Δωρεάν την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου – 8 μέρη στην πόλη για Κούλουμα

Διαβάζεται σε 6'
Απόκριες στην Αθήνα
Απόκριες στην Αθήνα opanda

Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι την Καθαρά Δευτέρα, 18 Μαρτίου.

Προτείνουμε χαλαρές εορταστικές και δωρεάν βόλτες για την Καθαρά Δευτέρα, 18 Μαρτίου, σε ποικίλες εκδηλώσεις και “συναντήσεις” που πραγματοποιούνται στην Αθήνα από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί, ιδρύματα και φορείς.

Προτάσεις που σου… “ανοίγουν την όρεξη” και δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό, να κάνει Κούλουμα με δωρεάν είσοδο.

Καθαρά Δευτέρα στον Λόφο του Φιλοπάππου

Ο παλμός του καρναβαλιού χτυπά δυνατά στην πόλη μας και ο Δήμος Αθηναίων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να γίνουν μέρος της πολύχρωμης γιορτής της Αποκριάς με 80 εκδηλώσεις, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων σε 55 σημεία της πόλης.

Το καρναβάλι κορυφώνεται την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου, στον Λόφο του Φιλοπάππου, που έχει καθιερωθεί σε τοπόσημο για το πέταγμα του χαρταετού και τα παραδοσιακά Κούλουμα, που θα γιορτάσουμε παρέα με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και το συγκρότημα Χάρισμα.

ΚΠΙΣΝ_Καθαρά Δευτέρα

Καθαρά Δευτέρα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος γιορτάζει τα Κούλουμα με τραγούδια και χορούς από απ’ όλες τις περιοχές του Ελληνισμού. Τη Δευτέρα 18 Μαρτίου, υποδεχόμαστε τη Σαρακοστή και την Άνοιξη με χαρταετούς, κέφι και φαντασία!

Από τις 12.00 έως τις 15.00, ο καθηγητής εθνομουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας επιμελείται και παρουσιάζει, στο Ξέφωτο, ένα πανόραμα της ελληνικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης, σε μια ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στην τελετουργία του παραδοσιακού γλεντιού.

Γνωρίζοντας όσο λίγοι άνθρωποι τους κώδικες της παραδοσιακής μας μουσικής, μέσα από μελέτες, ακαδημαϊκές εργασίες αλλά και οδοιπορικά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ο Λάμπρος Λιάβας μας καλεί να ξεπροβοδίσουμε την Αποκριά με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Αποκριάτικοι μιμικοί χοροί μπλέκονται με καλαματιανά, καγκέλια και τσάμικα, ηπειρώτικα πωγωνίσια, μακεδονίτικα συρτά, θρακιώτικα ζωναράδικα, πολίτικα χασάπικα, σμυρναίικους καρσιλαμάδες, κρητικά πεντοζάλια και νησιώτικους μπάλους.

Τον τόνο δίνουν στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ τα παραδοσιακά χάλκινα πνευστά από την περίφημη “Μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη”, καθώς και το δυναμικό μουσικό σχήμα “Επτάσημο” με τον Ηλία Γάκο και την Αυγερινή Γάτση στο τραγούδι.

Στο γλέντι συμμετέχουν, ο Πόντιος λυράρης Ηλίας Υφαντίδης καθώς και ο Κρητικός λυράρης Μανώλης Μπουνταλάκης με την παρέα του. Η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων “Αργοναύται Κομνηνοί” (επιμέλεια: Κώστας Σαββινίδης), μας προσκαλεί να πιαστούμε στους κύκλους του χορού!

ΚΠΙΣΝ_Καθαρά Δευτέρα

“Κούλουμα 2024” στο πάρκο Χαλικάκι

O Δήμος Ηλιούπολης τιμά τις παραδόσεις και μας προσκαλεί την Καθαρά Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2024 και ώρα 11:00 π.μ., να συμμετάσχουμε στη γιορτή για τα Κούλουμα 2024, που θα λάβουν χώρα στο Πάρκο Χαλικάκι (Αρτάκης 5-7, Ηλιούπολη).

Η φετινή γιορτή για τα Κούλουμα θα περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική, παραδοσιακά εδέσματα όπως Φασολάδα, Λαγάνα και Χαλβά, Χαρταετούς, κέφι και χαρά. Σε περίπτωση βροχοπτώσεων η εκδήλωση θα μεταφερθεί στο Α΄Κλειστό Γυμναστήριο Ηλιούπολης επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου & Ηρώς Κωνσταντοπούλου.

Καθαρά Δευτέρα στην Πλατεία Νερού

Την Καθαρά Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2024, στις 11:00 ο Δήμος Καλλιθέας μας προσκαλεί στην Πλατεία Νερού να γιορτάσουμε όλοι μαζί τα Κούλουμα. Με Σαρακοστιανά εδέσματα και ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια από την Κωνσταντίνα και τη Νάσια Κονιτοπούλου.

ΚΠΙΣΝ_Καθαρά Δευτέρα

Καθαρά Δευτέρα στον Δήμο Βύρωνα

Με αναβαθμισμένο πρόγραμμα ξεκινούν το Σάββατο 16/3 οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος Βύρωνα. Την Καθαρά Δευτέρα 18/03 και ώρα 11.00 στο Θέατρο Βράχων “Άννα Συνοδινού” γιορτάζονται τα Κούλουμα με λαϊκό γλέντι, σαρακοστιανά εδέσματα και το μουσικό σχήμα “Τζίτζικες”. Παράλληλα θα υπάρχουν παραδοσιακά παιχνίδια για τους μικρούς φίλους.

Απόκριες στον Δήμο Αγίας Παρασκευής

Τέλος την Καθαρά Δευτέρα, 18 Μαρτίου, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής καλεί όλους τους πολίτες να γιορτάσουν μαζί τα Κούλουμα, από τις 10 το πρωί, στο Πάρκο Πευκάκια. Με ζωντανή μουσική, σαρακοστιανά, χαρταετούς και πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους.

Φούρναρης ξεφουρνίζει λαγάνες για την Καθαρά Δευτέρα EUROKINISSI

Η μεγαλύτερη Λαγάνα στο Περιστέρι

Την Καθαρά Δευτέρα, 18 Μαρτίου στις 11:00 το Περιστέρι γιορτάζει τα κούλουμα παραδοσιακά, με σαρακοστιανά, λαγάνες, κρασί και πολύ κέφι! Η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών, Προαστίων & Περιχώρων και ο Δήμος Περιστερίου παρασκευάζουν και διανέμουν τη μεγαλύτερη λαγάνα, σε μια μοναδική γιορτή. 3 μέτρα πλάτος και 4 μέτρα μήκος (στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου – στάση Μετρό «Ανθούπολη»). Από τις 11.00-14.00 τα παιδιά διασκεδάζουν με Face painting και οι βοηθοί του Βασιλιά Καρνάβαλου σας περιμένουν στο μοναδικό εργαστήριο. Στις 11.00 παράσταση κουκλοθέατρου “Οι χαρταετοί” από το κουκλοθέατρο Αθήνας. Στις 12.00 η παράσταση “Ο Καραγκιόζης και ο χαρταετός” από το θέατρο σκιών Κώστα Σπυρόπουλου. Στις 12.00 ξεκινάει το μεγάλο παραδοσιακό γλέντι με τον Γιάννη Καψάλη.

Και χαρταετοί στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ

Σε μια μεγάλη επιφάνεια χαρτιού, αποτυπώνουμε τον δικό μας ουρανό γεμάτο με χαρταετούς!Χρώματα, σχήματα, σφραγίδες και στένσιλ μας βοηθούν να δημιουργήσουμε μια συλλογική ζωγραφιά εμπνευσμένη από τον οκτάγωνο χαρταετό της Όπυ Ζούνη. Παρατηρούμε τα σχήματα του χαρταετού, συνδυάζουμε τα χρώματα, και μαζί δημιουργούμε τους δικούς μας μοναδικούς χαρταετούς. Μια εικαστική δράση, ανοιχτή σε όλους. Σχεδιασμός και υλοποίηση: ομάδα Απ’Ουσία. Τοποθεσία: Αγορά ΚΠΙΣΝ. Ώρα 11.00-16.00.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα