Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 26 Μαρτίου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 4'
έργο Γιάννη Στεμπίλη
Οι "Πιθανές Απιθανότητες" του Γιάννη Στεμπίλη

Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι την Τρίτη 26 Μαρτίου.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Τρίτη 26 Μαρτίου, σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην Αθήνα από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Προτάσεις που σου… “ανοίγουν την όρεξη” και δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό, να ψυχαγωγηθεί με δωρεάν είσοδο.

Δωρεάν εκδήλωση στο Θέατρο Σταθμός

Την Τρίτη 26 Μαρτίου στις 19:00, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, το Θέατρο Σταθμός πραγματοποιεί ένα μοναδικό αφιέρωμα στην Έλλη Λαμπέτη, με αφορμή τα σαράντα χρόνια από το θάνατο της τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός θα υπάρχει σπάνιο υλικό από το αρχείο του Δημήτρη Καλαμπαλίκη για την καλλιτεχνική διαδρομή της κορυφαίας ηθοποιού, ενώ θα μιλήσουν για τη ζωή και το έργο της η Άννα Γεραλή, η Όλια Λαζαρίδου, η Ζωζώ Λιδωρίκη, η Νένα Μεντή και ο Γιώργος Χριστοδούλου.

Παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Διαμαντόπουλου – με δωρεάν είσοδο

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του καθηγητή Θανάση Διαμαντόπουλου, το οποίο μελετά και αναλύει την Α΄ Ελληνική Δημοκρατία, οι Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της Kυβέρνησης και υπουργός Eξωτερικών, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής Α.Π.Θ., Δημήτρης Καιρίδης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χάρης Μαμουλάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικός μηχανικός, τομεάρχης υποδομών και μεταφορών, και Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής ΕΚΠΑ και γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, συζητούν με τον συγγραφέα για τη φύση του δημοκρατικού πολιτεύματος, καθώς και για τους παράγοντες που μπορούν να καταστήσουν μια δημοκρατία ασθενική και εύτρωτη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα “Γιάννης Μαρίνος” (πρώην Πολυχώρος) του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. [26 Μαρτίου 2024, ώρα 19:00]

“Ανάμεσα” της Aλεξάνδρας Μπαρή – Εικαστική έκθεση με δωρεάν είσοδο

"Ανάμεσα" της Aλεξάνδρας Μπαρή
"Ανάμεσα" της Aλεξάνδρας Μπαρή Κέντρο Τεχνών Μετς

Στο Κέντρο Τεχνών Μετς παρουσιάζεται η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Αλεξάνδρας Μπαρή με τίτλο “Ανάμεσα”. Η επιμελήτρια Νιόβη Κρητικού γράφει, μεταξύ άλλων:

“Η τέχνη της Αλεξάνδρας Μπάρη αναπαριστά έναν κόσμο όπου η μεταρομαντική πραγματικότητα συναντά την ρεαλιστική αισθητική, με ευαισθησία και σαφήνεια. Στο έργο της, παρατηρείται ένα έντονο πλέξιμο χεριών, ανθρώπων ή σωμάτων κυρίως μεταξύ δύο υποκειμένων, που αγγίζονται. Ζωγραφικά αποτυπώνονται σαν συμπλέγματα που θυμίζουν αρχαία αγάλματα. Εδώ, φαίνεται να δημιουργείται ένας ζωτικός χώρος που κινείται συνεχώς ανάμεσα σε δύο στοιχεία, την σχέση των υποκειμένων μέσω του αγγίγματος αλλά και την σχέση του απεικονιζόμενου με την ίδια την ζωγραφική. […]

Αποκορύφωμα της ενότητας αποτελεί η απεικόνιση του έργου που μοιάζει σαν μια κοιμώμενη, εμπνευσμένη που θυμίζει το περίφημο έργο του Χαλεπά, καθώς αναμειγνύεται με αναγνωρίσεις της αναγεννησιακής παράδοσης και σχεδιασμό που παραπέμπει χρωματικά και αισθητικά σε ποιότητες του Νταβίντσι. […]

Στο συνολικό πλαίσιο του έργου της Αλεξάνδρας Μπάρη, ανάμεσα σε ευαίσθητα ζεύγη χεριών, απαλών αγγιγμάτων και ευαίσθητων αντικειμένων προκύπτουν σύγχρονες αναζητήσεις της τέχνης και αναδύεται ένας κόσμος που προκαλεί, ερωτά, ενώ ταυτόχρονα παραμένει αινιγματικός και μας καλεί να αναζητήσουμε βαθύτερες έννοιες συσχετισμού και ένωσης. […]”

Οι Πιθανές Απιθανότητες του Γιάννη Στεμπίλη

Ο Στεμπίλης παρουσιάζει διασημότητες από τον χώρο των τεχνών και του θεάματος σε φαινομενικά απίθανες σκηνές, που είτε πάνε τελείως κόντρα με τον χαρακτήρα τους, είτε αυτές μπορεί να συνδέονται ενδόμυχα μεταξύ τους με τη μορφή ορισμένων λεπτομερειών, που γίνονται ξεκάθαρες όταν κάποιος παρατηρεί τα έργα. Τοποθετεί δύο διαφορετικές κανονικότητες σε μία, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που ίσως να υπήρχε όντως σε κάποια άλλη ζωή ή να αποτελούσε αρμονία σε ένα άλλο σύμπαν.

Ας πάρουμε ως παραδείγματα τα έργα ‘’Two-Iggy’’, όπου ο Iggy Pop με την Twiggy στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλον και αυτό που τους ενώνει είναι απλά η συν-ένωση του ονόματός τους, η Sade που διαφημίζει τα, πάλαι ποτέ, ομόηχα γνωστά τσιγάρα και ο Ζήκος – Χατζηχρήστος που διασκεδάζει μετά μουσικής παρέα με τον LL Cool J.

Η έκθεση χαρακτηρίζεται από λογής εικαστικά λογοπαίγνια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα με υπαρκτούς χαρακτήρες σε φανταστικές σκηνές.

Η έκθεση του εικαστικού Γιάννη Στεμπίλη στην Art Zone 42 στις 14/3 έως 6/4.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα