Μενδώνη: Επτά καμένα κτίρια και ελάχιστες απώλειες αντικειμένων στο Τατόι

Μενδώνη: Επτά καμένα κτίρια και ελάχιστες απώλειες αντικειμένων στο Τατόι
Το κτίριο του Ανακτόρου στο Τατόι μετά την καταστροφική πυρκαγιά MM

Με αρκετή καθυστέρηση το Υπουργείο Πολιτισμού έδωσε συνέντευξη Τύπου παρουσιάζοντας τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στα τέως Βασιλικά Κτήματα.

Ως θλιβερή μα απόλυτα ελεγχόμενη παρουσιάστηκε η κατάσταση στα τέως Βασιλικά Κτήματα Τατοΐου, μετά την καταστροφική πυρκαγιά μεταξύ 3 και 6 Αυγούστου, κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, πλαισιωμένη από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.

Συγχρόνως, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την ανάληψη πολιτικής ευθύνης για την καταστροφή στο Τατόι, η κα Μενδώνη ανέφερε: «Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα ανάληψης ευθύνης αν είχαν γίνει πραγματικές ζημιές. Ζημιές δεν έγιναν. Από εκεί και πέρα, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν δικαίωμα να αξιολογήσουν τους υπουργούς.»

Όσον αφορά τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στον ιστορικό πυρήνα του χτήματος, η υπουργός, επιβεβαιώνοντας (επί τα μείζω) τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, ανέφερε πως επτά κτίρια του συγκροτήματος υπέστησαν ζημιές από την φωτιά. Πρόκειται για την Οικία Στουρμ, το Διευθυντήριο, την Οικία Φροντιστή, και τα κτίρια Τηλεπικοινωνιών, Φρουράς Τάφων, Δασονομείου, και Προσωπικού, τα οποία –όπως καταδείχθηκε και σε σχετικό power point με φωτογραφίες «πριν» και «μετά»– έχασαν στέγες, πορτοπαράθυρα και λοιπά ξύλινα στοιχεία των προσόψεών τους από την πυρκαγιά. Υπερτονίστηκε, πάντως, ότι ούτως ή άλλως επρόκειτο για κτίρια των οποίων η αναπαλαίωση/ συντήρηση δεν είχε προχωρήσει και βρίσκονταν σε κακή κατάσταση.

Τα κοντέινερ και οι οικίσκοι

Όσον αφορά το άλλο μείζον ζήτημα, ήτοι το κατά πόσον παραδόθηκαν στις φλόγες κοντέινερ που περιείχαν πολύτιμα ή ιστορικής αξίας αντικείμενα, η υπουργός ανέφερε πως όλα τα κοντέινερ παρέμειναν άθικτα, και πως αυτό που κάηκε (και απαθανατίστηκε από φωτογραφίες της «Καθημερινής») ήταν δυό οικίσκοι, ο ένας ολοσχερώς. Ως προς το περιεχόμενό τους, «Αυτός που καταστράφηκε ολοσχερώς περιείχε αντικείμενα που, σύμφωνα με την αρμόδια Διεύθυνση, ήταν μικρής αξίας και σε κακή κατάσταση διατήρησης. Το υλικό είχε ήδη αξιολογηθεί από τη Διεύθυνση Συντήρησης και τα αντικείμενα που είχαν κριθεί σημαντικά είχαν μεταφερθεί σε άλλους χώρους. Υπήρχε κάποια οικοσκευή, μαγειρικά σκεύη, μια ραπτομηχανή, προστατευτικά τζακιών (που δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα καθώς είναι μεταλλικά), έντυπα και βιβλία που δεν ήταν ιδιαίτερα αξιόλογα», αλλά και μέρος της βασιλικής κάβας.

https://www.news247.gr/download/7892//463000/tatoi.pdf

Με αφορμή άλλη δημοσιογραφική ερώτηση, η κα Μενδώνη εξήγησε, ομολογουμένως κάπως βιαστικά, ότι τα αντικείμενα τα οποία, υπό την προσωπική της επίβλεψη, απομακρύνθηκαν εσπευσμένα την νύχτα της Τετάρτης 4 Αυγούστου, ήταν κυρίως μικρών διαστάσεων αντικείμενα αξίας, τα οποία υπήρχε κίνδυνος να κλαπούν. Απέφυγε δε να κατονομάσει το πού μεταφέρθηκαν «για λόγους ασφαλείας».

Η υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε επίσης πως, παρά την πυρκαγιά και τις καταστροφικές επιπτώσεις της στο Τατόι, το πλάνο αξιοποίησης και ανάδειξης του συγκροτήματος και του χτήματος θα προχωρήσει κανονικά, «Παραμένουμε στον στόχο μας, όπως προβλέπεται στη μελέτη βιωσιμότητας που ήδη εφαρμόζουμε. Από το τέλος Μαρτίου υπάρχει και διυπουργική επιτροπή προκειμένου ο καθένας να λειτουργήσει κατά την αρμοδιότητά του, συντονισμένα, στην αποκατάσταση του κτήματος,» τόνισε. Συγχρόνως, αναφέρθηκε στην μελέτη αναδάσωσης, που ήδη ανατέθηκε, αλλά και σε περιβαλλοντικές μελέτες που θα εκπονηθούν σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν συνολικά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον χώρο.

Εξηγήσεις και δικαιολογίες

Ανεπαρκής, πάντως, κρίνεται η απάντηση που έδωσαν η κα Μενδώνη και η Μαρία Μερτζάνη, προϊστάμενη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων, σχετικά με το γιατί εξακολουθούν να παραμένουν στον, ευάλωτο όπως αποδείχθηκε, υπαίθριο χώρο του χτήματος τα κοντέινερ με τα ιστορικής αξίας αντικείμενα. Οι λόγοι τους οποίους επικαλέστηκαν είναι η… ενότητα ενός «ενιαίου και αδιαίρετου συνόλου, άμεσα συνδεδεμένου με τα κτίρια», αλλά και η αδυναμία εξεύρεσης μιας όντως μεγάλης αίθουσας –της τάξεως των 5.000τ.μ. μίνιμουμ– στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών…

Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους λόγους που καθυστέρησε τόσο η γνωστοποίηση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στο Τατόι, η κα Μενδώνη περιορίστηκε στην επανάληψη της κυβερνητικής επωδού: «Όπως έχει ήδη αναφερθεί από την κυβερνητική εκπρόσωπο, η επιλογή ήταν την ώρα της μάχης να μιλά ένας, η καθ’ ύλην αρμόδια Πολιτική Προστασία. Χθες έγινε το υπουργικό συμβούλιο, και σήμερα σας ενημερώνουμε, τηρώντας τη διαδικασία που υπέδειξε η κυβέρνηση.»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα