Κατσιγιάννης στο NEWS 24/7: Η γνωριμία μου με τον Μίκη και το “Ασίκικο Πουλάκη”

Κατσιγιάννης στο NEWS 24/7: Η γνωριμία μου με τον Μίκη και το “Ασίκικο Πουλάκη”

Το σπουδαίο έργο "Ασίκικο Πουλάκη" του Μίκη Θεοδωράκη θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 4 και 5 Δεκεμβρίου 2021.

Το σπουδαίο έργο “Ασίκικο Πουλάκη” του Μίκη Θεοδωράκη, σε στίχους Μιχάλη Γκανά, παρουσιάζει η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε μία νέα εκτέλεση μέσα από την προσέγγιση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Ανδρέα Κατσιγιάννη, με τη συμμετοχή της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας και σολίστ τον Γιάννη Διονυσίου.

Η νέα προσέγγιση στο ιδιαίτερο αυτό έργο από τον Γιάννη Διονυσίου και την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, διακεκριμένη και πολυταξιδεμένη ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής που υπηρετεί με δημιουργικό τρόπο τη συνέχεια της πολυσυλλεκτικής σμυρναίικης παράδοσης, υπόσχεται να φέρει στην Εναλλακτική Σκηνή μια σύγχρονη και παραγωγική επανασύνδεση της θεοδωρακικής έμπνευσης με τις παραδοσιακές, ιωνικές της ρίζες.

Ο Ανδρέας Κατσίγιαννης μίλησε στο NEWS 24/7 για το έργο αυτό και για τη σχέση του με τον Μίκη Θεοδωράκη.

Πώς προέκυψε η ενορχήστρωση και προσαρμογή του έργου «Ασίκικο Πουλάκη»; Τι θέλετε να αναδείξετε;

Το 2005 ο Μίκης Θεοδωράκης με είχε καλέσει στο σπίτι του, έχοντας ακούσει τους δύο πρώτους δίσκους της Εστουδιαντίνας, το «Smyrne» και το «Δάκρυ στο Γυαλί». Είχε εντυπωσιαστεί από όλη αυτή την κίνηση που είχαμε κάνει τότε ως νέοι μουσικοί και μάλιστα έλεγε, ‘’επιτέλους μια πολιτιστική δράση που έρχεται από την ενδοχώρα να ταρακουνήσει το κέντρο’’. Τον εντυπωσίασε πώς συνδυάζουμε τα δυτικά στοιχεία με στοιχεία της ανατολής στη μουσική και πώς αυτή την παράδοση, της Μικράς Ασίας, τη φέρνουμε στο σήμερα με έναν πολύ ιδιαίτερο και ‘’φρέσκο’’ τρόπο. Σε εκείνη τη συνάντηση μου πρότεινε να παίξουμε το «Ασίκικο Πουλάκη» με την Εστουδιαντίνα και σολίστα τον Γιάννη Σπάθα, με ερμηνευτή τον Βασίλη Λέκκα. Ήθελε, όπως έλεγε, να γίνει μία ηχητική αποκατάσταση του έργου, όπως το ίδιο το έργο ήταν η δική του αποκατάσταση για όλο αυτό το τραγικό γεγονός της Μικράς Ασίας, με τους εύστοχους στίχους του Μιχάλη Γκανά.

Τι θυμάστε από την επαφή σας με τον Μίκη Θεοδωράκη; Τι σας γοητεύει ιδιαίτερα στο έργο αυτό;

Θυμάμαι ότι εκείνη η συνάντηση κράτησε πολλές ώρες με αναλύσεις πολυεπίπεδες. Καταρχάς μου ανέλυσε την πολιτική, αλλά και την κοινωνική διάσταση διάσταση του έργου. Το έργο αυτό ο Μίκης Θεοδωράκης το έγραψε στην απόλυτη του ωριμότητα, ήταν 70 ετών και αποφάσισε μέσα από αυτό το έργο να τιμήσει το γένος της μητέρας του, την καταγωγή του, τη μικρασιατική του καταγωγή, για αυτό και το Πουλάκη είναι με η. Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει για την οικογένεια Πουλάκη που ήρθε από τον Τσεσμέ της Μικράς Ασίας στη Χίο. Χρησιμοποιεί όλη αυτή την ποικιλία ρυθμών και μουσικών δρόμων της Ιωνικής παράδοσης μέσα από την δικό του μουσικό κόσμο. Θεωρώ ότι αυτό το έργο, είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα που έχουν αναφορά στην ελληνικότητα, στην παράδοση και στη σύγχρονη ιστορία μας.

Στη φωτογραφία στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη, ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, ο Γιάννης Σπάθας, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Βασίλης Λέκκας

Πώς πιστεύετε πως επικοινωνεί το έργο αυτό με το σήμερα;

Ο Μίκης Θεοδωράκης πάντοτε είχε έναν μαγικό τρόπο να συνομιλεί με κάθε γενιά. Χρέος του πάντα, να σέβεται και να συνομιλεί με τη νεότερη γενιά. Επιθυμία του ήταν αυτό το έργο, όπως και κάθε του έργο να περνάει από γενιά σε γενιά, για αυτό το λόγο πάντοτε χρησιμοποιούσε ερμηνευτές που παίρνανε σκυτάλη από τους προηγούμενους και ήταν ανοιχτός σε κάθε πρόταση που μπορεί να έρθει από άλλα είδη μουσικής, από μουσικά συγκροτήματα διαφορετικών ειδών, τα οποία θα προσέγγιζαν με τη δική τους ματιά τη μουσική του. Αυτό κάνουμε και εμείς σήμερα, υλοποιούμε αυτή του την επιθυμία. Σαν Εστουδιαντίνα ασχολούμαστε πάρα πολύ με τη μουσική της Ιωνίας, αλλά γενικότερα και με τη μουσική της Μεσογείου, αναδεικνύοντας το πόσο επίκαιρος είναι στο σήμερα και στο αύριο αυτός ο Πολιτισμός. Καλέσαμε τον Γιάννη Διονυσίου, έναν νέο τραγουδιστή, ο οποίος ασχολείται με το λαϊκό τραγούδι με αγάπη, αλλά και με σπουδή, έχοντας ως βάση τους σπουδαίους ερμηνευτές του 20ου και 21ου αιώνα της ελληνικής μουσικής.

Μελλοντικά σχέδια της ορχήστρας;

Το 2022 συμπληρώνουμε 25 χρόνια δημιουργίας. Αυτή τη χρονιά πού είναι η επέτειος των 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης, θέλουμε να ταξιδέψουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό δίνοντας το στίγμα μιας παράδοσης πού είναι ζωντανή όσο ποτέ. Έτσι, λοιπόν, έχουμε προγραμματίσει συναυλίες που θα παρουσιάζουν το μεγαλείο του πολιτισμού μιας πόλης, της Σμύρνης , πού επηρέασε και επηρεάζει μέχρι σήμερα με θετικό πρόσημο την καθημερινότητα μας και το πολιτισμό μας.

Info: 4, 5 Δεκεμβρίου 2021/ Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή 19.30)/ Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ

Συντελεστές: Στίχοι: Μιχάλης Γκανάς/Ενορχήστρωση, προσαρμογή, σαντούρι: Ανδρέας Κατσιγιάννης/Ερμηνεύει ο Γιάννης Διονυσίου/Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας/Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Σταύρος Κουσκουρίδας (κλαρίνο, καβάλ), Γιώργος Μάτσικας (μπουζούκι, λαούτο), Κώστας Γεδίκης (μπουζούκι, λάφτα), Απόστολος Βαλαρούτσος (κιθάρα), Κώστας Κωνσταντίνου (κοντραμπάσο), Δήμος Βουγιούκας (ακορντεόν), Ανδρέας Παπάς, Κώστας Μερετάκης (κρουστά), Φίλιππος Ρέτσιος (πιάνο)

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version