Γιώργος Βέλτσος στο Ραδιόφωνο 24/7: Γράφω για να με διαβάζουν αγαπημένοι

Γιώργος Βέλτσος στο Ραδιόφωνο 24/7: Γράφω για να με διαβάζουν αγαπημένοι

Ο καθηγητής, στοχαστής και αρθρογράφος μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 για τη μεταφορά συλλογής ποιημάτων του σε θεατρικό έργο

Για την ποίηση, την κυβερνώσα Αριστερά αλλά και το τελευταίο θεατρικό του έργο, που δεν έχει πρωταγωνιστή τον Σάββα Ξηρό,  μίλησε στην εκπομπή Πεζοί στον Αέρα με την Ιωάννα Κλεφτόγιαννη και τη Φωτεινή Λαμπρίδη, στο Ραδιόφωνο 24/7 ο Γιωργος Βέλτσος, εν όψει της  σκηνικής  μεταφοράς των ποιημάτων του Αύγουστος στη σκηνή του Bios από τη Violet Louise (η πρεμιέρα απόψε).

“Είχα τεράστιες αμφιβολίες αν αυτά τα ποιήματα μπορούν να αποδοθούν με αυτό τον τρόπο. Πιστεύω αυτό που κάνει  η Violet Louise είναι αυτό που χρειάζεται στην ποίηση. Η δουλειά της  με εκπροσωπεί απολύτως. Ούτε μια στιγμή δεν σκέφτηκα ότι με προδίδει. Με προχωράει. Σημασία έχει ότι η ποίηση γίνεται θέατρο», ανέφερε.

«Η ποίηση δεν πουλιέται»,πρόσθεσε. «Τα βιβλία δεν κυκλοφορούν. Πρόσφατα  όμως σκέφτηκα να εκδώσω το δεύτερο τόμο των Απάντων ποιημάτων μου».

Γιατί γράφει; «Γράφω για να με διαβάζουν με αγαπημένο τρόπο ή να με διαβάζουν οι αγαπημένοι».

Σχολιάζοντας την πολιτική συγκυρία, τόνισε:«Με κάνει να ασφυκτιώ αυτό που κάνει και τους ακροατές  που μας ακούνε. Είναι αφενός η απογοήτευση από την κυβερνώσα Αριστερά, παρ’ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Το θέμα είναι τι θα γίνει στο μέλλον. Δεν παύω να τους υποστηρίζω, να τους ψηφίζω και θα ξαναψηφίσω το ΣΥΡΙΖΑ . Αλλά το ζήτημα είναι στα σφάλματα, η απειρία και η επικοινωνιακή πολιτική η οποία δεν με ικανοποιεί. Είναι και η καθημερινή ζωή όπως εξελίσσεται όχι πια πολιτικά ή καλλιτεχνικά, αλλά ανθρωπολογικά»,  συνέχισε ο καθηγητής και συγγραφέας. «Ποιοι είναι αυτοί οι νέοι άνθρωποι που βλέπουν κάθε μέρα Survivor και είναι κολλημένοι στις διαφημίσεις της Vodafone;»

Διέψευσε  ότι το τρίτο μέρος της θεατρικής τριλογίας του αφορά τον Σάββα Ξηρό:«Δεν με ενδιαφέρει ο Σάββας Ξηρός», είπε. «Το έργο  μου είναι για έναν αριστερό  μεγάλης ηλικίας, ο οποίος  μπορεί να είμαι κι εγώ, που έχει απογοητευτεί, έχει κλειστεί σπίτι του .Εμφανίζεται ένας νεαρός αριστερός που θέλεις να τον ξεσηκώσει. Η διαμάχη τους δεν καταλήγει πουθενά».

«Αυτό το έργο δεν άρεσε στους παράγοντες το θεάτρου και απορρίφθηκε σαν επιλογή«, πρόσθεσε σαρκαστικά. « Αλλά προχωράμε σε άλλα. Σκοπεύω να συνεχίσω με ένα σχέδιο για  τη Φαίδρα, πάνω στον Ιππόλυτο. Αυτό το έργο θα το τελειώσω όσο αντέχω».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα