Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 21 Μαΐου – 3 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Διαβάζεται σε 4'
Ας ανακαλύψουμε μαζί τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε σήμερα Τετάρτη 21 Μαΐου στην καρδιά της πόλης.
- 21 Μαΐου 2025 06:24
Μέσα Μαΐου και αρχίζουμε να κανονίζουμε το… καλοκαίρι μας. Εντωμεταξύ, οι ευκαιρίες να απολαύσουμε την Αθήνα παραμένουν πολλές και ενδιαφέρουσες με διάφορες δωρεάν εκδηλώσεις που μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε χρήματα.
Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Τετάρτη 21 Μαΐου σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.
Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.
Αναδρομική έκθεση “Donum Amicorum – Παύλος Σάμιος”
Θα ’θελα να με θυμούνται μέσα από τα έργα μου. Να αισθάνονται εκείνοι που θα τα βλέπουν κάτι από εκείνο που αισθάνθηκα εγώ όταν ζωγράφιζα – Π. Σάμιος
Η έκθεση παρουσιάζει τα έργα της δωρεάς προς το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καθώς και επιλεγμένα έργα του ζωγράφου και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Παύλου Σάμιου (1948-2021) από τη συλλογή της Μαρίας Ξανθάκου.
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται πέντε έργα του Παύλου Σάμιου, τα οποία ο καλλιτέχνης δώρισε στο Μέγαρο. Τα έργα εκτίθενται στους χώρους του Μεγάρου, συμβάλλοντας στον διάλογο των τεχνών.
Ο Παύλος Σάμιος υπήρξε πολύτιμος φίλος του Μεγάρου, πολυθεματικός και πολύτροπος καλλιτέχνης, ζωγράφος της ζωής, του έρωτα και της μουσικής, ποιητής της καθημερινότητας και μεγάλος δάσκαλος. Αποχώρησε νωρίς από τη ζωή που τόσο ύμνησε μέσα από το έργο του.
Μερίμνησε για τη δωρεά έργων του σε σημαντικούς χώρους πολιτισμού, πράξη που αποτελεί παράδειγμα και έμπνευση για πολλούς. Η Μαρία Ξανθάκου, σύντροφός του στη ζωή, υποστήριξε το έργο του και συνεχίζει να αφιερώνεται στην εκπλήρωση της επιθυμίας του Παύλου Σάμιου.
Επιμέλεια έκθεσης: artworx (Μαρία Ξανθάκου – Ιζαμπέλα Φρανσές)
Επιστημονική συνεργάτιδα: Βένια Παστάκα
Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 17:00 και μία ώρα πριν την έναρξη παραστάσεων στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.
Περιοδική έκθεση “Οι Συλλέκτες Αφηγούνται: Αθηνά και Αθήνα, 1834…”
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση εγκαινιάζει τη σειρά εκθέσεων με τίτλο “Οι Συλλέκτες Αφηγούνται”, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στις Γκαλερί της έργα από την ιδιωτική συλλογή του Μιχαήλ Σκούλλου. Πίνακες ζωγραφικής, έργα τέχνης και ιστορικά κειμήλια δημιουργούν μια δημόσια μαρτυρία για μια πόλη που ανασυστήνεται μέσα από τις σπάνιες εικόνες της.
Η θεματική έκθεση “Αθηνά και Αθήνα, 1834…” εγκαινιάστηκε την Τρίτη, 20 Μαΐου 2025, στις 19:00 και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE). Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη.
Clippings: Athens – Μία σύντομη αναδρομή στη μορφολογία της Αθήνας
Ο Εικαστικός Κύκλος ΔΛ σε συνεργασία με την ENIA Gallery παρουσιάζει μέχρι τις 5 Ιουλίου την ατομική έκθεση του Γιώργου Γύζη με τίτλο «Clippings: Athens».
Η θεματική ενότητα Clippings : Athens αποτελεί τον τρίτο κύκλο ζωγραφικών έργων βασισμένα σε αποκόμματα που έχουν αντληθεί από παλιές εφημερίδες. Φωτογραφίες, σχέδια και άρθρα για την Αθήνα αναδύονται μέσα από τα αρχεία με την όψη εικαστικού έργου για να προκαλέσουν συναισθήματα. Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση, συνθέτουν μία σύντομη αναδρομή στη μορφολογία της Αθήνας, ξεκινώντας από τα χαρακτηριστικά σχέδια των Άγγλων περιηγητών στην Αττική του 19ου αιώνα, για να καταλήξει στη περίοδο της κορύφωσης του μοντερνισμού τις δεκαετίες του 50 και 60.
Στην έκθεση Clippings : Athens, όπως και στις προηγούμενες σειρές έργων με τίτλο Αποκόμματα, το αφανές αρχειακό υλικό μεγεθύνεται και μετατρέπεται σε εικαστικό έργο. Κατά τη μεταφορά του στη ζωγραφική επιφάνεια, στο χαρτί, διατηρεί τα στοιχεία της παλαιότητας τους και αποδίδεται πιστά.
Οι κόκκοι του ράστερ, τα εικονοστοιχεία που συντελούν τις φωτογραφίες, οι γραμματοσειρές των λέξεων και τα γραφικά στοιχεία γίνονται αντικείμενο μελέτης για μία ζωγραφική πρακτική που αφηγείται τη φθορά του χρόνου. Τα αποκόμματα αναδεικνύουν ξανά τις ξεχασμένες αστικές αφηγήσεις του παρελθόντος, και σχολιάζουν επίκαιρους συλλογισμούς και ερωτήματα που αφορούν το αστικό περιβάλλον, του οποίου είμαστε μέρος και εμείς σήμερα.