Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν: Ο “νεκρός” του Βάγκνερ τυλίγεται με την ουκρανική σημαία και ραγίζει καρδιές

Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν: Ο “νεκρός” του Βάγκνερ τυλίγεται με την ουκρανική σημαία και ραγίζει καρδιές
Το σώμα του πρωταγωνιστή της όπερας τυλιγμένο με την ουκρανική σημαία. Teatro Real Opera House/EPA-EFE/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένας νεκρός τυλιγμένος με τη σημαία της Ουκρανίας, δύο σοπράνο που αγκαλιάζονται και ένας μαέστρος σε δίλημμα.

Η Τέχνη έχει τον τρόπο της και με μία απλή συμβολική κίνηση μπορεί να στείλει ένα ηχηρό αντιπολεμικό μήνυμα προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.

Πώς αλλιώς μπορεί κάποιος να προλογίσει κανείς την σπουδαία χειρονομία- φόρο τιμής στα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία– των συντελεστών της όπερας το «Λυκόφως των Θεών» που έλαβε χώρα στο θέατρο Ρεάλ στη Μαδρίτη. Στο τελευταίο αυτό μέρος της τετραλογίας των έργων όπερας του Ρίχαρντ Βάγκνερ, “Το Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν”, το σώμα του πρωταγωνιστή, του Ζίγκφριντ, ήταν τυλιγμένο με την ουκρανική σημαία.

Οπως δήλωσε η Οπερα της Μαδρίτης, «έτσι ολοκληρώνεται το οραματικό “Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκ”», που συνέλαβε ο Ρόμπερτ Κάρσεν και ο Πάτρικ Κίνμονθ, το οποίο τοποθετεί τον άνθρωπο μπροστά στο δικό του μονοπάτι της αυτοκαταστροφής». Μια κίνηση συμβολική, προκειμένου να τιμηθούν οι νεκροί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που έκανε τον γύρο του κόσμου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος της όπερας εκπέμπει μηνύματα αντιπολεμικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ήδη πολλές όπερες έχουν φωτίσει τις προσόψεις των κτιρίων τους με τα ουκρανικά χρώματα και έχουν αφιερώσει παραστάσεις στα θύματα του πολέμου.

Δύο “αντίπαλες” σοπράνο αγκαλιά

Συγκλονιστικές στιγμές έζησαν όσοι βρέθηκαν στην τελευταία παράσταση της «Aida» στο Teatro San Carlo στη Νάπολι, όπου η Ουκρανή σοπράνο Liudmyla Monastyrska και η Ρωσίδα μέτζο-σοπράνο Ekaterina Gubanova αγκαλιάστηκαν στο τελευταίο κάλεσμα της αυλαίας ενώ το κοινό φώναζε «ειρήνη».

Ο μάεστρος σταρ της Ρωσίας σε…δίλημμα

Tην ίδια στιγμή ο 68χρονος Ρώσος μαέστρος- σταρ, Valery Gergiev, απολύθηκε από τη Φιλαρμονική του Μονάχου λόγω των στενών δεσμών του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού του τέθηκε το δίλημμα ή να καταγγείλει δημόσια τον Ρώσο πρόεδρο ή να χάσει τη θέση του και να δει τη σπουδαία καριέρα του να καταρρέει. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ρότερνταμ τον απείλησε να ακυρώσει το «Φεστιβάλ Γκέργκιεφ», που είχε προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, ενώ το Teatro alla Scala στο Μιλάνο είπε θα αποκλειστεί από τις επερχόμενες παραστάσεις της «Queen of Spades» του Τσαϊκόφσκι και άλλες παραστάσεις, αν δεν ζητούσε αμέσως ειρήνη. Την ίδια ώρα η περίφημη Φιλαρμονική της Βιέννης που είχε προγραμματισμένες τρεις συναυλίες το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στο περίφημο Carnegie Hall τον αντικατέστησε την τελευταία στιγμή, ενώ ακυρώθηκαν και δύο συναυλίες της Ορχήστρας Μαριίνσκι τον Μάιο και πάλι στο Carnegie Hall που επρόκειτο να είχαν επικεφαλής τον κ. Γκέργκιεφ.

Τέλος, σε μήνυμά του ο διευθυντής της περίφημης ΜΕΤ, της Μητροπολιτικής Οπερας της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τη συνεργασία με όλους τους Ρώσους καλλιτέχνες ή φορείς που υποστηρίζουν τον Πούτιν ή υποστηρίζονται οικονομικά από αυτόν. «Αφιερώνουμε το πρόγραμμα της χρονιάς στο κουράγιο του ουκρανικού λαού», αναφέρει η ΜΕΤ χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα