημασίας για τη διασφάλιση και των τριών διαστάσεων -περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική- της βιώσιμης ανάπτυξης.

Από την έναρξή τους, τα Συνέδρια έχουν σταδιακά εξελιχθεί σ’ ένα γενικό φόρουμ διαλόγου που φέρνει σε επαφή κυβερνήσεις, διακυβερνητικούς οργανισμούς, ακαδημαϊκούς φορείς, τον ιδιωτικό τομέα και ΜΚΟ που μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την προστασία των ωκεανών και αναλαμβάνουν δράση για την υποστήριξη αυτού του οράματος.

Παραγωγή: Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δικαίου Επιστήμης & Τεχνολογίας. Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών στο megaron.gr/our-ocean-film-festival

Δωρεάν συζήτηση στο Goethe-Institut

Για την Ομάδα Σημείο Μηδέν και τον Σάββα Στρούμπο δεν χρειάζονται συστάσεις. Από το 2009 προσφέρουν στο αθηναϊκό κοινό ιδιαίτερες θεατρικές παραστάσεις, ενώ σημαντικό μέρος του προγράμματός τους αποτελούν οι μεταφορές αφηγημάτων του Φραντς Κάφκα.

Συχνά έχει υποστηριχθεί ότι η γραφή του Κάφκα χαρακτηρίζεται από μια έντονη θεατρικότητα. Πως μπορείς ωστόσο να μεταφέρεις στη σκηνή έναν άνθρωπο που ένα ωραίο πρωί μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο ζωύφιο ή έναν πίθηκο που ακολουθεί την ακριβώς αντίστροφη πορεία, αυτή της ανθρωποποίησης ή μια παράξενη μηχανή απάνθρωπων βασανιστηρίων;

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός της ομάδας Σάββας Στρούμπος συζητά με τον Νίκο Κοσκινά και το κοινό προοπτικές και όρια της “θεατροποίησης” του Κάφκα με αφορμή τρεις επιτυχημένες παραστάσεις – Μεταμόρφωση, Στη Σωφρονιστική Αποικία & Αναφορά σε μια Ακαδημία. Θα προβληθούν αποσπάσματα και από τις τρεις παραστάσεις, ενώ σε μια work demonstration ηθοποιοί της Ομάδας Σημείο Μηδέν θα παρουσιάσουν κομμάτια από τη σωματική και φωνητική άσκησή τους. Συντονίζει και παρεμβαίνει ο Νίκος Κοσκινάς, επικ. καθηγ. ΕΚΠΑ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά. H εκδήλωση εντάσσεται στη σειρά “Έτος Κάφκα”. Περισσότερα στο goethe.de

Δωρεάν εικαστική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Παπαργύρη με τίτλο “Armonia Generosa” παρουσιάζεται στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά σε επιμέλεια  Νιόβης Κρητικού.

Την ημέρα των εγκαινίων, ο Κωνσταντίνος Παπαργύρης θα αυτοσχεδιάσει μέσα από ένα πρωτότυπο δρώμενο, διαβάζοντας ποιήματα από τις τελευταίες του συλλογές σε μια δική του πρωτότυπη σχεδόν ατονική μουσική παιγμένη σε λαϊκές κλίμακες, με παραδοσιακά όργανα (τρίχορδο και τζουρά), ενώ θα απαγγείλει και η σοπράνο Ελένη Βουδουράκη.

“Η παρούσα έκθεση αναδεικνύει έργα από το έτος 2021 και έπειτα του Κωνσταντίνου Παπαργύρη. Πρόκειται για μια νέα στροφή προς το φως στη δουλειά του, η οποία μας καλεί να δούμε την ολόκληρη πορεία μέσα από τρεις διαδοχικές, πρόσφατες και αλληλένδετες φάσεις της.

Σε αυτή την αναδρομή, ο Παπαργύρης προτρέπει τον θεατή να προσεγγίσει την τέχνη με μία σύγχρονη ματιά, όπου η οπτική αντίληψη δεν είναι πλέον γραμμική αλλά ενεργητική. Καλεί τον θεατή να αλληλοεπιδράσει, είτε ενσωματώνοντάς τον στη σύνθεση είτε δημιουργώντας ενοποιητικά πεδία που αντανακλούν στην πρώτη του ενότητα το αναγεννησιακό υπόβαθρο.. […]  αναφέρει η Νιόβη Κρητικού, επιμελήτρια τέχνης και εικαστικός.

Δωρεάν Δημόσια συζήτηση “Δραματουργίες του ήχου”

Με αφορμή την παράσταση Brèves brèves lignes de l’horizon της Claire Huber που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 4 Απριλίου 2024 στις 21:00, στο Rabbithole Art Space (Γερμανικού 20, 104 35), η καλλιτέχνιδα και η Elena Novakovits προτείνουν μία δημόσια συζήτηση γύρω από τις δραματουργίες του ήχου, στις 15 Απριλίου 2024 στις 20:30, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Η εκδήλωση θα πάρει αρχικά τη μορφή μίας ανεπίσημης συζήτησης μεταξύ της Claire Huber και της Elena Novakovits, εγείροντας ερωτήματα, σκέψεις και στοχασμούς αναφορικά με τις δραματουργίες του ήχου και το τρόπο λειτουργίας του στο πλαίσιο της παράστασης Brèves brèves lignes de l’horizon.

Η συζήτηση θα επεκταθεί στη συνέχεια στο έργο καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας την ποικιλομορφία των ηχητικών τους προσεγγίσεων και των δραματουργικών τους εργαλείων με έμφαση στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής σκηνής.

Από την Claire Huber & την Elena Novakovits με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Χώρος: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος – Αίθουσα G. Vivier (Σίνα 31)

Ώρα προσέλευσης κοινού: μεταξύ 20:00 και 20:15
Διάρκεια : 60’
Γλώσσα : Αγγλικά

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα