Eurovision: Το gay ζευγάρι της Ιρλανδίας και οι κυρώσεις της EBU στην Κίνα

Eurovision: Το gay ζευγάρι της Ιρλανδίας και οι κυρώσεις της EBU στην Κίνα
Το ομόφυλο ζευγάρι της ιρλανδικής συμμετοχής επί σκηνής Eurovision

Ο Ιρλανδός τραγουδιστής οπτικοποιεί επί σκηνής το τραγούδι του με ένα ομόφυλο ζευγάρι, η Κίνα λογοκρίνει την συμμετοχή του και ο ευρωπαϊκή ραδιοτηλεοπτική Ένωση της ρίχνει "άκυρο"

Επεισοδιακός ο φετινός διαγωνισμός της Eurovision, που πέραν της σαρωτικής διαφαινόμενης νίκης της Ελένης Φουρέιρα και της Κύπρου περιλαμβάνει και άλλα μεγάλα ρεκόρ. Ένα από αυτά κατέχει πλέον ο Ιρλανδός Ράιαν Ο’Σόνεσι και το τραγούδι Together. Δεν είναι απλά το γεγονός πως κατέρριψε όλα τα προγνωστικά που τον ήθελαν να αποκλείεται από τον ημιτελικό της Τρίτης, ούτε που πλέον φιγουράρει στην τρίτη θέση του Μεγάλου Τελικού

Ο Ιρλανδός καλλιτέχνης, αν και straight κατά δήλωσή του, επέλεξε να οπτικοποιήσει το κομμάτι του επί σκηνής, με τη βοήθεια ενός ομόφυλου ζευγαριού. Είναι η πρώτη φορά που ένα ζευγάρι ανδρών που παριστάνουν τους Gay εμφανίζεται στην ιδιαίτερα gay friendly Eurovision και φαίνεται πως αυτό το εύρημα στάθηκε ικανό να εκτοξεύσει τη δημοτικότητα της ιρλανδικής συμμετοχής.

Την ίδια ώρα, το συγκεκριμένο κομμάτι υπήρξε αιτία, η EBU να σκίσει το συμβόλαιο που είχε με κινεζικό τηλεοπτικό σταθμό  που προβάλει την Eurovision. Γιατί; Φαίνεται πως το κινεζικό κανάλι, λογόκρινε τα πλάνα που παρουσίαζαν την ιρλανδική συμμετοχή προκειμένου να μην προβάλει τα ομόφυλο ζευγάρι. Ο ευρωπαϊκό φορέας αποφάσισε πως αυτό δεν είναι αποδεκτό και έσπασε την συμφωνία, απαγορεύοντας στον σταθμό να προβάλει τον τελικό της Eurovision.  

O Ryan O'Shaughnessy εκπρόσωπος της Ιρλανδίας στη Eurovision από τη Λισαβόνα της Πορτογαλίας AP

“Ξέρω πως θα έχω την υποστήριξη όλης μου της χώρας” είπε ο Ιρλανδός καλλιτέχνης μετά την είδηση του αποκλεισμού της κινεζικής τηλεόρασης και πρόσθεσε: “Προκειμένου να σπάσουμε τα στεγανά πρέπει να συνεχίσουμε να δρούμε και η Ιρλανδία είναι μια εξαιρετική χώρα για αυτό” αναφερόμενος στα δικαιώματα της LGBT κοινότητας. Επιπλέον, ο ίδιος δηλώνει πως παρότι ετερόφυλος, δηλώνει: “Το gay ζευγάρι επί σκηνής είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Και αυτό από έναν ετερόφυλο άνδρα – πολλοί άνθρωποι με ρώτησαν γιατί το κάνω αφού δεν είμαι ομοφυλόφιλος. Είναι γιατί μπορεί ο ανιψιός μου να είναι gay ή τα παιδιά μου”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα