Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 30 Απριλίου – 3 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Διαβάζεται σε 5'
Ας ανακαλύψουμε μαζί τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε σήμερα Τετάρτη 30 Απριλίου στην καρδιά της πόλης.
- 30 Απριλίου 2025 06:51
Ο Απρίλιος έφτασε στο τέλος του και λίγο πριν από την Πρωτομαγιά, οι ευκαιρίες να απολαύσουμε την Αθήνα παραμένουν πολλές και ενδιαφέρουσες με διάφορες δωρεάν εκδηλώσεις που μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε χρήματα.
Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Τετάρτη 30 Απριλίου σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.
Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.
“Ηλίας Κάσσης εποίησεν” στο Επιγραφικό Μουσείο
Την Τετάρτη 30 Απριλίου 2025 και ώρα 19:00 εγκαινιάζεται στο Επιγραφικό Μουσείο η έκθεση γλυπτικής “Ηλίας Κάσσης εποίησεν”. Δεκαπέντε χρόνια μετά την αφυπηρέτησή του από το Επιγραφικό Μουσείο, ο εικαστικός Ηλίας Κάσσης επιστρέφει με τους πέτρινους ήρωές του. Η έκθεση φιλοξενείται στον χώρο περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, εκεί όπου ο καλλιτέχνης ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τα γλυπτά της αρχαιότητας, κατασκευάζοντας εκμαγεία για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Σε πέντε ενότητες παρουσιάζονται μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα της πολυεπίπεδης δουλειάς του, που κινείται μεταξύ μοντερνισμού και λαϊκής παράδοσης: οι εξπρεσιονιστικές προτομές, οι νύμφες και οι γοργόνες, τα ερωτικά, οι πρόσφυγες και οι Ήρωες του 21.
Ο Ηλίας Κάσσης γεννήθηκε το 1943 στο Πάλυρο της Μάνης. Βράχος, ήλιος, θάλασσα, το γυμνό τοπίο της ορεινής Μάνης, ήταν οι πρώτες εικόνες που του ενέπνευσαν την αγάπη για την πέτρα που τη “ζωγράφιζε” από μικρό παιδί. Εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, Επιγραφικό Μουσείο), όπου ασχολήθηκε με τα εκμαγεία, εμβαθύνοντας στην τέχνη και τεχνική των αρχαίων ελληνικών γλυπτών. Αυτοδίδακτος, ελεύθερος και ανεπηρέαστος από σχολές και τάσεις, ο Ηλίας Κάσσης διακρίθηκε σε πολλούς τομείς της τέχνης: τη γλυπτική, τη ζωγραφική και την ποίηση. Σμιλεύει την πέτρα δημιουργώντας μικρά θαύματα.
Το υλικό του το διαλέγει από τη φύση: πέτρα, πηλός, σχιστόλιθος, ελαφρόπετρα, γυαλί, κεραμίδι, ξύλο καρυδιάς, ελιάς, κυπαρισσιού. Αυτά τα υλικά γίνονται η βάση για να δημιουργήσει μορφές, που παραπέμπουν στην αρχαία ελληνική μυθολογία, τη σύγχρονη ιστορία, τα βιώματά του, τις ανθρώπινες σχέσεις: ήρωες της Επανάστασης, ακροκέραμα με την Αθηνά, γοργόνες, μάσκες θεάτρου, στοχαστικοί γέροντες, η αγκαλιά μάνας – παιδιού, το φιλί των ερωτευμένων. Τα θέματα του Διονυσιακά και Απολλώνια, οι μορφές εξιδανικευμένες αλλά και ρεαλιστικές, εκπέμπουν μια μεγαλόπρεπη γαλήνη και εσωτερική δύναμη. Η έκφραση του προσώπου και του βλέμματος, η δομή του σώματος, η κίνηση, δίνουν μια πειστική εικόνα της ανθρώπινης μορφής.
Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και τιμητικές διακρίσεις (Gallery “ΝΩΕ” – 1968, αίθουσα “Παρνασσός” – 1972 & 1976, Gallery “Νέα Σκέψη” – 1974, “Στοά Τέχνης” – 1975, Gallery “Κύκλος”, Φουαγιέ Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Gallery “Ώρα”, “Κρητική Εστία” κ.α.).
Μάνθος Γαΐτης – “Εγκώμιο σκιάς και φωτός”
Η Γκαλερί Αργώ, της οδού Νεοφύτου Δούκα 5, στο Κολωνάκι, υποδέχεται στους χώρους της τον ζωγράφο Μάνθο Γαΐτη, ο οποίος θα παρουσιάσει την καινούρια του δουλειά, μια σειρά έργων σε παστέλ, κάτω από το γενικό τίτλο “Εγκώμιο σκιάς και φωτός”.
Ο Μάνθος Γαΐτης αναφέρει: “Μια σχισμή φωτός αναιρεί τη σιωπή και αναδεικνύει ίχνη του υπαρκτού στο άπειρο και χοατικό σύμπαν. Μια σταλαγματιά φωτός θα βάλλει τα θεμέλια της φάτνης της γνώσης. Μια αχτίνα του ήλιου θα αναγνωρίσει τις γωνίες των βουνών, την ποικιλομορφία του πράσινου, θα χρωματίσει τις κεραμοσκεπές, θα περιγράψει τα πέταλα των λουλουδιών.
Μια λωρίδα φωτός θα χαϊδέψει το μάγουλο του νεαρού κοριτσιού αλλά θα αφήσει και το αποτύπωμα της σκιάς του στον απέναντι τοίχο. Μια δέσμη φωτός θα τρυπήσει τη συννεφιά, την ερημιά φτιάχνοντας μια παλέτα που ο παλμός της μεταφέρεται με ηλιαχτίδα ρέοντος ρόδου. Σε αυτά τα σκιρτήματα του φωτός αναζητώ τον κρίκο ανάμεσα στο θνητό στοιχείο της σκιάς και την αθανασία που πραγματώνει η χρωματική ίριδα.
Με αυτό τον τρόπο περιμένω το γέννημα μιας ζωγραφικής που θα ποτίσει με τη ζωντάνια της τα φυτά της αυριανής ανθοφορίας και αφήνω τον παρηγορητικό οίστρο του ίσκιου να δημιουργήσει ένα εύσχημο κάρπισμα.”
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 29 Απριλίου στις 7 το απόγευμα.
Simone Leigh: Ανατομία της Αρχιτεκτονικής
Έως τις 31 Οκτωβρίου 2025, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) θα φιλοξενήσει έκθεση με έργα της διεθνώς αναγνωρισμένης Αφροαμερικανίδας γλύπτριας, Simone Leigh, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η Simone Leigh έχει δημιουργήσει ένα πολύπλευρο έργο που περιλαμβάνει γλυπτική, βίντεο και εγκαταστάσεις, με επίκεντρο τη διερεύνηση της μαύρης γυναικείας ταυτότητας. Η ίδια περιγράφει το έργο της ως αυτοεθνογραφικό, με γλυπτά που συχνά αντλούν μορφές από την αφρικανική τέχνη και παραδόσεις. Η Leigh ήταν η πρώτη Αφροαμερικανίδα που εκπροσώπησε τις ΗΠΑ στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2022, κερδίζοντας τον Χρυσό Λέοντα για τη συμμετοχή της στην κεντρική έκθεση “Milk of Dreams”, με το γλυπτό Brick House.
Στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ θα τοποθετηθούν τρία γλυπτά από μπρούντζο, τα Vessel, Bisi και Herm, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Τα έργα αυτά παρουσιάστηκαν αρχικά το 2023 στο Smithsonian’s Hirshhorn Museum στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για γλυπτά που εντυπωσιάζουν με την αφαιρετική τους μορφή, χαρακτηριστικά δείγματα του έργου της Leigh.