Η Μήλος ζητά πίσω την Αφροδίτη της

Η Μήλος ζητά πίσω την Αφροδίτη της

Από το Δήμαρχο Μήλου, στο σπίτι του Κωστή Παλαμά, το σημάδι του εγκέλαδου στα πολιτιστικά μνημεία της Λέσβου και ένα ξεχωριστό φεστιβάλ βωβού κινηματογράφου, αυτές είναι οι πολιτιστικές ειδήσεις της ημέρας

Διαδικασίες για την επιστροφή του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου στο νησί ξεκινά ο δήμος της Μήλου. «Είναι νομίζω η αρχή για να καταφέρουμε αυτό που χρωστάω και χρωστάμε και στους προγόνους αλλά και στα παιδιά μας», σχολίασε ο δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης. Φιλοδοξία των τοπικών φορέων είναι μέχρι το 2020, 200 χρόνια από την ανακάλυψή του, το αυθεντικό άγαλμα να επιστρέψει στο νησί. 

Την Κυριακή βρέθηκε στη Μήλο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη είπε για τη σημασία του αγάλματος της Αφροδίτης: «Είναι ένα άγαλμα της Ελληνιστικής Εποχής, έκπαγλης ομορφιάς, το οποίο το θαυμάζουν όλοι, το θαυμάζει ολόκληρη η ανθρωπότητα μπαίνοντας στο Λούβρο».

Το σπίτι ενός ποιητή

Το ανακατασκευασμένο σπίτι, στο οποίο γεννήθηκε ο μεγάλος ποιητής Κωστής Παλαμάς, στο κέντρο της Πάτρας, στον αριθμό 241 της οδού Κορίνθου, θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό την Παρασκευή 30 Ιουνίου. Στις 30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί μία προ εγκαινίων εκδήλωση και θα παρουσιαστούν τα «Σατιρικά Γυμνάσματα» που είναι έκδοση του ιδρύματος «Κωστή Παλαμά», σχολιασμένα από τον Καθηγητή Μιχάλη Μερακλή.

Ο Σεισμός και τα μνημεία

Σημαντικές φθορές και ζημιές από τον μεγάλο σεισμό που έπληξε τη Λέσβο έχουν υποστεί κηρυγμένα εκκλησιαστικά μνημεία του 18ου και 19ου αιώνα με τυπικά χαρακτηριστικά της Λεσβιακής Αρχιτεκτονικής.

Για τον λόγο αυτό, κλιμάκιο των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με επικεφαλής την γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΑ Μαρία Ανδρεαδακη Βλαζάκη, αναχωρεί αύριο για τη Μυτιλήνη προκειμένου να αξιολογήσει το εύρος των ζημιών και να οργανώσει την αποκατάστασή τους.

Σιωπηλή φαντασία

Οκτώ βωβές ταινίες επιστημονικής φαντασίας προβάλλονται στο 8ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου στο Ίδρυμα Κακογιάννη, από 24 Ιουνίου έως 1η Ιουλίου, με ελεύθερη είσοδο. Οι ταινίες προβάλονται συνοδεία ζωντανής μουσικής, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου, που διοργανώνεται για όγδοη χρονιά, πιστό στην παράδοση που άνοιξε ο ίδιος ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο οποίος είχε επιμεληθεί τα δύο πρώτα Φεστιβάλ.

SHARE: