Άγνωστη συνέντευξη του Κερτ Κομπέιν: Όταν έλεγε “οι λευκοί δεν μπορούν να ραπάρουν”

Άγνωστη συνέντευξη του Κερτ Κομπέιν: Όταν έλεγε “οι λευκοί δεν μπορούν να ραπάρουν”

Ο Κομπέιν είχε μιλήσει σε ραδιοφωνική εκπομπή του Roberto Lorusso, τέσσερις μόλις ημέρες πριν κυκλοφορήσει το θρυλικό Nevermind.

“Here we are now, entertain us…”. Ο frontman των Nirvana συνήθιζε να μιλάει ανοιχτά στις συνεντεύξεις του.

Πίσω στο 1991 είχε τοποθετηθεί για το ραπ που γνώριζε τότε το πρώτο αποκορύφωμά του, με τους πρώτους λευκούς να αρχίζουν εκείνη την περίοδο να πιάνουν ανά χείρας μικρόφωνο για να σκαρώσουν και να πουν τις ρίμες τους.

Ο Κομπέιν είχε μιλήσει σε ραδιοφωνική εκπομπή του Roberto Lorusso, τέσσερις μόλις ημέρες πριν κυκλοφορήσει το θρυλικό Nevermind. Το ηχητικό της συνέντευξης που ηχογραφήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του ’91 στην Όπερα του Τορόντο δεν “έπαιξε” ποτέ, και βγήκε αυτές τις μέρες, 27 χρόνια μετά.

Τότε τον ρωτούσε ο Lorusso: “Διάβασα πως είσαι μεγάλος φαν του χιπ χοπ αλλά πως πιστεύεις ότι τα γκρουπ των λευκών δεν αξίζουν. Ισχύει κάτι τέτοιο;”, με τον Κομπέιν να απαντά:

“Δεν ξέρω, μήπως το είχα πει αυτό ενώ ήμουν μεθυσμένος; Ναι μου αρέσει πολύ η ραπ μουσικής αλλά η πλειοψηφία των κομματιών είναι γεμάτα μισογυνισμός και δεν μου κάνουν. Δεν θα έλεγα για την ακρίβεια πως είμαι φαν του είδους, αλλά το σέβομαι πάρα πολύ γιατί είναι ένα από τα πιο αυθεντικά μουσικά ιδιώματα που έχω γνωρίσει, αλλά το να βλέπεις έναν λευκό να ραπάρει είναι σαν να βλέπεις έναν λευκό να χορεύει”.

Φυσικά από τότε τα χρόνια έχουν περάσει και οι λευκοί έχουν δώσει και εκείνοι τα δικά τους χιπ χοπ διαμάντια ως παρακαταθήκη για το μέλλον. Βλέπε Eminem κοινώς. Στις αρχές των 90s πάντως εκείνος που ξεκινούσε να ραπάρει ως φέρελπις μουσικός ήταν ο Vanilla Ice. Ίσως να αναφερόταν και σε αυτόν ο Κερτ.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα κακοποίησης γυναικών και μισογυνισμού, ο Κομπέιν είχε πάρει πολλές φορές ξεκάθαρη θέση. Το 1991 σε συνέντευξή του στο “NME” έλεγε χαρακτηριστικά:

“Ο βιασμός είναι ένα από τα χειρότερα εγκλήματα του κόσμου και συμβαίνει κάθε λίγα λεπτά. Το πρόβλημα με τις ομάδες στήριξης των θυμάτων είναι ότι προσπαθούν να μάθουν στις γυναίκες πώς να αμύνονται. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να μάθουν στους άντρες να μη βιάζουν. Πρέπει να ξεκινήσουν απ’ την πηγή”.

Δείτε εδώ το ντοκιμαντέρ “About a son”, στο οποίο καταγράφονται ηχογραφημένες συνεντεύξεις του Κομπέιν

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα