Γιώργος Τασσάς: Η ζωή του τελευταίου ήρωα του θρυλικού Αντιτορπιλικού "Αδρίας" L-67

Γιώργος Τασσάς: Η ζωή του τελευταίου ήρωα του θρυλικού Αντιτορπιλικού "Αδρίας" L-67

Οι εκδόσεις Gutenberg κυκλοφόρησαν το συγκλονιστικό βιβλίο "Ο τελευταίος ήρωας του θρυλικού Αντιτορπιλικού Αδρίας L-67 Γιώργος Τασσάς" γραμμένο από τον γιο του , του Κωνσταντίνου Γ. Τασσά.

Τα δραματικά γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που διαμόρφωσαν την Ελλάδα και τον κόσμο παρουσιάζονται μέσα από τη συγκλονιστική περιπετειώδη ζωή του Γιώργου Τασσά, την οποία κατέγραψε ο γιος του Κωνσταντίνος στο βιβλίο «Ο τελευταίος ήρωας του θρυλικού Αντιτορπιλικού «Αδρίας» L-67 Γιώργος Τασσάς», το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gutenberg.

Με καταγωγή από τις Οινούσσες και τη Σμύρνη, ανιψιός του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, ο Γιώργος Τασσάς υπηρέτησε ως εθελοντής στα δεκάξι του στο θρυλικό αντιτορπιλικό «Αδρίας», βίωσε τη φρίκη του Εμφυλίου, εξορίστηκε στη Σοβιετική Ένωση και επιστρέφοντας στην Ελλάδα φυλακίστηκε από τη δικτατορία των συνταγματαρχών. Γνώρισε τον Σεφέρη, τον Σαρτρ, τον Καμύ, τον Πωλ Ελυάρ, τον Καζαντζάκη, τον Πέτρο Κόκκαλη, τον Νίκο Ζαχαριάδη, τον Νίκο Μπελογιάννη, τον Γιώργο Σεβαστίκογλου, τον Οκτάβιο Μερλιέ, τον Ροζέ Μιλλιέξ, τον Στρατή Τσίρκα κ.ά.

Ο θρύλος του αντιτορπιλικού «Αδρίας» αποτελεί πηγή έμπνευσης ακόμη και σήμερα μ την ιστορία του και τη γενναιότητα του πληρώματός του. Κομμένο κυριολεκτικά στα δύο από γερμανική νάρκη έξω από την Κάλυμνο, το «Αδρίας» κατάφερε να διαφύγει από τους πανταχού παρόντες Ναζί διανύοντας 740 ναυτικά μίλια, πλέοντας στα νότια παράλια της Μ. Ασίας με κακοκαιρία και φτάνοντας στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, όπου το υποδέχτηκαν με συγκίνηση και αλαλαγμούς χιλιάδες Έλληνες και Σύμμαχοι.

Ο Κωνσταντίνος Τασσάς δούλεψε το βιβλίο για οκτώ ολόκληρα χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τη ζωή που ποτέ δεν είναι εύκολη αλλά πάντα είναι όμορφη, συναρπαστική και επιβραβεύει όσους τολμούν και παλεύουν, ανυποχώρητα και θαρραλέα, όπως ο Γιώργος Τασσάς.

Η αφήγηση του Κώστα Τασσά στο Militaire.gr για την ιστορία του πατέρα του είναι καθηλωτική. Όχι μόνο σ΄ ότι έχει να κάνει με το παράτολμο εγχείρημα του ΑΔΡΙΑ, αλλά και για όσα προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν.

SHARE:

24Media Network