ΕΔΕΜ: Αύξηση 12% στις διανομές πνευματικών δικαιωμάτων το 2023

Διαβάζεται σε 5'
ΕΔΕΜ: Αύξηση 12% στις διανομές πνευματικών δικαιωμάτων το 2023

Η ΕΔΕΜ διαχειρίζεται σήμερα τα δικαιώματα 3.500 δημιουργών και δικαιούχων δικαιωμάτων, που αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο δυναμικό μέρος του ελληνικού ρεπερτορίου καθώς και ξένων μουσικών έργων, μέσω συμφωνιών εκπροσώπησης με Έλληνες υποεκδότες.

Από την έναρξη λειτουργίας της έως και την τρέχουσα διανομή, η ΕΔΕΜ , που είναι Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων, αδειοδοτημένος από το Υπουργείο Πολιτισμού, έχει διανείμει 24.900.000 ευρώ μικτά δικαιώματα και 18.300.000 ευρώ καθαρά.

Ειδικότερα:

➢Οι διανομές το 2023 (2023Α και 2023Β) ανήλθαν στα 8,6εκ. ευρώ μικτά (6εκ. καθαρά) δικαιώματα και ήταν αυξημένες κατά +900χ (ή +12%) σε σχέση με το 2022 (2022Α και 2022Β: 7,7εκ ευρώ μικτά/ 5,4εκ ευρώ καθαρά)

➢ Η τελευταία Διανομή Δικαιωμάτων της ΕΔΕΜ, 2023Β, ανήλθε σε 4,13εκ ευρώ μικτά δικαιώματα και 2,98εκ ευρώ καθαρά και ήταν αυξημένη κατά +46% σε σχέση με την 1 η (2020Β).

Επίσης η κατανομή δικαιωμάτων ανά κατηγορία είσπραξης για το 2023 διαμορφώνεται ως εξής:

  • Δημόσια Εκτέλεση Μουσικής & Συναυλίες  – 43,5%
  • Ραδιοτηλεοπτική Μετάδοση   – 26,07%
  • Επιγραμμικές Χρήσεις – 15,45%
  • Ιδιωτικό Αντίγραφο / Εύλογη Αμοιβή – 12,13%
  • Μηχανικά δικαιώματα & Ενσωμάτωση
  • σε οπτικοακουστικά έργα –  2,87%

Αυτά ανέφερε η Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού, κυρία Λούκα Τ. Κατσέλη, παρουσιάζοντας την πορεία της ΕΔΕΜ από το ξεκίνημά της μέχρι σήμερα, σε εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Μέσα σε τρία χρόνια, όπως είπε, από τον Ιούλιο το 2020 που ξεκίνησε η λειτουργία της ΕΔΕΜ, εισέπραξε 24,9εκ. μικτά και 18,3 εκ. καθαρά δικαιώματα. Παράλληλα, η Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού επισήμανε τις επικείμενες ενέργειες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΔΕΜ με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής δημιουργίας και της αύξησης των διανομών προς δικαιούχους με διαφάνεια, τεχνογνωσία και λογοδοσία.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, τα μέλη του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου: Χρήστος Νικολόπουλος, Παρασκευάς Καρασούλος, Διανύσης Τσακνής, Θάνος Φουργιώτης, Φωτεινή Λαμπρίδη, Χριστόφορος Μπαλαμπανίδης, Κώστας Λογοθετίδης και γνωστοί δημιουργοί και δικαιούχοι όπως οι: Γιώργος Κατσαρός, Λουκίλα Καρρέρ – Πλέσσα, Σταμάτης Κραουνάκης,, Μυρσίνη Λοΐζου, Λιλή Ελευθερίου, Κώστας Τουρνάς, Διονύσης Τσακνής, Φοίβος Δεληβοριάς, Ελένη Μαχαιρίτσα, Βασίλης Καπερνάρος, Ματθαίος Γιαννούλης, Μιρέλα Πάχου, Βασίλης Αναγνώστου, Σωτήρης Ιωάννου, Κωνσταντίνος Σερέτης, Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, Ιωάννης Δαρμής, Ελεάννα Πλέσσα, Αγγελική Κατσάρου, Γρηγόρης Μπούκας, Νίκος Μπότσας, Στέλλα Τζίβα, Λάζαρος Αντωνιάδης, Μιχάλης Ανυφαντάκης, κ.ά.

Η συνάντηση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Προέδρου του Οργανισμού, κ. Χρήστου Νικολόπουλου, ο οποίος επισήμανε όσα έχει κατορθώσει ο Οργανισμός στα, σχεδόν, τέσσερα χρόνια λειτουργίας του, τις δυσκολίες λόγω του αυξημένου του ανταγωνισμού στην αγορά και ευχαρίστησε τα στελέχη της ΕΔΕΜ και τη συνεισφορά της Γενικής Διευθύντριας κας Λούκας Κατσέλη στη λειτουργία του Οργανισμού.

Κατόπιν, ο κ. Φοίβος Δεληβοριάς, Πρόεδρος του προηγούμενου (και πρώτου) Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕΜ, τόνισε με τη σειρά του: «Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που δουλεύετε στην ΕΔΕΜ. Το θεωρώ πολύ μεγάλο κατόρθωμα σε 3 χρόνια να μοιράζει σχεδόν 9εκ./έτος. Είμαι σίγουρος ότι η πορεία της πάει ανοδικά και είναι πολύ θετικό. Κυρίως χαίρομαι γιατί όλοι ο έλεγχοι που έγιναν, έδειξαν ότι η ΕΔΕΜ είναι απολύτως καθαρή. Χαίρομαι που δε δρα ούτε επιθετικά, ούτε υπόγεια. Είναι μεγάλη νίκη αυτό».

Στην συνέχεια τον λόγο  πήρε ο κ. Βασίλης Καπερνάρος, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, ο οποίος εκδήλωσε την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής στο έργο της ΕΔΕΜ και αναφέρθηκε διεξοδικά στις εμπειρίες και τα διδάγματα που προκύπτουν από το παρελθόν, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την πορεία της ΕΔΕΜ στο μέλλον.

Σημαντική παρέμβαση και από τον κ. Σταμάτη Κραουνάκη, ο οποίος ανέφερε όσα έχει πετύχει η ΕΔΕΜ κόντρα στις δυσκολίες και ζήτησε από όλους σύμπνοια για όσα έρχονται. Τόνισε ότι  τα πνευματικά δικαιώματα «για κάποιους δημιουργούς που δεν έχουν δυνατότητα εμφανίσεων είναι μια βασική τροφή για τη ζωή τους Θεωρώ ότι εάν το προϊόν -κι αυτό το λέω με ψυχή- δε νικήσει το πλήθος, δεν υπάρχει επιστροφή. Βάζουμε τα δυνατά μας το προϊόν να νικήσει. Δεν πρέπει να αρκεστούμε σ’ αυτό που έχουμε συνηθίσει» και έκλεισε την παρέμβασή του υπογραμμίζοντας τη λέξη αγάπη.

Ο Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Παρασκευάς Καρασούλος, είπε μεταξύ άλλων: «Η δύναμή μας είναι το τραγούδι μας, όλα τ’ άλλα είναι αδυναμίες. Οι δημιουργοί αυτό που γνωρίζουν είναι να κάνουν τραγούδι. Πρέπει να βρούμε τρόπους να επικοινωνήσουμε με την κοινωνία και να εκφράσουμε το αίσθημα του κόσμου μέσα από νέα τραγούδια».

Ο κ. Κώστας Τουρνάς αναφέρθηκε κι εκείνος στο γεγονός ότι πλέον το πνευματικό δικαίωμα έχει αποκτήσει χρηματιστηριακή αξία και γι΄αυτό σε μεγάλες αγορές βλέπουμε ρεπερτόρια να πωλούνται έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΔΕΜ, κα Φωτεινή Λαμπρίδη, απηύθυνε κάλεσμα προς όλα τα μέλη του Οργανισμού: «Τα γραφεία είναι ανοιχτά για όσους συναδέλφους θέλουν να έρθουν, να επικοινωνήσουμε, να αλληλοεπιδράσουμε».

Ακολούθησε διάλογος με τα μέλη του Οργανισμού και τους δημοσιογράφους πάνω σε σημαντικά θέματα που απασχολούν τους δημιουργούς, με έμφαση στην ανάγκη για ενεργό συμμετοχή των ίδιων των δημιουργών που, έχοντας πλέον οι ίδιοι λόγο στον οργανισμό που τους εκπροσωπεί, μπορούν να σκέφτονται δημιουργικά αλλά και να διεκδικούν δυναμικά ένα καλύτερο αύριο για το ελληνικό τραγούδι.

Να σημειωθεί ότι η ΕΔΕΜ διαχειρίζεται σήμερα τα δικαιώματα 3.500 δημιουργών και δικαιούχων δικαιωμάτων, που αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο δυναμικό μέρος του ελληνικού ρεπερτορίου καθώς και ξένων μουσικών έργων, μέσω συμφωνιών εκπροσώπησης με Έλληνες υποεκδότες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα