Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 16 Απριλίου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 5'
Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 16 Απριλίου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Εικόνα από την έρημο PIXABAY

Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι την Τρίτη 16 Απριλίου.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Τρίτη 16 Απριλίου, σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα (16/4) με δωρεάν είσοδο.

Δωρεάν εικαστική βόλτα – Κωνσταντίνος Παπαργύρης: “Armonia Generosa”

Armonia Generosa

Η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Παπαργύρη με τίτλο “Armonia Generosa” παρουσιάζεται στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά σε επιμέλεια  Νιόβης Κρητικού.

“Η παρούσα έκθεση αναδεικνύει έργα από το έτος 2021 και έπειτα του Κωνσταντίνου Παπαργύρη. Πρόκειται για μια νέα στροφή προς το φως στη δουλειά του, η οποία μας καλεί να δούμε την ολόκληρη πορεία μέσα από τρεις διαδοχικές, πρόσφατες και αλληλένδετες φάσεις της.

Σε αυτή την αναδρομή, ο Παπαργύρης προτρέπει τον θεατή να προσεγγίσει την τέχνη με μία σύγχρονη ματιά, όπου η οπτική αντίληψη δεν είναι πλέον γραμμική αλλά ενεργητική. Καλεί τον θεατή να αλληλοεπιδράσει, είτε ενσωματώνοντάς τον στη σύνθεση είτε δημιουργώντας ενοποιητικά πεδία που αντανακλούν στην πρώτη του ενότητα το αναγεννησιακό υπόβαθρο.. […] της Νιόβης Κρητικού. Περισσότερα στο https://piraeus.gov.gr.

Δωρεάν έκθεση φωτογραφίας – Αχιλλέας Αλεξανδράκης “Gobi η έρημος”

Εγκαινιάζεται στον χώρο τέχνης Μελάνυθρος η ατομική έκθεση φωτογραφίας του Αχιλλέα Αλεξανδράκη την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024, στις 19:00 με τίτλο “Gobi η Έρημος”.

Eκθεση φωτογραφίας - Αχιλλέας Αλεξανδράκης "Gobi η έρημος" Xώρος τέχνης Μελάνυθρος η

Απεραντοσύνη – Δέος – Θαυμασμός. Με αυτές τις 3 λέξεις-κλειδιά, αποτυπώνει τα βιώματά του πάνω στις εικόνες που δημιουργεί με το φωτογραφικό του φακό ο Αχιλλέας Αλεξανδράκης.

Ένας φωτογράφος με ελεύθερο πνεύμα και ιδιαίτερη προσέγγιση για τους τόπους που επισκέπτεται και για τους ανθρώπους που συνομιλεί. Οι εικόνες του Αχιλλέα, όσο ρεαλιστικά κι αν αποδίδουν το εκάστοτε τοπίο, σε ταξιδεύουν μέσα από την έντονα εικαστική του ματιά και το ανήσυχο πνεύμα του σε μία άλλη διάσταση γεμάτη χρώμα, φως και συναίσθημα. Μια διάσταση με πρωταγωνιστές τοπία από άλλο πλανήτη. Την ατελείωτη απάτητη και παγωμένη άγρια έρημο Gobi με τους επιβλητικούς αμμόλοφους και τις απέραντες άνυδρες πεδιάδες με τα φαράγγια και τα φλεγόμενα βουνά με τα απολιθώματα δεινοσαύρων. Τις οάσεις με τους αιώνιους παγετώνες, τις στέπες με τις περίφημες μεγαλοπρεπείς βακτριανές καμήλες και τα καταπράσινα λιβάδια στα υψίπεδα της κεντρικής Μογγολίας με τα περήφανα άγρια άλογα Takhi. Τις Γιούρτες-Girs, το μοναδικό είδος σπιτιού για τους νομάδες της χώρας αυτής, και φυσικά το θρυλικό αυτοκράτορα Τζένγκις-Χαν.

Δωρεάν στο ΚΠΙΣΝ

Την αναβίωση ή/και την εκπλήρωση του οράματος της Άλεξ Μυλωνά -με σύγχρονους όρους- προτείνει η υπαίθρια έκθεση που θα παρουσιαστεί στην Εσπλανάδα του Κέντρου Πολιτισμού σε επιμέλεια Συραγώς Τσιάρα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) με την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ).

Το σκεπτικό της έκθεσης επικεντρώνεται στη σχέση της γυναικείας καλλιτεχνικής δημιουργίας με την ιστορική και θεσμική πραγματικότητα, τους περιοριστικούς όρους, το όνειρο και την έμπρακτη υπέρβαση. Εκκινεί από τις γλυπτικές/αρχιτεκτονικές προτάσεις που συνέλαβε και υλοποίησε η Άλεξ Μυλωνά κατά τη δεκαετία του 1970, αναπτύσσεται ως ένα σπονδυλωτό πρότζεκτ που συνομιλεί με το πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ και επιδιώκει να εκπληρώσει το αρχικό όραμα της δημιουργού με σύγχρονους όρους εκθεσιακού βιώματος, ορατότητας και συμμετοχικής δράσης στη δημόσια σφαίρα.

Η διαδρομή του δυναμικού αυτού εγχειρήματος, με την συνδρομή της εικαστικού Ελένης Μυλωνά και του MOMus – Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, ξεκινά τον Απρίλιο στο πλαίσιο του WOW Αθήνα 2024, και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο.

Βαγγέλης Δημητρέας, Μιχαήλ Παρλαμάς έκθεση “Discipline”

Η Γκαλερί Έρση παρουσιάζει την διατομική έκθεση των Βαγγέλη Δημητρέα και Μιχάλη Παρλαμά με τίτλο “Discipline”.

“Η έκθεση καταγράφει μια γραμμή συνέχειας καθώς έργα του Βαγγέλη Δημητρέα, εικαστικού και καθηγητής ενός σημαντικού εργαστηρίου στην Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ το διάστημα 1985-2002 συνομιλούν με έργα του μαθητή του Μιχάλη Παρλαμά από την πρόσφατη αλλά και την παλαιότερη παραγωγή του. Ο Βαγγέλης Δημητρέας δημιουργούσε αφαιρετικής κατεύθυνσης σχεδιαστικά έργα και μικρές κατασκευές. Η έμφαση στην κατανόηση μιας διευρυμένη σχεδιαστικής επιδεξιότητας ως την κυρίαρχη ποιότητα που συγκρατεί και μεταφέρει νόημα σε κάθε οπτικό σύστημα αποτέλεσε την ανοικτή βάση με πληροφορίες που μεταδόθηκαν στους φοιτητές του.

Επιμένοντας επί χρόνια σε ένα διάλογο με τον δάσκαλό του, ο Μιχάλης Παρλαμάς, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο ΑΠΘ συνέχισε την μελέτη της ζωγραφικής σε μεταπτυχιακό επίπεδο στις σχολές Central Saint-Martin και Univercity of East London. Ο αισθητικός εκλεκτικισμός του χρησιμοποιεί την αυστηρή δομή που δίνει το “καλό σχέδιο” για να περάσει την αυστηρότητα των έργων του δασκάλου του σε ένα μεταμοντέρνο συνονθύλευμα συμβόλων προς μία εκρηκτική, γεμάτη χρώμα προσωπική εικόνα που αναιρεί αλλά και απορρέει από την εικαστική κατάθεση του δασκάλου του.”
Νίνα Κοταμανίδου. Εικαστικός PHD.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα