Γιάννης Σπανός: Τα πρώτα του βήματα, το Παρίσι και η “έκρηξη” του πολιτικού τραγουδιού

Γιάννης Σπανός: Τα πρώτα του βήματα, το Παρίσι και η “έκρηξη” του πολιτικού τραγουδιού
Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης, Γιάννης Σπανός NDP photos

Μια μεγάλη και εφ όλης της ύλης συνέντευξη είχε παραχωρήσει στον News 24/7 και στον Ηλία Μπενέτο, τον Ιούνιο του 2017, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Γιάννης Σπανός. Μίλησε για τον Πουλόπουλο, την Μαρινέλλα και τον Βοσκόπουλο.

Ο αγαπημένος συνθέτης Γιάννης Σπανός πέθανε σε ηλικία 85 βυθίζοντας στο πένθος τον καλλιτεχνικό κόσμο και όχι μόνο. Ένας άνθρωπος ευγενής, ρομαντικός και παθιασμένος με την μουσική δεν είναι πλέον κοντά μας άφησε ωστόσο μια μοναδική παρακαταθήκη στην χώρα με το πρωτοποριακό έργο του.

Ο Γιάννης Σπανός είχε βρεθεί στο στούντιο του News 24/7 και είχε συνομιλήσει με τον Ηλία Μπενέτο στην εκπομπή του “Ένα μύθο θα σας πω”.

Μίλησε για τα πάντα τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, στο Παρίσι, αρχές της δεκαετίας του ’60, την αριστερή – χωροταξικά και ιδεολογικά – Rive Gauche και αναφέρθηκε στις επιρροές του, από το κινηματογραφικό κίνημα της Nouvelle Vague στο Accompaniateur και τη Ζιλιέτ Γκρικό.

Στο Γιάννη Σπανό, τον Αλέκο Πατσιφά της Lyra και το Νότη Μαυρουδή, οφείλεται το μουσικό ρεύμα του «Νέου Κύματος», με χαρακτηριστικότερους εκφραστές του την Καίτη Χωματά, την Πόπη Αστεριάδη, την Αρλέττα, το Μιχάλη Βιολάρη και άλλους.

Μιλώντας στον News 24/7, ο Γιάννης Σπανός είχε αποκαλύψει ότι «ο Πατσιφάς δεν πίστευε ποτέ ότι ο Γιάννης Πουλόπουλος θα μπορούσε να γίνει τραγουδιστής μεγάλης εμβέλειας», ενώ για τον ίδιο είπε ότι το 1974 ετοίμαζε ένα δίσκο για τη Μαρινέλλα και τον Βοσκόπουλο, ενόψει του γάμου τους. Τον πρόλαβε όμως η Μεταπολίτευση και η έκρηξη του πολιτικού τραγουδιού και τα τραγούδια του έμειναν στο συρτάρι.

Ο δημοφιλής συνθέτης παρακολουθούσε όπως είχε πεί, τους νέους καλλιτέχνες και μάλιστα, έχει δώσει εκ προοιμίου, την έγκρισή του για να παραχωρούνται δικά του έργα για διασκευές. Δεν είχε απέφυγε ωστόσο να σχολιάσει ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι διασκευές έχουν αλλάξει τόσο πολύ το αρχικό τραγούδι, που δεν το αναγνωρίζει ούτε ο ίδιος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα