Δωρεάν στην πόλη το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 27 – 29/10

Διαβάζεται σε 11'
Βόλτα στην πόλη
Βόλτα στην πόλη Pixabay

Δωρεάν εκθέσεις, εκδηλώσεις και ποικίλες ευκαιρίες για δωρεάν ψυχαγωγία αυτό το Σαββατοκύριακο.

Εκθέσεις τέχνης, δρώμενα μουσικά και θεατρικά και όμορφες εκδηλώσεις για να περάσουμε ποιοτικές στιγμές με φίλους, με τα παιδιά και με τον εαυτό μας, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο από διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, και δίνουν την ευκαιρία να βγούμε από το σπίτι, χωρίς να ξοδέψουμε ούτε… ευρώ.

Τι μπορείς να κάνεις εντελώς δωρεάν την Παρασκευή 27 και το Σαββατοκύριακο 28-29 Οκτωβρίου;

Δωρεάν είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία την 28η Οκτωβρίου 2023

Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή αντιτίμου, το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, λόγω της εθνικής εορτής.​

“Σοφία Βέμπο – Η Τραγουδίστρια της Νίκης” στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη στο Ίλιον

Ένα μουσικο-θεατρικό δρώμενο αφιερωμένο στη ζωή και την καριέρα της κορυφαίας Ελληνίδας ερμηνεύτριας και ηθοποιού, Σοφίας Βέμπο, με τραγούδια πολεμικά, ερωτικά, ρεμπέτικα που ερμήνευσε καθώς και αφηγηματικό μέρος με θεατρικούς διαλόγους. Τα τραγούδια ερμηνεύει η Αγγελική Κούκουρα με τη συνοδεία της Λουκίας Γκαρδιακού στο πιάνο και του Ηλία Μεχίλη στο βιολί. Συμμετέχουν: H χορωδία Μάνδρας με μαέστρο την Βανέσσα Καλκάνη, ηθοποιοί και πλειάδα χορευτών λαϊκών και παραδοσιακών χορών. Περισσότερα εδώ

“Προσφυγικά αθλητικά σωματεία στον Μεσοπόλεμο 1922-1940”

Στο πλαίσιο των επετειακών εκθέσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Νίκαιας, η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη “Ντίνος Κατσαφάνας” και οι εκδόσεις Μπαλτά, παρουσιάζουν την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 στις 7.30 μ.μ, το βιβλίο του Ανδρέα Μπαλτά “Προσφυγικά αθλητικά σωματεία στον Μεσοπόλεμο 1922-1940”.

Το βιβλίο του Ανδρέα Μπαλτά φέρει τη ματιά της κοινωνικής και πολιτισμικής ιστορίας του αθλητισμού. Μέσα από ένα πλήθος πρωτογενών αρχειακών πηγών διερευνά τη δράση και την ταυτότητα των αθλητικών προσφυγικών σωματείων στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου (1922-1940). Πολλές γνωστές ομάδες του σήμερα ιδρύθηκαν τότε, αποτελώντας μέρος των εκατοντάδων αθλητικών σωματείων των προσφύγων. Τα αθλητικά σωματεία αποτέλεσαν φορείς κοινωνικοποίησης και συνάθροισης της προσφυγικής νεολαίας. Στο βιβλίο εξετάζεται τόσο η πρότερη αθλητική εμπειρία των Ελλήνων στη Μ. Ασία όσο και ο αθλητισμός του Μεσοπολέμου στην Ελλάδα. Η ταυτότητα των αθλητικών σωματείων συγκροτείται μέσα από την κοινωνική σύνθεση, την πολιτική συμπεριφορά και την ιδεολογία των μελών τους. Τέλος τα αθλητικά σωματεία προσεγγίζονται και ως φορείς μνήμης μέσα από την ανάλυση μνημονικών πρακτικών που επιτελούσαν. Ένα μέρος της παρούσας μελέτης αφορά τα αθλητικά σωματεία, τα οποία ιδρύθηκαν στη Νέα Κοκκινιά την περίοδο του Μεσοπολέμου φωτίζοντας άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας της πόλης.

Θεατρική παράσταση “ΑΝΔΟΡΡΑ” του Μαξ Φρις

Ο σπουδαίος εκπρόσωπος της σύγχρονης Ελβετικής λογοτεχνίας Μαξ Φρις, γεννήθηκε το Μάιο του 1911 στη Ζυρίχη, όπου και πέθανε τον Απρίλιο του 1991. Μέσα στο μεταπολεμικό τοπίο της Ευρώπης συγγράφει σημαντικά λογοτεχνικά και θεατρικά κείμενα, μεταξύ αυτών και η “Ανδόρρα”, κατατάσσοντάς τον στο πάνθεον των Ευρωπαίων συγγραφέων του εικοστού πρώτου αιώνα.

Η “Ανδόρρα” γράφεται το 1961, ενώ στην Ελλάδα την γνωρίσαμε το 1962, στο μοναδικό της ανέβασμα, από το θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν. Στο έργο ξεδιπλώνεται η διαδρομή του νεαρού Αντρί που μεγαλώνει και ζει στην μικρή πολιτεία-μοντέλο της Ανδόρρας, ενός φανταστικού τόπου, όπου υφίσταται την καχυποψία και την περιθωριοποίηση των συμπολιτών του λόγω της εβραϊκής του ταυτότητας. Ο Εβραίος αποτελεί το σύμβολο όλων εκείνων που η αστική κοινωνία μετέτρεψε σε παρίες. Ο Μαξ Φρις, μέσα από τις πολύπλοκες σχέσεις των ηρώων του, καταγγέλλει τις φρικαλεότητες που μπορεί να έχει ο κοινωνικός κομφορμισμός και αποκαλύπτει το ποσό ο καθένας είναι υπεύθυνος για το σύνολο και το σύνολο για τον καθένα. Πόσο αθώος ή ένοχος είναι ο κάθε Ανδορρανός, δηλαδή ο καθένας από εμάς; Aίθουσα: Black Box. Περισσότερα εδώ

Χριστίνα Κάλμπαρη έκθεση “Δελτίο Απόντων”

Η Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ “Δημήτρης Ι. Πουρνάρας” ή αλλιώς η “Βιβλιοθήκη των πέντε αιώνων” του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Βουκουρεστίου παρουσιάζει για πρώτη φορά στους χώρους της εικαστική έκθεση. Πρόκειται για την ατομική έκθεση της εικαστικού Χριστίνας Κάλμπαρη με τίτλο “Δελτίο Απόντων”, η οποία πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, με έργα που έγιναν ειδικά για τον χώρο της Βιβλιοθήκης. 

Χριστίνα Κάλμπαρη
Χριστίνα Κάλμπαρη - "Δελτίο Απόντων" / Zyklon B, 2023, ακρυλικό σε καμβά, 30x40εκ.

Η έκθεση αποτελείται από έργα ζωγραφικής και σχέδια σε χαρτί, που δημιουργήθηκαν ειδικά για τον χώρο της Βιβλιοθήκης, με αφετηρία φωτογραφίες και κινηματογραφικά ντοκουμέντα από την Κατοχή και το Ολοκαύτωμα. Οι ζωγραφικές συνθέσεις, που προέκυψαν από την ελεύθερη εικαστική απόδοση του αρχειακού υλικού, έχουν ως σκοπό να προσεγγίσουν το συγκλονιστικό αυτό θέμα, καθώς και την τραγική αίσθηση της απώλειας, κυρίως μέσα από μια συμβολική και υπαρξιακή ματιά.

Η νέα αυτή ζωγραφική σειρά συνομιλεί με τα έργα της ενότητας H εκδρομή, τα οποία σκιαγραφούν τη γαλήνη μιας μονοήμερης εκδρομής στη φύση, καθώς αυτή επισκιάζεται από την αδιόρατη απειλή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Τα έργα – εμπνευσμένα από τη νουβέλα της Anna Seghers Η εκδρομή των κοριτσιών που χάθηκαν – είχαν πρωτοπαρουσιαστεί στην ομώνυμη ατομική έκθεση στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, την άνοιξη του 2023 σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Χριστόφορου Μαρίνου.

Χριστίνα Κάλμπαρη
Χριστίνα Κάλμπαρη - "Δελτίο Απόντων" / Ερημιά, 2023, ακρυλικό σε καμβά, 40x50εκ.

Χώρος: Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ “Δημήτρης Ι. Πουρνάρας” /2ος όροφος, Ακαδημίας 20, 10671 Αθήνα.

“Νάσος Δάφνης City Walls: Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα” 

Ο Δήμος Αθηναίων και το Nassos Daphnis Estate παρουσιάζουν την έκθεση του ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη Νάσου Δάφνη (1914-2010), με τίτλο “Νάσος Δάφνης, City Walls: Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα 1969-2023”.

Την έκθεση, επιμελούνται η Κατερίνα Κοσκινά, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης- επιμελήτρια εκθέσεων και Σύμβουλος για τον Πολιτισμό του Δημάρχου Αθηναίων και ο Richard Taittinger, Πρόεδρος του Nassos Daphnis Estate και οργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), με τη συνεργασία της Richard Taittinger Gallery και του Γραφείου Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του προγράμματος Πολιτισμός είναι η Αθήνα / Culture is Athens.

Θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα εννέα (9) πρωτότυπα έργα της σειράς City Walls του καλλιτέχνη, που φιλοτέχνησε στην περίοδο της αναζωπύρωσης της καλλιτεχνικής σκηνής στη Νέα Υόρκη, ταυτόχρονα με το άνοιγμα της στο δημόσιο χώρο στα τέλη της δεκαετίας του ‘60.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το έργο του Δάφνη “εκρήγνυται” σε τολμηρά “αστέρια και διαμάντια”, τα οποία εμφανίζονται με εξαιρετική ακρίβεια στους καμβάδες του αλλά και στους τοίχους της Νέας Υόρκης. Εφαρμόζοντας τη θεωρία του Χρώμα και Μορφή, του 1958, ο Δάφνης διερεύνησε εκ νέου το μοτίβο του αστεριού, μέχρι το 1975 όταν παρουσίασε τον μνημειώδη του πίνακα “Η Συνεχής Ζωγραφική” (“The Continuous Painting”), μήκους 26 και ύψους 3 μέτρων.

Nassos Daphnis
Nassos Daphnis City Wall no1, Madison Square Park, Madison and East 26th Street, New York, NY, September, 1969

Δυστυχώς, σήμερα, και τα τρία έργα City Walls του Νάσου Δάφνη έχουν χαθεί, ωστόσο, ο Δήμος Αθηναίων και το Estate Nassos Daphnis κάνουν ενέργειες για την “μεταφορά” της 1ης τοιχογραφίας της σειράς City Walls στο κέντρο της Αθήνας το 2023.

Διάρκεια έκθεσης: 24 Οκτωβρίου – 3 Δεκεμβρίου 2023/ Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 11:00 – 19:00  Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 15:00, Δευτέρα κλειστά/ Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων: Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής. Πληροφορίες: 210 7232604- 210 7224028.

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας “Night Photography”

Η Blank Wall Gallery θα φιλοξενήσει την έκθεση “Night Photography” από τις 27 Οκτωβρίου μέχρι και τις 8 Νοεμβρίου. Νυχτερινές φωτογραφίες τραβηγμένες από καλλιτέχνες από διάφορα μέρη του κόσμου θα εκτεθούν στη γκαλερί σε ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς. Ονειρικά τοπία τραβηγμένα υπό το φως του φεγγαριού ή με τεχνητό φως μας δίνουν μία άλλη οπτική της πραγματικότητας που μας περιβάλλει, την οποία πολλές φορές δεν μπαίνουμε στον κόπο να την παρατηρήσουμε, θεωρώντας την ως δεδομένη ή ίσως επειδή δεν μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι όλα όσα μας φανερώνει ο φωτογραφικός φακός.  Επιμέλεια έκθεσης: Μάρκος Δολόπικος. Έναρξη έκθεσης: Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, 20:00. 

Γιώργος Λάππας έκθεση “Αλαφροΐσκιωτο βάδισμα”

H Citronne Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Γιώργου Λάππα, EerieWalk| Αλαφροΐσκιωτο Βάδισμα.  Η τέταρτη αυτή έκθεση έργων του καταξιωμένου καλλιτέχνη στους χώρους της γκαλερί, “εισδύει” στο εργαστήριο των ιδεών του Γιώργου Λάππα (1950-2016) για να φωτίσει τα “αόρατα” μονοπάτια της σκέψης του που μεταγράφονται σ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο δουλειάς και σ’ ένα έργο συνεκτικό, πλούσιο σε νοητικά και αισθητηριακά ερεθίσματα. Σκοπός της έκθεσης είναι να διερευνήσει τις νοερές διασυνδέσεις των έργων του καλλιτέχνη και τον νοηματικό πυρήνα τους.

Κεντρικό έργο της έκθεσης είναι η Ανδρική Φιγούρα (2015), ένα ημιτελές/ έργο σε εξέλιξη που ο Γιώργος Λάππας ξεκίνησε το 2015, και έχει έκτοτε μείνει κυρίως ως ένας σκελετός μεταλλικών ράβδων ύψους σχεδόν δυόμιση μέτρων. Το έργο που δεσπόζει σαν ένα τρισδιάστατο σχέδιο στο χώρο, σαν μία μονοκοντυλιά και ζωγραφική χειρονομία, σκληρό και “εύθραυστο” ταυτόχρονα, αποκαλύπτει την εσωτερική δομή του γλυπτού. Αποτελείται από κομμάτια παλαιότερων έργων που ο καλλιτέχνης αποσυναρμολόγησε για να τα ανασυνθέσει σε καινούρια σύνολα.

Το έργο του Γιώργου Λάππα αναμετριέται διαρκώς με τα όρια της γλυπτικής. Το στοιχείο αυτό αναδεικνύει η έκθεση υπογραμμίζοντας και τη σημασία, μεταφορική και πραγματική, του φωτός και της σκιάς, δηλαδή του άυλου στοιχείου στο έργο του ή αυτού που δεν είναι άμεσα αντιληπτό, όπως η δομή.

Τα γλυπτά της έκθεσης έχουν ως κοινό την ανθρώπινη φιγούρα που όμως μοιάζει εν μέρει άσαρκη – στην ακρότητά όπως στην Aνδρική Φιγούρα. Ακόμα όμως και σε πολλές από τις ντυμένες, “ολοκληρωμένες” φιγούρες, οι πτυχώσεις των ρούχων ή και το φως που μοιάζει να βγαίνει από μέσα στρέφουν την περιέργεια και στο εσωτερικό του γλυπτού έτσι ώστε δομή και περίβλημα να μην διαχωρίζονται.

Επιμέλεια: Aφροδίτη Λίτη, Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, Γιώργος Τζιρτζιλάκης. Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος με φωτογραφικό υλικό και κείμενα των επιμελητών. Στην έκθεση προβάλλονται αποσπάσματα από την εκπομπή της Κατερίνας Ζαχαροπούλου Art Φιλ με την νυχτερινή περιφορά στους δρόμους της Αθήνας του γλυπτού του καλλιτέχνη Μαντεία με Συκώτι (1998). 

Έκθεση φωτογραφίας “Μινωικός πολιτισμός. Μια ματιά μέσα από μνημεία της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου”

Το Μουσείο Ακρόπολης φιλοξενεί στο φουαγιέ του ισογείου του την φωτογραφική έκθεση “Μινωικός πολιτισμός. Μια ματιά μέσα από μνημεία της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου”. Η έκθεση οργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου “∆ράσεις Τουριστικής Προβολής Περιφέρειας Κρήτης 2019-2021”.

Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο – ”Μικρόκοσμος”

Τον Οκτώβριο, η Εφηβική Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ, συνεχίζεται με συντονιστή τον δημιουργό κόμικς και μεταφραστή, Θανάση Πέτρου. Μεταξύ των έργων του, συγκαταλέγονται τα Γιαννούλης Χαλεπάς. Ο μύθος της νεοελληνικής γλυπτικής (σε σενάριο Δημήτρη Βανέλλη, Εκδόσεις Πατάκη, 2019), Γρα-Γρου (σε σενάριο Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού, εκδ. Ίκαρος), Στη μάχη του Μαραθώνα (σε σενάριο Κατερίνας Σέρβη, Εκδόσεις Πατάκη, 2015).

Το βιβλίο που θα διαβάσουμε αυτόν τον μήνα μαζί είναι ο Μικρόκοσμος του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη. Αν δεν προλάβεις να διαβάσεις όλο το βιβλίο, αρκεί έστω το μισό. Κάθε μήνα, ο Συντονιστής της Λέσχης, Θανάσης Πέτρου, δίνει το σύνθημα, ανακοινώνοντας το βιβλίο που θα διαβάσουμε όλοι μαζί τις επόμενες εβδομάδες. Στο τέλος του μήνα, με αφετηρία το βιβλίο που διαβάσαμε, ανταλλάζουμε σκέψεις, εντυπώσεις, συναισθήματα και ανησυχίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα