Αντίο Μαέστρο: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον Ένιο Μορικόνε

Αντίο Μαέστρο: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον Ένιο Μορικόνε
Οκτώβριος 2004. ASSOCIATED PRESS

Έγραψε την πρώτη του σύνθεση σε ηλικία 6 ετών. Δεν έμεινε ποτε στο Χόλιγουντ και είχε 4 παιδιά. Όσα πρέπει να ξέρεις για τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη που έφυγε απο τη ζωή.

Παγκόσμια συγκίνηση έχει προκαλέσει ο θάνατος του σπουδαίου συνθέτη και ενοσρχηστρωτή Ένιο Μορικόνε που άφησε τη δική του σφραγίδα στην ιστορία της μουσικής και του κινηματογράφου.

Ο Ένιο Μορικόνε έγραψε μουσική για περισσότερες από 500 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Συνθέτης από παιδί

Ο Μορικόνε έγραψε τις πρώτες του συνθέσεις όταν ήταν έξι ετών και η οικογένειά του τον ενθάρρυνε να αναπτύξει το ταλέντο του.

Έγραφε τις μουσικές του σε παρτιτούρες και μετά τις έπαιζε στο πιάνο. Μάλιστα λέγεται οτι καθημερινά ξυπνούσε στις 5 το πρωί και μέχρι το μεσημέρι έγραφε στο χαρτί πριν πάει στο στούντιο για την ηχογράφηση.

Η τρομπέτα

Ο Μορικόνε σπούδασε σύνθεση και τις δεκαετίες των 40 και 50 έπαιζε τρομπέτα σε τζαz μπάντες. Βιοποριστικοί λόγοι τον έκαναν να αφήσει τα live και να πιάσει δουλειά στην RCA Records, της Sony Records όπου εργάστηκε ως ενοχρηστρωτής.

Ιούλιος 2009, Οχρίδα. AP

 

Τα βραβεία

Το 2007 του απονεμήθηκε τιμητικό Όσκαρ «για την μαγευτική και πολυπρόσωπη συνεισφορά του στην τέχνη της μουσικής για ταινίες».

Το 2016 παρέλαβε το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής για την ταινία “Μισητοί 8”. Κατα τη διάρτκεια της καριέρας του κέρδισε τρία βραβεία Γκράμι, τρεις Χρυσές Σφαίρες, έξι BAFTA, δύο Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ένα τιμητικό Χρυσό Λέοντα και ένα Πολικό Μουσικό Βραβείο.

Στις Κάνες, το 1984 ASSOCIATED PRESS

 

Δεν έμεινε ποτέ στο Χόλιγουντ

Αν και η επαγγελματική του πορεία συνδέθηκε πολύ στενά με το Χόλιγουντ, ο ίδιος δεν έμεινε ποτέ εκεί. Προτιμούσε πάντα να μένει στην Ιταλία μαζί με τη σύζυγό του Μαρία και τα τέσσερα παιδιά τους.

Σύλλογος φαν στη Λάρισα

Στη Λάρισα αγαπούν ιδιαίτερα τον Ένιο Μορικόνε. Μάλιστα υπάρχει και Πολιτιστικός Σύλλογος φίλων της μουσικής του που ιδρύθηκε το 2011 και έιναι ο μοναδικός σε όλο τον κόσμο.

Ο Σύλλογος διοργανώνει προβολές ταινιών με τη μουσική του και συναυλιών υπό τη διέυθυνσή του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα