Ευρωπαϊκή υποψηφιότητα για το Μουσείο Καποδίστρια

Ευρωπαϊκή υποψηφιότητα για το Μουσείο Καποδίστρια
Το Μουσείο Καποδίστρια στην Κέρκυρα ΡΗ

Στην τελική φάση για το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς 2022, το Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών στην Κέρκυρα.

Είναι το πρώτο και μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα, αφιερωμένο αποκλειστικά στην ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια. Το Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών στην Κουκουρίτσα της Κέρκυρας είναι ένα υποδειγματικά οργανωμένο πολιτιστικό και ερευνητικό ίδρυμα, αλλά και σημαντικό τοπόσημο του νησιού, χάρη και στην σαγηνευτική τοποθεσία και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του.

Και είναι και το μοναδικό ελληνικό μουσείο που διεκδικεί το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς (European Museum of the Year Award) για το 2022.

ΡΗ

Το Μουσείο Καποδίστρια πέρασε στην τελική φάση με τα 60 κορυφαία μουσεία της Ευρώπης για το 2022 διεκδικώντας το βραβείο που έχει θεσπίσει από το 1977 το
Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τα Μουσεία
(European Museum Forum) υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η τελετή ανάδειξης των νικητών θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του φόρουμ, που θα διεξαχθεί στο Εθνικό Μουσείο της Εσθονίας στο Ταρτού μεταξύ 4 και 7 Μαΐου 2022. (αναλυτικά οι υποψηφιότητες
εδώ
)

Λίγα λόγια για το μουσείο

Η παλιά αγροτική κατοικία που στεγάζει το μουσείο ανήκε στην οικογένεια Καποδίστρια τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα. Το 1979, η Μαρία Καποδίστρια-Δεσύλλα, απόγονος του αδελφού του Κυβερνήτη, Γεωργίου Καποδίστρια, και πρώτη εκλεγμένη γυναίκα δήμαρχος της χώρας, σε μια κίνηση μεγάλης ευεργεσίας προς τον τόπο, δώρισε το κτίσμα στον λόφο της Κουκουρίτσας σε τρεις ιστορικής σημασίας πολιτιστικούς φορείς της Κέρκυρας: την Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας (έτος ιδρύσεως 1836), την Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (έτος ιδρύσεως 1840) και την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (έτος ιδρύσεως 1952).

Δυο χρόνια αργότερα, το 1981, ιδρύθηκε το μουσείο, το οποίο έμεινε επί αρκετά χρόνια στην αφάνεια λόγω έλλειψης πόρων και επιστημονικής στελέχωσης. Το 1998, με χορηγία της τότε Νομαρχίας Κερκύρας, ανακαινίστηκαν τρεις αίθουσες και επανεκτέθηκε η συλλογή του. Το 1995 το Υπουργείο Πολιτισμού, συνεκτιμώντας την ιστορικότητα, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο, κήρυξε το μουσείο ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Από το 2007, η σημαντική ετήσια χορηγία του Χρήστου Φωκά, του εγκατεστημένου στην Ελβετία Κερκυραίου επιχειρηματία, επέτρεψε στο μουσείο να αναπτύξει τις δράσεις του. Το 2012 το ίδρυμα έκλεισε προσωρινά για εκ βάθρων ανακαίνιση. Η δε ένταξή του στο πρόγραμμα LEADER οπισθογράφησε τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του, καθώς και την αναδιαμόρφωση της μόνιμης έκθεσης και του περιβάλλοντος χώρου.

Συγχρόνως, το μουσείο ενίσχυσε τον ερευνητικό και εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, καθώς και την συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς που επίσης εστιάζουν στο έργο και την ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια. Αφιερωμένο στην ζωή και το έργο του Α’ Κυβερνήτη της Ελλάδας, το ίδρυμα αναδεικνύει την εμβληματική προσωπικότητα του Κερκυραίου ευγενή, Έλληνα πολιτικού και Ευρωπαίου διπλωμάτη, καθώς και τους δεσμούς μεταξύ ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας. Τα εγκαίνια του πλήρως ανακαινισμένου Μουσείου Καποδίστρια – Κέντρου Καποδιστριακών Μελετών έγιναν τον Οκτώβριο του 2017 από τον τότε ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα