Μ. Βλάχου: Την ερχόμενη εβδομάδα οι πληρωμές για τους δικαιούχους της ΑΕΠΙ

Μ. Βλάχου: Την ερχόμενη εβδομάδα οι πληρωμές για τους δικαιούχους της ΑΕΠΙ
Φωτογραφία αρχείου eurokinissi

Η επίτροπος της ΑΕΠΙ μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 για την καθυστέρηση των πληρωμών και τις δύσκολες υποθέσεις που κλήθηκε να χειριστεί

Η επίτροπος της ΑΕΠΙ Μαρία Βλάχου μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Πεζοί στον Αέρα” και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν λάβει ακόμα τα χρήματα που περιμένουν συνθέτες , στιχουργοί και άλλοι δικαιούχοι, τονίζοντας ότι τα εμπόδια θα ξεπεραστούν και από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές.

Όπως τόνισε η κα. Βλάχου, η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι η διοίκηση της εταιρείας (οι μέτοχοι Πέτρος και Δημήτρης Ξανθόπουλος) δεν είχαν προβεί εγκαίρως όπως προβλέπει ο νόμος σε διαχωρισμό των λογαριασμών της εταιρείας. Τόνισε επίσης ότι διαχειρίστηκε δύσκολα θέματα και σημείωσε εμφατικά τις θετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προκειμένου να δοθούν λύσεις.

Ακολουθούν οι δηλώσεις της κας Βλάχου:

«Χαρακτηρίσατε ως ανοιχτό θέμα την ΑΕΠΙ και το επιβεβαιώνω. Πρέπει να πούμε τα σημαντικά που έγιναν το 2017 που  ήταν χρήσιμα για την εξυγίανση στο χώρο. Ένα είναι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και φυσικά ότι το κράτος τοποθέτησε επίτροπο στην Ανώνυμη Εταιρεία.

Λήγει η θητεία μου σε λίγο και κλήθηκα να διαχειριστώ δύσκολα θέματα από τις αρμοδιότητες που μου δίνει ο νόμος. »

«…Οι σημαντικές υποχρεώσεις της ΑΕΠΙ είναι οι δύο διανομές τον χρόνο. Στα ταμεία της εταιρείας έπρεπε να υπάρχουν 8 εκατομμύρια τον Ιούνιο και δεν υπήρχαν. Προχωρήσαμε σε διανομή με χρήματα που εισπράχθηκαν για τη διανομή του Δεκεμβρίου. Η ΦΑΕ Αθηνών έκανε έναν έλεγχο και είχε δεσμεύσει το 50% των εταιρικών λογαριασμών για χρέη της ΑΕΠΙ προς το δημόσιο. Τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση μετά από πρόταση της υπ. Πολιτισμού του υπουργού επικράτειας και του Υπουργείου Οικονομικών, πήρε την απόφαση να αποδεσμεύσει αυτά τα χρήματα για να γίνει η διανομή. Τα χρήματα αυτά αποδεσμεύονται και ορίζονται ως ακατάσχετα. Ο νόμος δημοσιεύθηκε στις 22 Δεκεμβρίου. Αν η διοίκηση προχωρούσε τις διαδικασίες για τον διαχωρισμό των λογαριασμών, για να δούμε σε ποιους λογαριασμούς είναι τα χρήματα της προμήθειάς που παρακρατά και σε ποιους τα χρήματα που αποδίδονται στους δημιουργούς, θα είχε προχωρήσει η κατάσταση. Αυτό όφειλε να το έχει κάνει η διοίκηση νωρίς και παρανόμως δεν το έκανε. Κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διαχωριστούν οι λογαριασμοί προκειμένου να προχωρήσουμε στη διανομή. Τα χρήματα θα αποδοθούν. Είναι νόμος του κράτους  και θα αποδοθούν όπως και να έχει. Κατανοώ την αγωνία των δημιουργών και αυτό που μπορώ να πω είναι ότι από αυτή τη βδομάδα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές. Αύριο κιόλας θα στείλω το σχετικό έγγραφο για να προχωρήσουμε άμεσα σε πληρωμές των δικαιούχων.»

Ακούστε τις δηλώσεις της κας Βλάχου (από 40.52′ και μετά):

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα