ΕΡΑΤΩ – Μια συγκινητική εκδήλωση απονομής χορηγιών με Αλεξίου, Νταλάρα, Φάμελλο, Μποφίλιου
Διαβάζεται σε 7'Από φέτος, ο ΕΡΑΤΩ, επεκτείνοντας την πολιτιστική του δράση, χρηματοδοτεί σε ετήσια βάση τρεις νέες δισκογραφικές παραγωγές
- 28 Νοεμβρίου 2024 10:17
Αυτό που ξεκίνησε σαν μία απλή συνάντηση απονομής για τον ΕΡΑΤΩ, έγινε μία θερμή συζήτηση γεμάτη συγκίνηση και κουβέντες για την ομοψυχία, τη συμμετοχικότητα και το “αύριο” του ελληνικού τραγουδιού και των τραγουδοποιών.
Σε ένα ιδιαίτερα ζεστό και συναδελφικό κλίμα ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στο Θέατρο Τζένη Καρέζη η εκδήλωση της απονομής των χορηγιών του ιστορικού οργανισμού των Ελλήνων τραγουδιστών, ΕΡΑΤΩ (δηλ. Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας Συγγενικών Δικαιωμάτων Τραγουδιστών).
Από φέτος, ο ΕΡΑΤΩ, επεκτείνοντας την πολιτιστική του δράση, χρηματοδοτεί σε ετήσια βάση τρεις νέες δισκογραφικές παραγωγές, φιλοδοξώντας να δώσει στο μέτρο του δυνατού, ώθηση σε νέες προσπάθειες και προτάσεις συναδέλφων από όλες τις τάσεις του ελληνικού τραγουδιού. Δεν πρόκειται όμως μονάχα για οικονομική βοήθεια.
Τα στελέχη του οργανισμού και της κριτικής επιτροπής με επικεφαλής τη Δήμητρα Γαλάνη προσφέρουν (χωρίς να επιβάλουν) τη στήριξη τους σε όλα τα στάδια της παραγωγής, από το υλικό μέχρι τη στελέχωση, τη τελική μίξη και τη κυκλοφορία. Το αυτοδιαχειριστικό μοντέλο περνάει έτσι από τη συλλογή του δικαιώματος στην ίδια τη δισκογραφία.
Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια δράση πραγματοποιείται στην Ελλάδα, έχοντας μάλιστα χαρακτηριστικά θεσμικά. Άλλωστε και η αρχική ιδέα ήθελε τον οργανισμό να επεμβαίνει δημιουργικά στον χώρο, όχι αποσπασματικά αλλά μέσα από ένα ρυθμισμένο μοντέλο και πάντα μέσα από τις πρόνοιες που προσφέρει ο ελληνικός νόμος.
Ο πρώτος κύκλος ολοκληρώθηκε με την απονομή των χορηγιών του 2024, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τις χορηγίες του ΕΡΑΤΩ 2025.
Μανώλης Φάμελλος για ΕΡΑΤΩ – “Είμαστε κρίκοι μιας αλυσίδας”
Ο (Πρόεδρος) Μανώλης Φάμελλος και η (Γ.Γραμματέας) Νατάσσα Μποφίλιου περιέγραψαν την ιστορία, τη λειτουργία και τις φιλοδοξίες του θεσμού ΕΡΑΤΩ.
“Τράπεζα είναι το μέρος που σου δανείζουν χρήματα, αν μπορείς ν’ αποδείξεις ότι δεν τα έχεις ανάγκη” είπε ο Μανώλης Φάμελλος αναφέροντας μια φράση του Μαρκ Τουέιν για να “φωτογραφίσει” τις δισκογραφικές που ουσιαστικά δίνουν χρήματα σε καλλιτέχνες οι οποίοι μάλλον θα μπορούσαν με την εμπορικότητά τους να στηρίξουν και οι ίδιοι τις δουλειές τους.
Ο ΕΡΑΤΩ στηρίζει νέες προσπάθειες, ανθρώπους που χρειάζονται ένα καθοριστικό “σπρώξιμο”, “για να πάει και το επάγγελμα παρακάτω. Παίρνουν τα χρήματα, για να παράξουν τέχνη και να κάνουν κάτι σημαντικό” όπως υπερθεμάτισε η Ν. Μποφίλιου. “Είμαστε κρίκοι μιας αλυσίδας” είπε ο Μ. Φάμελλος, “κάποιοι άνθρωποι πριν από εμάς κόπιασαν, μας έδωσαν τη σκυτάλη. Και το πίσω από εμάς λέει από πού ερχόμαστε και ποιοι είμαστε“…
Τις χορηγίες απένειμαν οι: Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Φίλιππος Πλιάτσικας, Γιώτα Νέγκα, Αναστασία Μουτσάτσου, Γιώτα Βέη και Μαρία Παπαγεωργίου. Μέσα σε ένα συγκινητικό κλίμα μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής Monsieur Minimal και Άκη Δείξιμο, χαιρέτησαν όλοι την εκδήλωση, ενώ ακούστηκε ένα τραγούδι ζωντανά, από τον κάθε ερμηνευτή που δέχθηκε χορηγία.
Νταλάρας – Αλεξίου: Να χαίρεται ο παλαιότερος με αυτό το καινούργιο αστέρι που γεννιέται
Η Χάρις Αλεξίου μας είπε: “Χαίρομαι που πέρασε στις επόμενες γενιές αυτή η δράση, γιατί χωρίς αυτή δεν πάμε πουθενά. Μπορεί ο συνδικαλισμός να ακούγεται κάτι βαρετό, αλλά τα πράγματα δεν γίνονται μόνα τους. Όταν αποκτάς συνείδηση του ποιος είσαι και ποια είναι η οντότητά σου, δεν είναι αστείο πράγμα. Αυτή η δράση γεννάει και μία αγάπη για τον διπλανό τραγουδιστή. Να χαίρεται ο παλαιότερος με αυτό το καινούργιο αστέρι που γεννιέται, αυτό το νέο λουλούδι που ανθίζει. Γιατί κι εμείς όταν ήμασταν παιδιά αγαπήσαμε τους τότε μεγαλύτερους και θέλαμε να το συνεχίσουμε“.
Ο Γιώργος Νταλάρας συνέχισε: “Έτσι κάναμε σε όλη μας τη ζωή. Ήμασταν δεμένοι με τους παλιότερους, με την ιστορία τους και γίναμε η συνέχειά τους“.
Δανάη Στρατηγοπούλου: Το αηδόνι του Αττίκ
“Η μεγάλη τέχνη των μικρών τραγουδιών”
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ανακοινώθηκε πως, όπως αποφάσισε ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, οι χορηγίες θα φέρουν το όνομα της Δανάης Στρατηγοπούλου, τιμώντας την μεγάλη ερμηνεύτρια και τον ρόλο που έπαιξε μέσα αλλά και έξω από τον χώρο του τραγουδιού, φτάνοντας σήμερα στην επικράτεια του μύθου.
Παρούσα στην εκδήλωση και η κόρη της, Λήδα Χαλκιαδάκη, η οποία με τον Σπύρο Βλασσόπουλο είχαν δημιουργήσει τη δεκαετία του ’70 το συγκρότημα «Λήδα & Σπύρος». Η κόρη της Στρατηγοπούλου μας μίλησε για την “μεγάλη τέχνη των μικρών τραγουδιών”. “Αυτό υπηρετούμε όλοι μας” είπε συγκινημένη “το πάντρεμα της ποίησης και της μουσικής”.
Ο Στάθης Δρογώσης μίλησε εν συντομία για τη σπουδαία προσωπικότητά της, για μία δημιουργό που είχε ζήσει πολλές ζωές όχι μία. Τραγουδίστρια, τραγουδοποιός, δημοσιογράφος, ποιήτρια, συγγραφέας, καθηγήτρια λαογραφίας και φωνητικής μουσικής, που έμεινε στην ιστορία ως το «αηδόνι του Αττίκ». Τραγούδησε όλους σχεδόν τους συνθέτες της εποχής, από τον Χαιρόπουλο μέχρι τον Γιαννίδη, αλλά ξεχώρισε ως ερμηνεύτρια του Αττίκ στα: «Ας ερχόσουν για λίγο», «Τ’ οργανάκι», «Μαραμένα τα γιούλια», «Άδικα πήγαν τα νιάτα μου», «Της μιας δραχμής τα γιασεμιά».
Την περίοδο της Κατοχής, ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, που την οδήγησε στις φυλακές Αβέρωφ. Ενταγμένη στο ΕΑΜ, έκρυβε συναγωνιστές της, οργάνωνε συσσίτια, τραγουδούσε στα νοσοκομεία. Έγραψε περισσότερα από 300 τραγούδια, πολλά σε στίχους δικούς της και πολλά βιβλία, ενώ ασχολήθηκε και με μεταφράσεις. Μεταξύ άλλων, μετέφρασε ελληνικά δημοτικά τραγούδια στα ισπανικά και ποιήματα στα ελληνικά του Πάμπλο Νερούδα.
Την περίοδο της δικτατορίας έζησε στη Χιλή, όπου διετέλεσε καθηγήτρια φωνητικής στο Ωδείο και καθηγήτρια της ελληνικής λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο. Γνώρισε προσωπικά και μετέφρασε στα ελληνικά το μείζον έργο του Πάμπλο Νερούδα «Κάντο Χενεράλ». «Έξι μήνες τον περίμενα να γυρίσει στη Χιλή. Ήταν πολύ γοητευτικός, σχεδόν ερωτικός!» έγραψε για τη γνωριμία της με τον νομπελίστα ποιητή.
Η Δανάη Στρατηγοπούλου έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών στις 18 Ιανουαρίου 2009, σε ηλικία 96 ετών. Η κόρη της Λήδα Χαλκιαδάκη έδωσε στους νικητές της εκδήλωσης συλλεκτικά δώρα από την προσωπική συλλογή της.
Νικητές Χορηγιών σε Νέους Καλλιτέχνες από τον Οργανισμό Ερατώ:
ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΚΑΡΑΚΟΓΛΟΥ
ΧΑΡΗΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΜΑΝΟΝΑ
ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΚΙΤΣΙΟΥ
ΝΕΦΕΛΗ ΦΑΣΟΥΛΗ
ΒΑΓΓΕΛΗ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΜΑΡΑ