Ημέρα της Γυναίκας στην Τεχνόπολη – Η Γεωργία Λαλέ “στην κόψη” της έμφυλης βίας 

Διαβάζεται σε 16'
Georgia Lale
Georgia Lale Kostas Lales

Τη Διεθνή Ημέρα των Γυναικών η Γεωργία Λαλέ φέρνει τη ροζ σημαία της στην Τεχνόπολη και συζητά για την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και ο Δήμος Αθηναίων στέκει δυναμικά στο πλευρό των γυναικών με μια σειρά σημαντικών δράσεων, που έχουν τίτλο «Γνωρίζοντας από την κόψη: Τη Διεθνή Ημέρα των Γυναικών μιλάμε για την έμφυλη βία». Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Παρασκευή 8 Μαρτίου, με την Τεχνόπολη να γίνεται πόλος έλξης και απόλυτο σημείο “συνάντησης”.

Το πρωί της Παρασκευής μαθητές και μαθήτριες Λυκείου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συζητήσεις και ομιλίες από επιστήμονες και εκπαιδευτικούς, προβολές ταινιών μικρού μήκους και παράλληλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με θέμα τα έμφυλα στερεότυπα και τη συναίνεση.

Το ίδιο βράδυ (19:15-20:30) υπό τον τίτλο “8 Μαρτίου 2024: Άλλη μια επέτειος;” μιλούν στο Αμφιθέατρο “Μιλτιάδης Έβερτ”: η εικαστικός Γεωργία Λαλέ, η δικηγόρος συντονίστρια Νομικής Υπηρεσίας του Κέντρου Διοτίμα Μαρία Αποστολάκη, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας Μαρία Στρατηγάκη και η Καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ-ΕΚΠΑ & Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων-ΕΚΠΑ Μαίρη Λεοντσίνη.

Τις ομιλίες συντονίζει ο Κωστής Παπαϊωάννου, Πρόεδρος Δ.Σ. Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων και πρ. Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ενώ την εκδήλωση προλογίζει ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

Τη Διεθνή Ημέρα των Γυναικών μιλάμε για την έμφυλη βία

Ποια ημέρα θα μπορούσε να είναι πιο ιδανική για να συζητηθούν θεματικές που αναδεικνύουν τη σημασία της ισότητας και της ενίσχυσης της γυναικείας φωνής σε κάθε κοινωνία και κάθε συνθήκη, από τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας;

Η έμφυλη βία είναι ένα φαινόμενο που καθημερινά λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις και το οποίο δεν βλέπουμε, φυσικά, μόνο μέσα από την τηλεόραση. Το ζούμε καθημερινά ως γυναίκες με πολλούς τρόπους και σε πολλές διαστάσεις.

Πώς μπορούμε λοιπόν να ρίξουμε άπλετο “φως” στα θέματα που σχετίζονται με τα αναφαίρετα δικαιώματα των γυναικών, ενημερώνοντας και εκπαιδεύοντας παράλληλα τις νεότερες γενιές;

 

Το τριήμερο 8-10 Μαρτίου, στον χώρο της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων έχει στόχο να κάνει ακριβώς αυτό. Να αποτελέσει πεδίο “ανοικτού διαλόγου” με την καθοριστική συνδρομή μιας γυναίκας-εικαστικού, που πρόσφατα μπήκε στο στόχαστρο με ένα έργο για τις γυναικοκτονίες.

Η Γεωργία Λαλέ είδε τη “Ροζ Σημαία” της να αποσύρεται από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, γεγονός που δημιούργησε πλημμυρίδα αντιδράσεων, ακόμα και επιθέσεις εναντίον της.

Τρεις μήνες μετά επανέρχεται δριμύτερη και παρουσιάζει τη δουλειά της στην Τεχνόπολη στο πλαίσιο των δράσεων “Γνωρίζοντας από την κόψη”. Ένας τίτλος που παραπέμπει συμβολικά σε στίχο του Διονύσιου Σολωμού από τον εθνικό μας ύμνο και συνδέεται συνειρμικά με τη ροζ σημαία-λάβαρο ενός “έθνους” γυναικών που βιώνουν τι σημαίνει έμφυλη βία και κακοποίηση.

Κωστής Παπαϊωάννου: “Το έργο της Λαλέ έχει ξεκάθαρη φωνή που δύσκολα αποσιωπάται”

Ο Δήμος Αθηναίων μέσα από μία σειρά δράσεων καλεί όλους τους πολίτες να αγκαλιάσουν τη διαφορετικότητα και να ανατρέψουν τα στερεότυπα, με στόχο μία πιο δίκαιη και συμπεριληπτική κοινωνία. 

ΜΑΖΙ, ας δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για έναν κόσμο έμφυλης κατανόησης και ισότητας και ας διασφαλίσουμε ότι κάθε γυναίκα θα χαίρει αποδοχής, σεβασμού, εκτίμησης και ισότιμης συμμετοχής.” ανέφερε για τη σπουδαιότητα των δράσεων ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Χάρης Δούκας.

"Alkyonides Days" performance at BIOS theater in Athens. Duration: 12-5pm. Organized by A.Antonopoulou Gallery. Documentation paid by Zoi Konstantopoulou.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Κωστής Παπαϊωάννου, Πρόεδρος Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων έδωσε το δικό του μήνυμα για τη διοργάνωση των εν λόγω δράσεων:

“Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Γυναικών, σχεδιάσαμε στον Δήμο Αθηναίων τις δράσεις με τίτλο «Γνωρίζοντας από την κόψη: Τη Διεθνή Ημέρα των Γυναικών μιλάμε για την έμφυλη βία» που απευθύνονται σε όλους, προωθούν την ισότητα των φύλων, ενισχύουν τη γυναικεία φωνή και ενθαρρύνουν τη συζήτηση γύρω από θέματα που αφορούν τις γυναίκες και τα δικαιώματά τους. 

Με ιδιαίτερη χαρά συνεργαζόμαστε με την εικαστικό Γεωργία Λαλέ, το έργο της οποίας έχει ξεκάθαρη «φωνή» που δύσκολα αποσιωπάται.  Αυτός είναι και ο στόχος της Τεχνόπολης, να είναι ένας χώρος πολιτισμού με σαφή προσανατολισμό που αναδεικνύει την κοινωνική συνοχή και την πολυμορφία του πολιτισμού, χωρίς λογοκρισία. 

Οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Τεχνόπολη στις 8 Μαρτίου υπογραμμίζουν το φαινόμενο της έμφυλης βίας, σε μια περίοδο που δυστυχώς μοιάζει να είναι πιο επίκαιρο και αναγκαίο από ποτέ, καθώς το ζήτημα αυτό είναι ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα παγκοσμίως. 

Με τα περιστατικά έμφυλης βίας να έχουν αυξηθεί ραγδαία σε όλη τη χώρα, το άνοιγμα ασφαλών πεδίων ελεύθερης συζήτησης, ευαισθητοποίησης, αλληλεγγύης και κυρίως εκπαίδευσης και γύρω από ζητήματα όπως η βία κατά των γυναικών, οι διακρίσεις, η δικαιοσύνη και η ισότητα των φύλων είναι πλέον ζωτικής σημασίας.

57" x 38", donated bed sheets, sewing threat and fabric ink, 2023, Georgia Lale GL/SC/135

Στο πλαίσιο των δράσεων, στις 8 Μαρτίου από τις 19:00 έως τα μεσάνυχτα, το έργο “Ροζ Σημαία” (2021) της Λαλέ θα “ντύσει” την πρόσοψη του Δημαρχείου Αθηνών, με τη χρήση της τεχνολογίας 3D projection mapping.

Η καλλιτέχνις θα πραγματοποιήσει στην Τεχνόπολη την performance με τίτλο “ΑΔΥΤΟΝ”, παράλληλα με την έκθεσή της “Η Ενοχή της Γειτονιάς”, που θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 8 έως και τις 10 Μαρτίου. Εκεί θα δούμε και το νέο της έργο “Σημαία”, φτιαγμένο ειδικά για τη φετινή Διεθνή Ημέρα των Γυναικών.

Λαλέ: “Νιώθω ευχαριστημένη γιατί ακούστηκε δυνατά το μήνυμά μου κατά της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών”

Η Ελληνίδα εικαστικός μίλησε στο News24/7 στο πλαίσιο του “στησίματος” όλων όσων θα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε στο Γκάζι.

Αναφορικά με το αν νιώθει δικαιωμένη μετά από όλα όσα έγιναν, μας είπε: “Νιώθω ευχαριστημένη γιατί με την υποστήριξη του κόσμου, κυρίως των ανθρώπων της Ελλάδας, δυνάμωσε και ακούστηκε το μήνυμα του έργου μου κατά της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών. Νιώθω ότι το έργο αυτό, η “Ροζ Σημαία”, έχει γίνει το σύμβολο κατά της έμφυλης βίας. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη που θα κάνουμε αυτή τη σειρά δράσεων με τον Δήμο της Αθήνας.

Με έχει συγκλονίσει βαθιά το γεγονός ότι η καθαίρεσή του έργου μου από το προξενείο – έστειλε ένα πάρα πολύ ισχυρό αρνητικό μήνυμα στα άτομα που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία. Να μην τολμήσουν να μιλήσουν γι αυτό που τους συμβαίνει. Μη μιλήσεις γιατί εμείς έχουμε τρόπο να σου κλείσουμε το στόμα. Γιατί κοίτα, ακόμη και έργα που αναφέρονται σε αυτό που περνάς (όπως η “Ροζ Σημαία”) εμείς έχουμε τη δύναμη να τα κατεβάσουμε. Άλλος ένας βασικός λόγος λοιπόν που το έργο αυτό δεν έπρεπε να κατέβει. Γιατί πέρασε το μήνυμα ότι εμείς, που είμαστε τρεις-τέσσερις ισχυροί άνδρες έχουμε τη δύναμη να κατεβάσουμε ακόμη και τα έργα τέχνης που αναφέρονται σε αυτό το φαινόμενο.”

"Alkyonides Days" performance at BIOS theater in Athens. Duration: 12-5pm. Organized by A.Antonopoulou Gallery. Documentation paid by Zoi Konstantopoulou.

Τι θα δούμε στην performance με τίτλο «ΑΔΥΤΟΝ» στην Τεχνόπολη; “Το ΑΔΥΤΟ” είναι μέρος της έκθεσης “Ενοχή της γειτονιάς” που θα γίνει στο Γκάζι, στην αίθουσα Δεξαμενές Καθαρισμού. Σε αυτή την αίθουσα θα δημιουργήσω μία καινούργια σημαία σαν εγκατάσταση για το χώρο, η οποία θα αποτελείται από τα σεντόνια που μου έδωσαν γυναίκες και θηλυκότητες στην περφόρμανς “Αλκυονίδες Μέρες” που έκανα στο BIOS σε συνεργασία με την γκαλερί Αντωνοπούλου.

Το πρωί της Παρασκευής θα δημιουργήσω ένα έργο σε συνεργασία με έφηβους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Και το βράδυ της ίδιας ημέρας 8:30 -11:00 θα κάνω την περφόρμανς “ΑΔΥΤΟ” στο υπόγειο του εκθεσιακού χώρου.

Εκεί θα βρίσκομαι μόνο εγώ. Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στο κοινό. Θα γίνεται προβολή της περφόρμανς σε δύο οθόνες που θα βρίσκονται στον εκθεσιακό χώρο. Στο “ΑΔΥΤΟ” κάνω άλλο ένα κάλεσμα στις γυναίκες και στις θηλυκότητες να φέρουν τα σεντόνια τους κατά τη διάρκεια της περφόρμανς. Όσο θα ξεδιπλώνεται η περφόρμανς εγώ θα βγαίνω από το υπόγειο, θα παίρνω τα σεντόνια και θα επιστρέφω στον “άδυτο” αυτό χώρο, που είναι ένας συμβολισμός.

Είναι μια αναφορά στο άδυτο των αρχαίων ελληνικών ναών, όπου συνήθως υπήρχε μέσα μόνο η Πυθία και οι ιέρειες. Αλλά είναι επίσης και μια αναφορά στην Περσεφόνη, την οποία σκότωσε ο Άδης και βρίσκεται στον Κάτω Κόσμο όπου συνεχίζει να υπάρχει σαν γυναίκα, κάνοντας τις εργασίες του σπιτιού και στρώνοντας το κρεβάτι της ξανά και ξανά. Και από αυτή την άποψη συμβολίζει και τις γυναίκες θύματα γυναικοκτονιών.”

"Alkyonides Days" performance at BIOS theater in Athens. Duration: 12-5pm. Organized by A.Antonopoulou Gallery. Documentation paid by Zoi Konstantopoulou.

Πώς χρησιμοποιεί τα σεντόνια ως σύμβολο. “Τα σεντόνια είναι μέρος του κρεβατιού που είναι το πιο ιδιαίτερο, το πιο προσωπικό μέρος του σπιτιού. Είναι το άδυτο. Εκεί μπαίνει μόνο το ζευγάρι, εκεί ξαπλώνουν οι ιδιοκτήτες του σπιτιού. Δυστυχώς, όμως, στο κρεβάτι και πάνω στα σεντόνια είναι που τα θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας είναι πιο εκτεθειμένα και ευάλωτα. Είναι γνωστό στατιστικά ότι τα περισσότερα θύματα γυναικοκτονιών σκοτώνονται μέσα στα σπίτια τους και πάνω στα κρεβάτια τους. Άρχισα να δουλεύω με σεντόνια μετά τη δολοφονία της Καρολάιν, η οποία σκοτώθηκε πάνω στο κρεβάτι της. Και τότε ήταν που έφτιαξα και τη ροζ σημαία.”

Στο Bios στις “Αλκυονίδες Μέρες” είδαμε γυναίκες να της δίνουν τα σεντόνια τους με λυγμούς. Πώς νιώθει με τις αντιδράσεις του κοινού στις performances ή στα έργα της; “Ναι, πολύς κόσμος συγκινήθηκε. Ήρθαν και δύο παιδιά, δέκα ετών περίπου, που μου έδωσαν σεντόνια. Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος θέλει να μιλήσει για αυτά τα θέματα. Θέλει να ακουστεί. Και ότι όλες οι γυναίκες και οι θηλυκότητες έως ένα βαθμό έχουμε προσωπική εμπειρία έμφυλης βίας, γιατί ζούμε σε μια πατριαρχική κοινωνία και δυστυχώς καμιά μας δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτή την κατάρα.

Το πρόβλημα είναι ότι δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε. Και ακόμα και όταν θέλουμε να μιλήσουμε, και να φύγουμε από μια τοξική σχέση ή βίαιη σχέση, δεν υπάρχουν οι κοινωνικές δομές να μας στηρίξουν. Δεν υπάρχει νομοθεσία που να προστατεύει τις μανάδες που θέλουν να φύγουν από το σπίτι, που θέλουν να φύγουν από τοξικούς γάμους, αλλά δεν έχουν εισόδημα. Δεν υπάρχει νομική υποστήριξη και κοινωνική στήριξη στις οικογένειες που έχουν χάσει τα κορίτσια τους, ως θύματα γυναικοκτονίας.

Για όλα αυτά τα θέματα προσπαθώ να μιλήσω μέσα από τη δουλειά μου, με έναν τρόπο τρυφερό. Δεν προσπαθώ να φωνάξω κάτι. Προσπαθώ να εναποθέσω το μήνυμα με έναν τρόπο που να είναι και τρυφερός και οικείος, ώστε να μπορεί ο κόσμος να το οικειοποιηθεί. Πολλοί βλέπουν τα σεντόνια και μου λένε ‘αυτό είναι το κλασικό σεντόνι της γιαγιάς μου’. Ή ‘αυτό είναι ένα σεντόνι που είχα όταν ήμουνα μικρός’. Βλέποντας τα σεντόνια και την performance βλέπουν τον εαυτό τους μέσα σε αυτά.”

"Alkyonides Days" performance at BIOS theater in Athens. Duration: 12-5pm. Organized by A.Antonopoulou Gallery. Documentation paid by Zoi Konstantopoulou.

Τι κρύβει η φράση η “Ενοχή της Γειτονιάς”; “Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από το φαινόμενο της σιωπής, αυτό το “τα εν οίκω μη εν δήμω”. Και βέβαια πολλές φορές, η γειτονιά έχει ενδείξεις ότι κάποιο άτομο στα διπλανά σπίτια βιώνει ενδοοικογενειακή βία, αλλά κανείς δεν μιλάει. Πρώτον γιατί δεν θέλουν να ανακατευτούν σε ξένα χωράφια και ξένες υποθέσεις και δεύτερον γιατί δεν υπάρχει και η απαραίτητη ενημέρωση. Δηλαδή αν κάποιος εντοπίσει ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν ξέρει πού να απευθυνθεί. Και όπως είδαμε ακόμα και και οι λίγες δομές που υπάρχουν για να στηρίξουν τα θύματα έμφυλης βίας αντιμετωπίζουν προβλήματα. Όπως η γραμμή SOS 15900, που μάθαμε ότι κινδυνεύει να κλείσει γιατί οι άνθρωποι/υπάλληλοι δουλεύουν απλήρωτοι. Άρα η πολιτεία πρέπει να στηρίξει τις δομές γιατί από την ενοχή της γειτονιάς, πηγαίνουμε στην ενοχή της πολιτείας, και στην ενοχή του κράτους και ούτω καθεξής.”

“Η ευαισθητοποίηση ξεκινάει από αυτά τα τρυφερά χρόνια της εφηβείας”

Οι δράσεις απευθύνονται και σε έφηβες και έφηβους, με στόχο την ενημέρωση, αλλά και την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου που έχει ως επίκεντρο τις ανισότητες λόγω φύλου.

Τη ρωτάμε αν ήταν συγκεκριμένος στόχος της να απευθυνθεί σε μικρότερες ηλικίες. “Βέβαια ήταν ένα από τα πράγματα που πρότεινα στο Δήμο Αθηναίων, γιατί θεωρώ ότι η παιδεία και η ενημέρωση είναι πάρα πολύ σημαντικά βήματα για την αλλαγή. Μαθαίνουμε όλα αυτά τα πράγματα στο σχολείο, αλλά δεν μαθαίνουμε ποτέ τι είναι μια υγιής σχέση, τι είναι η υγιής αγάπη, πώς να φερόμαστε στο διπλανό μας.

Georgia Lale
BED Georgia Lale

Και η ευαισθητοποίηση ξεκινάει από αυτά τα τρυφερά χρόνια της εφηβείας. Οπότε δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα δράσεων για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου σχολείων της Αθήνας και θα υπάρξει ένα σεμινάριο. Τα παιδιά θα δουν μια ταινία μικρού μήκους και μετά σε συνεργασία με μένα θα φτιάξουμε ένα έργο για την έκθεση, η οποία θα ανοίξει το απόγευμα. Και θα μου φέρουν και οι μαθητές τα σεντόνια τους ώστε μαζί θα φτιάξουμε ένα έργο που θα εκτεθεί, κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Μετά τη λήξη των εκδηλώσεων για τη Διεθνή Μέρα των Γυναικών θα μαζέψω τα σεντόνια που θα μου φέρει ο κόσμος θα τα πάρω μαζί μου στη Νέα Υόρκη και εκεί με περιμένει ένα residency μέχρι τα τέλη Ιούλη όπου θα αναπτύξω καινούργια έργα πάνω στο θέμα της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών. Σας περιμένω να μου φέρετε τα σεντόνια σας”.

63"x109", bed sheets and sewing thread, 2021

Πληροφορίες

  • “Γνωρίζοντας από την κόψη: Τη Διεθνή Ημέρα των Γυναικών μιλάμε για την έμφυλη βία”
  • 8-10 Μαρτίου 2024, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων,
  • Είσοδος στην έκθεση “Η Ενοχή της Γειτονιάς”, Αίθουσα Δεξαμενές Καθαρισμού, με συμβολικό εισιτήριο €2, (προπώληση μέσω more.com) προς ενίσχυση του έργου της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης “Κέντρο Διοτίμα”, που εξειδικεύεται στα ζητήματα φύλου και ισότητας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων στην Τεχνόπολη

8-10 Μαρτίου – «Η Ενοχή της Γειτονιάς», εικαστική έκθεση της Γεωργίας Λαλέ / Παρασκευή 12:30-23:00, Σάββατο 10:00-22:00, Κυριακή 10:00-17:00 | Αίθουσα Δεξαμενές Καθαρισμού

Περιλαμβάνει, επίσης, το έργο «Χάρτης της Ελλάδας» που θα δημιουργήσουν το πρωί της 8ης Μαρτίου έφηβοι μαθητές και έφηβες μαθήτριες σε συνεργασία με τη Γεωργία Λαλέ, καθώς και μεταξοτυπίες-αναπαραγωγές των έργων της “Σημαία” (2021) και “Η ενοχή της γειτονιάς” (2023) που εκτέθηκαν στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο του 2023.

8 Μαρτίου, 10:00-12:30 – Πρόγραμμα για μαθητές και μαθήτριες Λυκείου | Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ»

Προβολή ταινίας μικρού μήκους “Τα Σωστά Λόγια”» (Γαλλία, 2021, σκην. Αντριάν Μοΐζ Ντιλάν), σε συνεργασία με το Athens International Children’s Film Festival

Ομιλίες και συζητήσεις με θέμα τα έμφυλα στερεότυπα και τη συναίνεση, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Πελιώ Παπαδιά. Ομιλητές:

  • Γιώργος Νικολαΐδης, εκπαιδευτής ενηλίκων – υπεύθυνος συντονισμού “Συμμαχίας των Φύλων”, με θέμα: “Έμφυλα Στερεότυπα”,
  • Ειρήνη Γεωργή, συγγραφέας, ομιλήτρια, σύμβουλος dating & επικοινωνίας, με θέμα “Συναίνεση και Πατάτες Τηγανητές”,
  • Βασίλης Νανούρης, εκπαιδευτικός, με θέμα “Έμφυλη Βία και το Εκπαιδευτικό Σύστημα”

Επίσκεψη των μαθητών και των μαθητριών στην έκθεση “Η Ενοχή της Γειτονιάς” και συμμετοχή τους στη διαδραστική performance της Γεωργίας Λαλέ για τη δημιουργία του έργου “Χάρτης της Ελλάδας”
* Όλες οι πρωινές δράσεις για έφηβες και έφηβους είναι κλειστές για το κοινό

8 Μαρτίου, 17:00-21:00 – Athens Checkpoint | Εξωτερικός χώρος αίθουσας Δεξαμενές Καθαρισμού

Το κέντρο πρόληψης και σεξουαλικής υγείας Athens Checkpoint θα βρίσκεται έξω από την είσοδο της έκθεσης παρέχοντας δωρεάν, ανώνυμες και γρήγορες εξετάσεις για HIV και ηπατίτιδα B&C, μοιράζοντας δωρεάν προφυλακτικά και ενημερώνοντας το κοινό για θέματα σεξουαλικής υγείας.

8 Μαρτίου, 19:15-20:30 – «8 Μαρτίου 2024: Άλλη μια επέτειος;», ομιλίες για το ευρύ κοινό| Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο “Μιλτιάδης Έβερτ”.

Ομιλήτριες: Γεωργία Λαλέ, εικαστικός, Μαρία Αποστολάκη, δικηγόρος συντονίστρια Νομικής Υπηρεσίας, Κέντρο Διοτίμα, Μαρία Στρατηγάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας, Μαίρη Λεοντσίνη, Καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ – ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων – ΕΚΠΑ. Συντονίζει ο Κωστής Παπαϊωάννου, Πρόεδρος Δ.Σ. Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, πρ. Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Την εκδήλωση προλογίζει ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας. * Είσοδος ελεύθερη, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

8 Μαρτίου, 20:30-23:00 – “ΑΔΥΤΟΝ”, performance της Γεωργίας Λαλέ | Υπόγειος χώρος αίθουσας Δεξαμενές Καθαρισμού * Είσοδος με το συμβολικό εισιτήριο της έκθεσης “Η Ενοχή της Γειτονιάς”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα