Γιώργος Χρονάς: Όταν μιλούσα με την Γκρέη ήταν σαν να μιλάω με τον Προυστ

Γιώργος Χρονάς: Όταν μιλούσα με την Γκρέη ήταν σαν να μιλάω με τον Προυστ

Ο ποιητής και εκδότης Γιώργος Χρονάς μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 και την εκπομπή ΠΕΖΟΙ στον ΑΕΡΑ

Ο Τσαρούχης τον είχε αναφέρει σε δικηγόρους των Αθηνών ως «κληρονόμο» του γραπτού του λόγου, ο Γκάτσος είχε πει στον Χατζιδάκι ότι  το π.Χ. στην ποίηση θα λέγεται προ Χρονά, ενώ ο Αλέξης Κυριτσόπουλος τον έχει αποκαλέσει "φαινόμενο παραψυχολογίας".

Ο βραβευμένος ποιητής (Διεθνές Βραβείο Ποίησης Καβάφη), δραματουργός, πεζογράφος, στιχουργός, ιδρυτής και εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού Οδός Πανός και των εκδόσεων Σιγαρέτα, Γιώργος Χρονάς,  Γιώργος Χρονάς, ήταν προσκεκλημένος στην εκπομπή ΠΕΖΟΙ στον ΑΕΡΑ, με την Ιωάννα Κλεφτόγιαννη και τη Φωτεινή Λαμπρίδη.

Συναρπαστικός συνομιλητής, μίλησε για τη σχέση του με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Γιάννη Τσαρούχη, για τον Γκάτσο , τον Κατσαρό, για τα λαϊκά αμόρφωτα παιδιά που είναι οι ήρωές του.

«Εγώ είμαι από τους ελάχιστους ποιητές που οι ήρωές μου δεν ξέρουνε γράμματα, ενώ απευθύνομαι σε αυτούς που ξέρουν γράμματα . Κι όμως, αυτοί διδάσκουνε την τέχνη και την ζωή. Ο Ηράκλειτος έλεγε ότι ο δαίμων του ανθρώπου είναι ο χαρακτήρας του κι εκεί βασίζομαι .Οταν μιλούσα με την Καίτη Γκρέη ήταν σα να μιλάω με τον Μαρσέλ Προυστ».

Ο Χατζιδάκις είναι η αιτία να γνωρίσει  τον Τσαρούχη. «Με ρώτησε μπροστά στον Γκάτσο, στου Φλόκα, ποιο ζωγράφο ήθελα για τις Λάμπες, το βιβλίο μου  που θα εξέδιδε, κι εγώ ως Σαλώμη είπα φυσικά “το κεφάλι του Ιωάννη”. Ο Χατζιδάκις είναι κλασικός ,όπως ο Μπάχ. Εκεί που ήθελε ήταν μωρό και αν δεν ήθελε γινόταν έκρηξη,όταν θύμωνε ήταν φοβερός. Εχω δει τον Χατζιδάκι  τελείως μόνο του, παραμονή Πρωτοχρονιάς, και τότε καταλαβα πως είναι ο πιο μοναχικός άνθρωπος του κόσμου».

Ο Γ.Χρονάς εμφανίστηκε το ‘73 στα Γράμματα, με το πρώτο του βιβλίο «Ενα» (γραμμένο  το νούμερο στα αραβικά) .Όταν ένα χρόνο μετά ο  Χατζιδάκις εκδίδει τις Λάμπες, ο Τσαρούχης διαπιστώνει πως “πίσω από την κοινότυπη σουρεαλιστική γραφή υπάρχει ένα βαθύ τραγικό πνεύμα». «Αυτή η φράση του  με επηρέασε πάρα πολύ και οδήγησε την ποίησή μου σε αυτές τις λέξεις μου», αποκάλυψε ο ποιητής. «Όλη βεβαίως η τέχνη είναι το νευρικό σύστημα των καλλιτεχνών».

Κι οι νεοέλληνες; «Οι Έλληνες γίνανε πιο αυστηροί, ενώ ζούσαν μεσ’την αμαρτία, στην αλήθεια της γνώσης, έπαψαν να αναγνωρίζουν την αλήθεια και γίναν υβριστές, είναι ικανοί να σε βάλουν στη φωτιά. Ο άνθρωπος εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο τέρας που υπάρχει επί της γης, το προσόν του είναι ότι γνωρίζει ανάγνωση και γραφή, αλλά ένας σκύλος και μια γάτα μπορεί να έχουν περισσότερο συναίσθημα. Εγώ ζω στην φανταστική  χώρα, γι’αυτό και επιζώ. Η λέξη πρόβλημα δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μου. Δεν έχω φιλοδοξίες, είμαι χορτασμένος , δεν έχω πείνα για τίποτα. Εχω ταλέντο και μπορώ να κάνω τα πάντα. Ετσι έκανα και στην Ελευθεροτυπία. Η Βιβλιοθήκη εξαντλείτο πανελλήνια. Εγώ ο ίδιος ενώ θα μπορούσα να είμαι στο Galaxy  του Hilton και να πίνω ένα ωραίο ποτό απροσδιόριστου χρώματος, είμαι εδώ και βλέπω και συναντώ το κοινό μου.Θα μπορούσα (με όσα έχουν πει για μένα) να έχω τρελαθεί, δεν τρελάθηκα γιατί είμαι απο τη φύση μου τρελός. Προσπάθησα όλη μου τη ζωή να απαλλαγώ απ’όλα μου τα κόμπλεξ .Εισπράττω κόμπλεξ των ανθρώπων, σημασία δεν δίνω. Κι ό,τι ζητήσω εμφανίζεται.‘Οποτε με πλησίασε το Κράτος είπα «τι κάνετε,  καλα είστε; Ευχαριστώ πολύ». Αφού έχω το κοινό γιατί να έχω το κράτος »

 Σε δέκα μέρες  κυκλοφορεί το 176ο τεύχος του περιοδικού Οδός Πανός, όπου «η Μάνια Τεγοπούλου δίνει την πρώτη και τελευταία συνέντευξή της κι  υπόσχομαι ότι θα γίνει ένας πάταγος, και κλείνουμε το 36ο έτος και μπαίνουμε στο  37ο».

Οι εκδόσεις  οδός Πανός έχουν από σήμερα  το δικό τους  περίπτερο αρ.110 στην Έκθεση Βιβλίου στο Ζάππειο (έως 17/9/2017), όπου για 36η φορά θα παρουσιάζουν τα νέα και τα παλιότερα τεύχη (176) και  βιβλία (500) τους.

Στις 9 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί για μια μόνο παράσταση  (στην Ελληνοαμερικάνικη Ενωση, με ελεύθερη είσοδο) η  θεατρική μονογραφία του για τον Τζέιμς Ντιν:«Το πρώτο παγκοσμίως κείμενο για τον Ντιν που γράφτηκε για το θέατρο, γραμμένο πριν από 30 χρόνια. Μεταφράζεται και θα σταλεί σε παραγωγό στο Λος Αντζελες». Εν συνεχεία, για 5 Τετάρτες  θα σκαρφαλώσει ο ίδιος στη σκηνή του  θεάτρου Εκάτη, υποδυόμενος τον ρεσεψιονίστ  στο έργο του  «Ο  Κ.Π. Καβάφης στο ξενοδοχείο Βαλκάνια».

SHARE:

24Media Network