Χιλιάδες δολάρια για το θρυλικό στέμμα και το χτενάκι για το μουστάκι του Φρέντι Μέρκιουρι  

Χιλιάδες δολάρια για το θρυλικό στέμμα και το χτενάκι για το μουστάκι του Φρέντι Μέρκιουρι   
Ο Freddie Mercury στο Rasunda Football Stadium της Στοκχόλμης / 7 Ιουνίου 1986 ILPO MUSTO/ALAMY/VISUALHELLAS.GR

Ο Φρέντι Μέρκιουρι, ένας από τους σπουδαιότερους frontmen όλων των εποχών, συνήθιζε να λέει ότι θέλει να περιβάλλεται μόνο από "έξοχα αντικείμενα”, τα οποία θα δημοπρατηθούν την ημέρα που θα γινόταν 77 ετών.

Για περισσότερα από 30 χρόνια, η λονδρέζικη κατοικία του Φρέντι Μέρκιουρι (Freddie Mercury) ήταν σαν να έχει παγώσει στο χρόνο! Παρέμενε κλειστή και ανέγγιχτη, σαν ναός αφιερωμένος στον θρυλικό σούπερ σταρ του ροκ συγκροτήματος Queen, που πέθανε το 1991, σε ηλικία 45 ετών.

Όταν το “Garden Lodge” στο Κένσινγκτον άνοιξε τις πόρτες του, θα μπορούσε να παρομοιαστεί με μια ρωσική κούκλα “μπάμπουσκα” που αποκάλυπτε διαδοχικά τους ανεξάντλητους θησαυρούς της.

Τώρα αυτά τα αντικείμενα πρόκειται να παρουσιαστούν στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Χονγκ Κονγκ προτού διατεθεί σε δημοπρασία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “The Guardian”.

Φωτογραφία από την έκθεση του Sotheby's - Ο Freddie Mercury των Queen στο Wembley το 1986 Denis O’Regan (www.denis.uk)

Σε πρώτη φάση, η κύρια έκθεση με τα περίπου 1.500 έργα τέχνης και αντικείμενα του Φρέντι Μέρκιουρι από το Garden Lodge θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί του οίκου Sotheby’s του Λονδίνου τον Αύγουστο και θα διαρκέσει έως τα 77α γενέθλια του Μέρκιουρι (ο οποίος γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1946). Θα ακολουθήσουν έξι δημοπρασίες τον Σεπτέμβριο.

Τα ‘splendid’ αντικείμενα του Φρέντι Μέρκιουρι

Το “Garden Lodge” ήταν το καταφύγιο του Φρέντι και το διακόσμησε με έργα τέχνης, όπως βικτωριανούς πίνακες και δημιουργίες καλλιτεχνών του 20ου αιώνα, έργα από γυαλί και ιαπωνική τέχνη και πανάκριβα εξωτικά υφάσματα.

Το Garden Lodge Sotheby's

Συνήθιζε να λέει ότι θέλει να περιβάλλεται από τα πιο “έξοχα αντικείμενα” χρησιμοποιώντας με έμφαση τη λέξη “splendid”.

Μεταξύ των αντικειμένων που ξεχωρίζουν είναι τα εκθαμβωτικά σκηνικά κοστούμια του, χειρόγραφοι στίχοι μεγάλων επιτυχιών, πίνακες και μεμοραμπίλια από τα ταξίδια του τεράτιου αυτού καλλιτέχνη.

Μία ρέπλικα του στέμματος του στέμματος του Αγίου Εδουάρδου - το οποίο θα φορέσει ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ του Ηνωμένου Βασιλείου στη στέψη του - στην έκθεση του Sotheby's με αντικείμενα του Φρέντι Μέρκιουρι Kin Cheung/AP Photo

Το σακάκι του Φρέντι στο θρυλικό πάρτι για τα 39α γενέθλιά του στο Μόναχο το 1985 Sotheby's

Ένα από τα πιο “διάσημα” αντικείμενα που εκτίθενται στο Sotheby’s είναι ένα στέμμα στο πρότυπο του στέμματος του Αγίου Εδουάρδου το πρωτότυπο θα φορέσει ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ του Ηνωμένου Βασιλείου στη στέψη του το επόμενο Σαββατοκύριακο – μαζί με το συνοδευτικό μανδύα από κόκκινο βελούδο, από ψεύτικη γούνα και στρας (αναμένεται να δημοπραττηθεί για 75.000 με 100.000 δολάρια)

Ο Μέρκιουρι φόρεσε τον μανδύα για την τελική ερμηνεία του “God Save the Queen”, με την οποία έκλεισε η τελευταία ζωντανή εμφάνιση του συγκροτήματος στο Knebworth, το 1986. Φωτογραφία του, δια χειρός Peter Hince, φιλοξενείται στην έκθεση “Queen Unseen: My Life with the Greatest Rock Band of the 20th Century” στο Τορίνο.

Το συλλεκτικό τηλέφωνο του Φρέντι, το χτενάκι για το μουστάκι του και τα γυαλιά του με σχήμα αστεριών Sotheby's

Χειρόγραφοι στίχοι του τραγουδιού “We are the Champions”, του σημαντικότερου ύμνου των Queen που κυκλοφόρησε στο έκτο άλμπουμ τους, “News of the World” (1977), και τραγουδήθηκε από φανατικούς θαυμαστές σε ζωντανές εμφανίσεις της μπάντας, εκτιμάται ότι θα πωληθούν έως και 300.000 αγγλικές λίρες.

Η χτένα για το μουστάκι του από τα Tiffanys, 11 υδατογραφίες του Ρώσου art deco καλλιτέχνη Erté, και η ακουστική κιθάρα Martin D-35 (1975) στην αυθεντική της θήκη είναι στα “δυνατά” χαρτιά της έκθεσης.

Σπάνια εικόνα από το προσωπικό φωτογραφικό άλμπουμ του Φρέντι Μέρκιουρι τον δείχνει να κάνει τις γνωστές... τρέλες του πριν από κάποια συναυλία. Sotheby's

Για την ιστορία ο Μέρκιουρι κληροδότησε το Garden Lodge και το περιεχόμενό του στη Μέρι Όστιν, μια από τις πιο στενές και έμπιστες φίλες του. “Εδώ και πολλά χρόνια, είχα τη χαρά και το προνόμιο να ζω περιτριγυρισμένη από όλα τα υπέροχα πράγματα που ο Φρέντι εντόπισε και τόσο αγάπησε. Όμως τα χρόνια πέρασαν και ήρθε η ώρα να πάρω τη δύσκολη απόφαση να κλείσω αυτό το πολύ ιδιαίτερο κεφάλαιο στη ζωή μου….” ανέφερε η ΄Όστιν.

Κάποια από τα χρήματα της δημοπρασίας θα πάνε σύμφωνα με την Όστιν στο Mercury Phoenix Trust και στο Ίδρυμα του Elton John για το Aids.

*Freddie Mercury: A World of his Own will be at Sotheby’s London, 34-35 New Bond Street, 4 Αυγούστου -5 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα