Φλόγα και άνεμος: Είδαμε τη νέα σειρά της ΕΡΤ και οι εντυπώσεις μας είναι ανάμεικτες

Φλόγα και άνεμος: Είδαμε τη νέα σειρά της ΕΡΤ και οι εντυπώσεις μας είναι ανάμεικτες

Η πολυαναμενόμενη σειρά της ΕΡΤ «Φλόγα και άνεμος» έκανε πρεμιέρα στο Ertflix. Εμείς την είδαμε και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Η πολυαναμενόμενη σειρά της ΕΡΤ «Φλόγα και άνεμος» έκανε πρεμιέρα στο Ertflix. Εμείς την είδαμε και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

H σειρά βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στέφανου Δάνδολου, όπου ξεδιπλώνεται ο θυελλώδης έρωτας του Γεωργίου Παπανδρέου και της Κυβέλης. Μέσα από 12 συναρπαστικά επεισόδια, έρχονται στο φως τα μυστικά της ερωτικής ιστορίας που κυριάρχησε στη θεατρική και πολιτική σκηνή της χώρας. Ένας έρωτας γεμάτος ανυπέρβλητα εμπόδια, που όμως κατάφερε να ζήσει κρυφά και φανερά, για περισσότερα από τριάντα χρόνια.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του πρώτου επεισοδίου

1968. Ο Γεώργιος Παπανδρέου χειρουργείται σε κεντρικό νοσοκομείο των Αθηνών. Η Κυβέλη, χρόνια χωρισμένη από τον μεγάλο έρωτα της ζωής της, πηγαίνει να τον δει. Πώς έγινε και συναντήθηκαν αυτά τα δύο τόσο σημαντικά πρόσωπα της ελληνικής Ιστορίας; Της πολιτικής ο ένας, του θεάτρου η άλλη;

Παρελθόν. Η Κυβέλη φτάνει μέσα σ’ ένα καλαθάκι έξω από το σπίτι της Μαρίας, καθαρίστριας, και του Αναστάση, τσαγκάρη. Το ζευγάρι, άτεκνο, την υιοθετεί με τη βοήθεια της κυρίας Λεονάρδου, στο σπίτι της οποίας δούλευε η Μαρία. Η Κυβέλη μεγαλώνει, πηγαίνει σ’ ένα ακριβό ιδιωτικό σχολείο, πάντα με τη βοήθεια των πλούσιων αφεντικών. Αυτό που καταλαβαίνει από νωρίς είναι ότι το μόνο μέρος που αισθάνεται καλύτερη απ’ όλους είναι η σκηνή των παιδικών παραστάσεων. Ξεκινάει νωρίς τη θεατρική της καριέρα. Οι γονείς της, φοβούμενοι το στίγμα που ακολουθούσε τις θεατρίνες εκείνη την εποχή, την παντρεύουν με τον συμπρωταγωνιστή της, Μήτσο Μυράτ. Η Κυβέλη και ο Μυράτ κάνουν δύο παιδιά. Δυστυχώς, σ’ αυτή την οικογένεια λείπει ο έρωτας. Έτσι, η Κυβέλη θα πέσει εύκολα στις υποσχέσεις του πλούσιου παραγωγού Θεοδωρίδη, για μια μεγάλη ζωή, σε μεγάλες σκηνές, με σημαντικούς ρόλους.

Τελικά το στοίχημα της ΕΡΤ πέτυχε;

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς ανταποκρίθηκε εν μέρει στις προσδοκίες μας και παράλληλα μας δημιούργησε πολλά ερωτηματικά για το σε ποιους τελικά απευθύνεται. Γιατί αν η σειρά αυτή στήθηκε προκειμένου να προσελκύσει τις μεγαλύτερες ηλικίες (50+) οι οποίες αρέσκονται και στα προγράμματα της Κρατικής Τηλεόρασης και είναι γνώστες των γεγονότων της εποχής εκείνης, τότε ναι, χτυπάει διάνα. Αν όμως οι προσδοκίες των συντελεστών της είναι μεγαλύτερες και θέλουν να χτυπήσουν μία ευρύτερη μερίδα κοινού, ακόμη και νεώτερου, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν.

Καταρχάς -στο πρώτο τουλάχιστον επεισόδιο- το σενάριο της Ρένας Ρίγγα χωλαίνει γιατί όλα τα ιστορικά γεγονότα τα βλέπουμε σε τόσο μεγάλη συμπύκνωση που ακόμη και εμείς ουκ ολίγες φορές μπερδευτήκαμε και ανατρέξαμε σε ιστορικές πηγές προκειμένου να θυμηθούμε ποιος ειναι ποιος. Παράλληλα, η αισθητική της σειράς είναι παλιομοδίτικη. Και αυτό δεν έχει να κάνει με το γεγονός πως αναφέρεται σε παλιότερες εποχές, έχει να κάνει καθαρά με τη συνολική σκηνοθετική οπτική (Ρέινα Εσκενάζυ). Εξαιρετική η ενδυματολογική ματιά του Μιχάλη Σδούγκου, οι μουσικές του Γιώργου Χατζηνάσιου εξόχως ατμοσφαιρικές, αλλά και το τραγούδι των τίτλων ερμηνευμένο από την Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη μαγνητίζει αμα τη εμφανίσει της. Είναι η Κυβέλη που φανταζόμασταν στις εκφράσεις, στη φωνή, στον τρόπο που στέκεται και κινείται. Τι να πρωτοπεί κάποιος για τη σπουδαία αυτή ηθοποιό που με το υποκριτικό της εκτόπισμα καταφέρνει και υπερκεράζει ακόμη και τα όποια αρνητικά.

Η Μαρία Παπαφωτίου

Ευχάριστη έκπληξη η ερμηνεία της νεαρής ηθοποιού Μαρία Παπαφωτίου στον ρόλο της Κυβέλης σε μικρότερη ηλικία. Παρά το ότι είχε – άτυπα- να αναμετρηθεί με την ιέρεια Καραμπέτη κατάφερε να αποδώσει τα μέγιστα. Γοητευτική και με δυνατό βλέμμα, η φτωχή πλην εξαιρετικά καπάτσα, δυναμική και σπιρτόζα Κυβέλη ετοιμάζεται για τους μεγάλους ρόλους. Η Παπαφωτίου δεν στέκεται στα στοιχεία που ήδη γνωρίζουμε για τη μεγάλη ηθοποιό αλλά καταφέρνει να αναγενήσει ένα νέο χαρακτήρα που συμπαθούμε, πάσχουμε και ίσως ταυτιζόμαστε μαζί του. Μια νέα γυναίκα σύγχρονη εντέλει που προσπαθεί να ξεφύγει από το ασφυκτικό περιβάλλον ακόμη κι ενός γάμου που δεν θέλησε.

Στην “παρέλαση” αυτή των νεότερων και παλαιότερων ηθοποιών, ξεχωρίσαμε τις ερμηνείες της Κόρας Καρβούνη ως μητέρα της Κυβέλης, του Θανάση Τσαλταμπάση στον ρόλο του πρώτου της συζύγου, Μήτσου Μυράτ, αλλά και του γοητευτικού Δημήτρη Σαμόλη στον ρόλο του Κώστα Θεοδωρίδη.

Ο Αναστάσης Ροϊλός νιώσαμε πως παγιδεύτηκε και εγκλωβίστηκε στον ρόλο του Δημήτρη Χορν και δυστυχώς είδαμε στη μικρή οθόνη έναν Χορν καρικατούρα.

Απομένουν άλλα 11 επεισόδια της σειράς αυτής, όπου και ελπίζουμε να υπερκεραστούν οι οποίες αδυναμίες του πρώτου επεισοδίου. Σε αυτά θα εμφανιστεί και ο Άρης Λεμπεσόπουλος στον ρόλο του Γιώργου Παπανδρέου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα